Wielkanocne sosy do jaj i wędlin (bez dodatku majonezu)
wielkanocne sosy |
Wielkanocne sosy do jaj i wędlin (bez dodatku majonezu).
Dziś
będzie krótko i na temat, bo do świąt pozostało niewiele czasu, a roboty jest
moc. U mnie dodatkowo jeszcze adrenalinę podbija fakt, że zaraz po świętach idę
do pracy … tak więc jedną nogą jestem na badaniach wstępnych, a drugą załatwiam
świąteczne zakupy. Jedną ręką, próbuję ogarnąć domowe porządki, a drugą „mieszam
już w garnkach” pierwsze potrawy
świąteczne … Głowa boli
i puchnie od nadmiaru wrażeń, ale dzielnie we wszystkim towarzyszy mi Pan K. – jak zwykle z miną pokerzysty … 😐
i puchnie od nadmiaru wrażeń, ale dzielnie we wszystkim towarzyszy mi Pan K. – jak zwykle z miną pokerzysty … 😐
Wielkanocne
sosy to wspaniały dodatek do jaj i wędlin. Poprawiają walory smakowe oraz
wspomagają układ trawienny dzięki takim dodatkom jak rzeżucha czy chrzan.
Zastąpiono w nich majonez jogurtem i śmietaną, przez co stały się również mniej kaloryczne.
Zastąpiono w nich majonez jogurtem i śmietaną, przez co stały się również mniej kaloryczne.
sos musztardowy z dodatkiem ketchupu |
SOS MUSZTARDOWY Z DODATKIEM KETCHUPU
To prosty sos, który bardzo lubią moje
dzieci, na potrzeby moich dorosłych gości lekko go zmodyfikowałam:
SKŁADNIKI:
100 g jogurtu
naturalnego
1 łyżeczka
musztardy, najlepiej ziarnistej, francuskiej
1 łyżka
świeżo wyciśniętego soku z cytryny
1 płaska
łyżeczka miodu
1 duża łyżka
ketchupu
pół łyżeczki
świeżo zmielonego pieprzu
WYKONANIE:
Wszystkie
składniki ze sobą połączyć i dobrze wymieszać.
sos jajeczno-chrzanowy |
SOS JAJECZNO-CHRZANOWY:
Przepis na ten sos to modyfikacja starej receptury mojej
mamy. Ten sos to idealny dodatek do ciężkich i tłustych mięs i kiełbasy.
SKŁADNIKI:
1 słoiczek chrzanu tartego
½ dużego kubka śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
3 jaja ugotowane na twardo
Cukier, sól, pieprz do smaku
Zielona cebulka lub rzeżucha - opcjonalnie
WYKONANIE:
Przełożyć chrzan ze słoiczka do dużej miski. Dodać
śmietanę lub jogurt i dobrze wymieszać. Jaja na twardo obrać ze skorupek i
posiekać drobno. Dodać do chrzanu. Wszystko raz jeszcze dokładnie wymieszać
dodając do smaku sól, pieprz oraz cukier. Sos powinien być lekko słodkawy w
smaku. Można dodać zielonej cebulki lub rzeżuchy. Sos schłodzić przed podaniem.
sos zielony |
SOS ZIELONY
Jest świeży, aromatyczny, lekki i zdrowy. Doskonale smakuje
z jajami i pasztetami (również tymi bezmięsnymi).
SKŁADNIKI:
1 opakowania kiełków rzodkiewki
5 garści zielonej rzeżuchy
1 opakowania kiełków słonecznika
½ pęczka pietruszki
1 pęczek koperku
kilka gałązek tymianku
zielona cebulka dymka (dowolna ilość)
1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
duży kubek jogurtu typu greckiego
mały kubek jogurtu naturalnego
sól, pieprz kolorowy do smaku
WYKONANIE:
Pietruszkę, koperek tymianek i zieloną cebulkę umyć pod
bieżącą wodą, a następnie osuszyć na ręczniku papierowym, a następnie drobno
posiekać Podobnie z kiełkami i rzeżuchą. Zieleninę umieścić w misce. Dodać jogurty i ewentualnie czosnek
(drobno posiekany).
Wszystko dobrze wymieszać i przyprawić solą i pieprzem.
sos chrzanowy z dodatkiem buraka |
SOS CHRZANOWY Z DODATKIEM BURAKA
SKŁADNIKI:
1 słoiczek chrzanu tartego
1 ugotowany burak
średniej wielkości
½ dużego kubka śmietany 18%
2 żółtka na twardo
sól, pieprz do smaku
Zielona cebulka lub rzeżucha - opcjonalnie
WYKONANIE:
Przełożyć chrzan ze słoiczka do dużej miski.
Burak obrać ze skórki i zmiksować na gładko z dodatkiem
żółtek na twardo. Dodać do chrzanu. Chrzan z burakiem i żółtkami połączyć ze
śmietaną. Ponownie zmiksować.
Przyprawić
solą i pieprzem do smaku.
Wyśmienicie smakuje z jajami na twardo i pasztetami – zarówno tymi z mięsem, jak i tymi bez mięsa.
Wyśmienicie smakuje z jajami na twardo i pasztetami – zarówno tymi z mięsem, jak i tymi bez mięsa.
Przepisy na niektóre z tych sosów ukazały się w Magazynie Aromat.
Oj szukalam wlasnie takich przepisow, bardzo dziekuje i z pewnoscia skorzystam :D
OdpowiedzUsuńPolecam, są proste w przygotowaniu i mniej kaloryczne od tradycyjnych
Usuń