Świąteczna kapusta z pieczonymi warzywami wg Diety Dąbrowskiej
Ten przepis jest napisany i dedykowany przede wszystkim dla wszystkich tych osób, które w czasie nadchodzących świąt pozostaną na Poście Daniela lub Diecie Dąbrowskiej.
Ludzie! Wielki szacuj dla Was! I gratulacje, bo pozostajecie na poście lub diecie i wyrzekacie się tych wszystkich świątecznych pyszności w imię zdrowego sposobu odżywiania w drodze ku zdrowiu i szczupłej sylwetce.
Przepis na tę pyszną kapustę powstał całkiem niedawno, podczas przechodzenia po raz drugi w moim życiu terapii wg dr Dąbrowskiej, z której ja, a najbardziej mój organizm był zadowolony.
Składniki:
Przepis na tę pyszną kapustę powstał całkiem niedawno, podczas przechodzenia po raz drugi w moim życiu terapii wg dr Dąbrowskiej, z której ja, a najbardziej mój organizm był zadowolony.
Składniki:
- 0,5 kg kapusty kiszonej
- 2-3 marchewki
- 1 -2 pietruszki
- ¼ selera
- 1-2 cebule
- 1 puszka pomidorów krojonych (najlepiej bio)*
- 1 ząbek czosnku w łupince
- 3-4 kulki ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- Przyprawy - sól, pieprz, kminek, majeranek - do smaku
- 1 łyżka oleju rzepakowego* - opcjonalnie
UWAGA!!! *pomidory i olej są dla tych, którzy są w fazie wychodzenia z postu.
Przepis:
- Kapustę przepłukać na sicie pod bieżącą wodą. Włożyć do garnka, zalać niewielką ilością wody i gotować na pół miękko z zielem angielskim, listkami laurowymi i odrobiną soli, pieprzu i kminku.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyszorowane warzywa, przekrojoną na pół cebulę (można w łupinkach) ułożyć na blaszce i upiec w piekarniku do miękkości.
- Osoby, które mogą pozwolić sobie na olej – mogą skropić delikatnie warzywa .
- Warzywa po upieczeniu kroimy w małą kostkę. Z cebuli ściągamy łupiny i dzielimy na mniejsze kawałki. Podobnie jak z cebuli, łupiny ściągamy również z upieczonego czosnku.
- *w tym momencie dodajemy do kapusty również pomidory z puszki – to dla tych osób, które mogą i mają na to ochotę.
- Pokrojone warzywa dodajemy do ugotowanej na pół miękko kapusty i dusimy wszystko razem jeszcze 20 minut doprawiając po spróbowaniu pieprzem, solą (w razie konieczności) i majerankiem.
Kapusta gotowa.
Robiłam ją sobie na okrągło w czasie trwania postu i potem w czasie wychodzenia z niego – już z dodatkiem oleju
i pomidorów. Upieczony seler bardzo przypominał mi smak grzybów.
Robiłam ją sobie na okrągło w czasie trwania postu i potem w czasie wychodzenia z niego – już z dodatkiem oleju
i pomidorów. Upieczony seler bardzo przypominał mi smak grzybów.
Wszystkiego dobrego.
Nie jestem na tych dietach, ale chetnie zrobie taka kapustke ;)
OdpowiedzUsuńZrób, jest na prawdę dobra. Jak miło :)
UsuńWOW jak superancko! Właśnie się zastanawiałam jak przygotować postną kapustę, a tu masz!!! Dziękuję, zapisuję w kajecie i do wykorzystania. Fajny blog i przepisy.
OdpowiedzUsuń