Świąteczna kapusta z pieczonymi warzywami wg Diety Dąbrowskiej








Ten przepis jest napisany  i dedykowany przede wszystkim dla wszystkich tych osób, które w czasie nadchodzących świąt pozostaną na Poście Daniela lub Diecie Dąbrowskiej. 
Ludzie! Wielki szacuj dla Was! I gratulacje, bo pozostajecie na poście lub diecie i  wyrzekacie się tych wszystkich świątecznych pyszności w imię zdrowego sposobu odżywiania w drodze ku zdrowiu i szczupłej sylwetce.
Przepis na tę pyszną kapustę powstał całkiem niedawno, podczas  przechodzenia po raz drugi w moim życiu  terapii wg dr Dąbrowskiej, z której ja, a najbardziej mój organizm był zadowolony.


Składniki:
  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 2-3 marchewki
  • 1 -2 pietruszki
  • ¼ selera
  • 1-2 cebule
  • 1 puszka pomidorów krojonych (najlepiej bio)*
  • 1 ząbek czosnku w łupince
  • 3-4 kulki ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • Przyprawy - sól, pieprz, kminek, majeranek - do smaku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego* - opcjonalnie


UWAGA!!! *pomidory i olej są dla tych, którzy są w fazie wychodzenia z postu.
 
Przepis:
  1. Kapustę przepłukać na sicie pod bieżącą wodą. Włożyć do garnka, zalać niewielką ilością wody i gotować na pół miękko z zielem angielskim, listkami laurowymi i odrobiną soli, pieprzu i kminku.
  2. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyszorowane warzywa, przekrojoną na pół cebulę (można w łupinkach) ułożyć na blaszce i upiec w piekarniku do miękkości.
  3. Osoby, które mogą pozwolić sobie na olej – mogą skropić delikatnie warzywa .
  4. Warzywa po upieczeniu kroimy w małą kostkę. Z cebuli ściągamy łupiny i dzielimy na mniejsze kawałki. Podobnie jak z cebuli, łupiny ściągamy również z upieczonego czosnku.
  5. *w tym momencie dodajemy do kapusty również pomidory z puszki – to dla tych osób, które mogą i mają na to ochotę.
  6. Pokrojone warzywa dodajemy do ugotowanej na pół miękko kapusty i dusimy wszystko razem jeszcze 20 minut doprawiając po spróbowaniu pieprzem, solą (w razie konieczności) i majerankiem.


Kapusta gotowa.
Robiłam ją sobie na okrągło w czasie trwania postu i potem w czasie wychodzenia z niego – już z dodatkiem oleju
i pomidorów. Upieczony seler bardzo przypominał mi smak grzybów.
 
Wszystkiego dobrego.

Komentarze

  1. Nie jestem na tych dietach, ale chetnie zrobie taka kapustke ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. WOW jak superancko! Właśnie się zastanawiałam jak przygotować postną kapustę, a tu masz!!! Dziękuję, zapisuję w kajecie i do wykorzystania. Fajny blog i przepisy.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Możesz skomentować ten post

Popularne posty z tego bloga

Kiszenie żuru, czyli o tym, jak Dziadek żur kisił

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Wielkanocna baba cytrynowa