CIASTO CZEKOLADOWE


CIASTO CZEKOLADOWE


Przygotowanie tego ciasta może się Wam wydać bardzo skomplikowane
i pracochłonne. Nie mniej zaręczam, że robi się je szybko i bez większych problemów. Zawsze z efektem WOW!
Ciasto jest pyszne, wilgotne i takie jak lubię najbardziej – czyli mega, mega czekoladowe. W czasie jego robienia cały dom pachnie czekoladą!!!
Robiłam je już kilka razy i nigdy nie udało mi się odłożyć ani kawałeczka – aby go sfotografować, bo moi domownicy oraz goście zawsze pałaszują je do ostatniego okruszka  …

Teresko, dziękuję Ci za doskonały przepis!

Wykonanie tego pysznego ciasta składa się z dwóch części, które ja rozkładam sobie
w czasie na dwa dni. Wy oczywiście możecie je wykonać szybciej




CIASTO CZEKOLADOWE składniki


biszkopt

150 g masła / ¾ kostki masła
150 g gorzkiej czekolady / ¾ tabliczki 200g czekolady
5 dużych jajek
1 łyżka stołowa kakao
170 g cukru / 1 szklanka
 
mus czekoladowy

100 g masła
100 g gorzkiej czekolady
3 duże jajka
1 łyżka kakao
100 g drobnego cukru
2 łyżeczki żelatyny w proszku, rozpuszczonej w 80 ml ciepłej wody



CIASTO CZEKOLADOWE przepis 



Piekarnik nagrzewam do 180 stopni C.
Formę z odpinaną obręczą o średnicy 20 - 23 cm smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia.
Czekoladę i masło roztapiam w kąpieli wodnej, a następnie studzę.
Miksuję żółtka z kakao i dodaję przestudzoną masę czekoladową. Mieszam wszystko dokładnie szpatułką (można zmiksować). Białka ubijam na sztywną pianę, następnie  po jednej łyżce dodaję cukier i dalej ubijam na sztywno – podobnie jak przy wykonaniu bezy. Piana powinna być bardzo gęsta i błyszcząca.
Ubite białka delikatnie łączę (mieszając) z masą czekoladową.
Tak przygotowaną masę wlewam do formy i piekę w piekarniku około 30 minut. Następnie wyjmuję z piekarnika i studzę je, nie wyjmując z blachy! Ciasto opadnie, ale nie przejmujcie się tym zbytnio. Ono nawet powinno opaść – w to wgłębienie wleję mus czekoladowy.
Wystudzone ciasto ugniatam jeszcze delikatnie ręką i wyrównuję, aby powstało zagłębienie.
 
Teraz pora by wykonać pyszny czekoladowy mus.

Roztapiam czekoladę z masłem w kąpieli wodnej i po roztopieniu dodaję do niej jeszcze kakao i mieszam rózgą na gładką masę. Przestudzić.
Rozpuścić w odrobinie wody żelatynę (żelatyna w proszku bardzo łatwo się rozpuszcza – nie powodując grudek).
Żółtka ubijam mikserem i dodaję do masy czekoladowej. Z białek i cukru ubijam sztywną pianę, którą łączę z masą czekoladową i rozpuszczoną, chłodną żelatyną.
Tak przygotowaną masę wylewam na przygotowany i wystudzony biszkopt (w jego środek). Dekoracja to już czysta inwencja … Ja dekoruję malinami i wiórkami
z czekolady. Kiedy jadłam po raz pierwszy to ciasto – było przybrane ziarenkami granatu (też pyszne).
Sposób dekoracji i pomysły na nią należą do ciebie :)
Tak przygotowane ciasto należy wstawić do lodówki na minimum kilka godzin,
a najlepiej na całą noc.
Pozostaje już tylko wyjąć ciasto z blachy i ... 




Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. U mnie to ciasto w ostatnich tygodniach było robione już kilkakrotnie. jest mocno czekoladowe, lekkie i wilgotne.

      Usuń
  2. Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super. Zrobię na pewno! Już czuję ten smak czekolady.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Możesz skomentować ten post

Popularne posty z tego bloga

Kiszenie żuru, czyli o tym, jak Dziadek żur kisił

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Wielkanocna baba cytrynowa