CIASTO CZEKOLADOWE
CIASTO CZEKOLADOWE
Przygotowanie tego ciasta może się Wam wydać bardzo skomplikowane
i pracochłonne. Nie mniej zaręczam, że robi się je szybko i bez większych problemów. Zawsze z efektem WOW!
Ciasto jest pyszne, wilgotne i takie jak lubię najbardziej – czyli mega, mega czekoladowe. W czasie jego robienia cały dom pachnie czekoladą!!!
Robiłam je już kilka razy i nigdy nie udało mi się odłożyć ani kawałeczka – aby go sfotografować, bo moi domownicy oraz goście zawsze pałaszują je do ostatniego okruszka …
Teresko, dziękuję Ci za doskonały przepis!
Wykonanie tego pysznego ciasta składa się z dwóch części, które ja rozkładam sobie
w czasie na dwa dni. Wy oczywiście możecie je wykonać szybciej
i pracochłonne. Nie mniej zaręczam, że robi się je szybko i bez większych problemów. Zawsze z efektem WOW!
Ciasto jest pyszne, wilgotne i takie jak lubię najbardziej – czyli mega, mega czekoladowe. W czasie jego robienia cały dom pachnie czekoladą!!!
Robiłam je już kilka razy i nigdy nie udało mi się odłożyć ani kawałeczka – aby go sfotografować, bo moi domownicy oraz goście zawsze pałaszują je do ostatniego okruszka …
Teresko, dziękuję Ci za doskonały przepis!
Wykonanie tego pysznego ciasta składa się z dwóch części, które ja rozkładam sobie
w czasie na dwa dni. Wy oczywiście możecie je wykonać szybciej
CIASTO CZEKOLADOWE składniki
biszkopt
150 g masła / ¾ kostki masła
150 g gorzkiej czekolady / ¾ tabliczki 200g czekolady
5 dużych jajek
1 łyżka stołowa kakao
170 g cukru / 1 szklanka
170 g cukru / 1 szklanka
mus czekoladowy
100 g masła
100 g gorzkiej czekolady
3 duże jajka
1 łyżka kakao
100 g drobnego cukru
2 łyżeczki żelatyny w proszku, rozpuszczonej w 80 ml ciepłej wody
CIASTO CZEKOLADOWE przepis
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni C.
Formę z odpinaną obręczą o średnicy 20 - 23 cm smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia.
Czekoladę i masło roztapiam w kąpieli wodnej, a następnie studzę.
Miksuję żółtka z kakao i dodaję przestudzoną masę czekoladową. Mieszam wszystko dokładnie szpatułką (można zmiksować). Białka ubijam na sztywną pianę, następnie po jednej łyżce dodaję cukier i dalej ubijam na sztywno – podobnie jak przy wykonaniu bezy. Piana powinna być bardzo gęsta i błyszcząca.
Ubite białka delikatnie łączę (mieszając) z masą czekoladową.
Tak przygotowaną masę wlewam do formy i piekę w piekarniku około 30 minut. Następnie wyjmuję z piekarnika i studzę je, nie wyjmując z blachy! Ciasto opadnie, ale nie przejmujcie się tym zbytnio. Ono nawet powinno opaść – w to wgłębienie wleję mus czekoladowy.
Wystudzone ciasto ugniatam jeszcze delikatnie ręką i wyrównuję, aby powstało zagłębienie.
Teraz pora by wykonać pyszny czekoladowy mus.
Roztapiam czekoladę z masłem w kąpieli wodnej i po roztopieniu dodaję do niej jeszcze kakao i mieszam rózgą na gładką masę. Przestudzić.
Rozpuścić w odrobinie wody żelatynę (żelatyna w proszku bardzo łatwo się rozpuszcza – nie powodując grudek).
Żółtka ubijam mikserem i dodaję do masy czekoladowej. Z białek i cukru ubijam sztywną pianę, którą łączę z masą czekoladową i rozpuszczoną, chłodną żelatyną.
Tak przygotowaną masę wylewam na przygotowany i wystudzony biszkopt (w jego środek). Dekoracja to już czysta inwencja … Ja dekoruję malinami i wiórkami
z czekolady. Kiedy jadłam po raz pierwszy to ciasto – było przybrane ziarenkami granatu (też pyszne).
Sposób dekoracji i pomysły na nią należą do ciebie :)
Tak przygotowane ciasto należy wstawić do lodówki na minimum kilka godzin,
a najlepiej na całą noc.
Roztapiam czekoladę z masłem w kąpieli wodnej i po roztopieniu dodaję do niej jeszcze kakao i mieszam rózgą na gładką masę. Przestudzić.
Rozpuścić w odrobinie wody żelatynę (żelatyna w proszku bardzo łatwo się rozpuszcza – nie powodując grudek).
Żółtka ubijam mikserem i dodaję do masy czekoladowej. Z białek i cukru ubijam sztywną pianę, którą łączę z masą czekoladową i rozpuszczoną, chłodną żelatyną.
Tak przygotowaną masę wylewam na przygotowany i wystudzony biszkopt (w jego środek). Dekoracja to już czysta inwencja … Ja dekoruję malinami i wiórkami
z czekolady. Kiedy jadłam po raz pierwszy to ciasto – było przybrane ziarenkami granatu (też pyszne).
Sposób dekoracji i pomysły na nią należą do ciebie :)
Tak przygotowane ciasto należy wstawić do lodówki na minimum kilka godzin,
a najlepiej na całą noc.
Pozostaje już tylko wyjąć ciasto z blachy i ...
Idealne na nadchodzace Swieta :D
OdpowiedzUsuńU mnie to ciasto w ostatnich tygodniach było robione już kilkakrotnie. jest mocno czekoladowe, lekkie i wilgotne.
UsuńJak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńSuper. Zrobię na pewno! Już czuję ten smak czekolady.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń