Pasztet jajeczny





Pasztet jajeczny.


Pasztet jajeczny to mój absolutnie faworyt na świątecznym stole. Miał już wiele różnych modyfikacji jednak w takiej wersji smakuje najbardziej.
Najlepiej smakuje z ciemnym pieczywem i sosem zielonym (przepis znajdziesz w tym numerze).


Pasztet jajeczny - składniki:


5 jajek ugotowanych na twardo
1 jajo surowe
1 duża cebula
1 duży pęczek zielonej cebuli
5 łyżek tartego żółtego sera o ostrym smaku
2 łyżki oliwy
5 łyżek bułki tartej lub kaszy mannej (w diecie bezglutenowej można je zastąpić mielonym siemieniem lnianym)
5 łyżek śmietany (18% lub 30%)
½ łyżeczki kurkumy, sól i pieprz oraz chili – przyprawy do smaku




Pasztet jajeczny wykonanie:



Jaja posiekać – nie za grubo by z jaj nie zrobić pasty.  Przełożyć do dużego naczynia – by wygodnie zmieszać jaja z innymi składnikami.
Dodać do jaj przesmażoną na złoty kolor cebulę, śmietanę, surowe jajo, zieloną cebulkę (posiekaną) przyprawy oraz ser i kaszę manną lub bułkę tartą (siemię lniane).
Wszystko dokładnie, ale bardzo delikatnie wymieszać. Jeśli masa na pasztet jest zbyt mokra dodać więcej kaszy manny lub bułki tartej (siemienia lnianego), a jeśli czujesz, że masa jest zbyt sucha – dodaj odrobinę więcej śmietany.

Małą blaszkę (1/2 keksówki) wyłożyć folią do pieczenia (aluminiową). Przełożyć do niej masę jajeczną i nakryć wierzch kawałkiem drugiej foli.
Pasztet piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni Celsjusza przez 40 minut, a następnie zdjąć folię aluminiową i piec jeszcze tak długo aż pasztet stanie się lekko rumiany ale nie spieczony.
Po wyjęciu i ostudzeniu włożyć pasztet jeszcze na kilka godzin do lodówki.



Przepis został opublikowany w najnowszym numerze Magazynu Aromat

Komentarze

  1. Uwielbiam Twoje przepisy, a ten kolejny juz laduje w moich przepisach do wyprobowania :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten pasztet też bardzo przypadł mi do gustu i bardzo go wszyscy lubimy.
    Bardzo mi miło słyszeć takie słowa. To naprawdę bardzo cieszy, kiedy słyszę takie fajne słowa pod adresem mojego bloga i mej osoby😘

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Możesz skomentować ten post

Popularne posty z tego bloga

Kiszenie żuru, czyli o tym, jak Dziadek żur kisił

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Wielkanocna baba cytrynowa