Zupa krem z białych warzyw - Post Daniela wg dr Dąbrowskiej





Myślałam, że już nic nie jest mnie w stanie zaskoczyć. Tak było do momentu,
w którym włożyłam do garnka kilka pietruszek, kawałek selera, odrobinę czarnej rzepy i kalarepę ... Ugotowałam z tego zupę, której smak zaskoczył mnie niebywale
i na tyle pozytywnie, że zupa przechodzi na stałe do kanonu zup podawanych
w moim domu i to bez względu na to czy akurat ktoś z domowników jest na Poście Daniela wg dr Dąbrowskiej czy nie. 
Zupa jest przepyszna. Jej konsystencja i smak zaskakuje niebywale mimo, że zupa
w tej wersji gotowana jest na wodzie. 

Zupa krem z białych warzyw - składniki


  • ½ kalafiora (ok. 30dkg) - można dodać więcej
  • 2 średnie pietruszki
  • ½ średniego selera
  • 1 kalarepa
  • ½ średniej czarnej rzepy – opcjonalnie
  • Przyprawy: sól, pieprz, czosnek (2-3 ząbki), liść laurowy, szczypta tymianku
    Przy normalnej diecie wartość zupy można podwyższyć dodając do niej 1 łyżkę (bezpośrednio do talerza) oleju lnianego lub z lnianki, albo rzepakowego - tłoczonego na zimno.

    Zupa krem z białych warzyw - wykonanie

     

    Warzywa obrać i pokroić w kostkę.Kalafiora rozdrobnić.
    Włożyć wszystkie warzywa razem do garnka, zalać wodą, dodać przyprawy
    i dusić pod przykryciem do miękkości.
    Po ugotowaniu zmiksować  na krem.
    Można uzupełnić przegotowaną wodą jeśli zupa wyszła zbyt gęsta.
    Podawać z zieleniną – dobrze smakuje z koperkiem lub bazylią z natką pietruchy.


    Inne przepisy na Post Daniela:
     
 


Komentarze

Prześlij komentarz

Możesz skomentować ten post

Popularne posty z tego bloga

Kiszenie żuru, czyli o tym, jak Dziadek żur kisił

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Wielkanocna baba cytrynowa