Wielkanocne sosy do jaj i wędlin (bez dodatku majonezu)


wielkanocne sosy


Wielkanocne sosy do jaj i wędlin (bez dodatku majonezu).


Dziś będzie krótko i na temat, bo do świąt pozostało niewiele czasu, a roboty jest moc. U mnie dodatkowo jeszcze adrenalinę podbija fakt, że zaraz po świętach idę do pracy … tak więc jedną nogą jestem na badaniach wstępnych, a drugą załatwiam świąteczne zakupy. Jedną ręką, próbuję ogarnąć domowe porządki, a drugą „mieszam już w garnkach”  pierwsze potrawy świąteczne … Głowa boli
i puchnie od nadmiaru wrażeń, ale dzielnie we wszystkim towarzyszy mi Pan K. – jak zwykle z miną pokerzysty …
😐

Wielkanocne sosy to wspaniały dodatek do jaj i wędlin. Poprawiają walory smakowe oraz wspomagają układ trawienny dzięki takim dodatkom jak rzeżucha czy chrzan.
Zastąpiono w nich majonez jogurtem  i śmietaną, przez co stały się również mniej kaloryczne.

sos musztardowy z dodatkiem ketchupu



SOS MUSZTARDOWY Z DODATKIEM KETCHUPU


To prosty sos, który bardzo lubią moje dzieci, na potrzeby moich dorosłych gości lekko go zmodyfikowałam:

SKŁADNIKI:

100 g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka musztardy, najlepiej ziarnistej, francuskiej
1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
1 płaska łyżeczka miodu 
1 duża łyżka ketchupu
pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu


WYKONANIE:

Wszystkie składniki ze sobą połączyć i dobrze wymieszać.



sos jajeczno-chrzanowy
 

 

SOS JAJECZNO-CHRZANOWY:


Przepis na ten sos to modyfikacja starej receptury mojej mamy. Ten sos to idealny dodatek do ciężkich i tłustych mięs i kiełbasy.


SKŁADNIKI:

1 słoiczek chrzanu tartego
½ dużego kubka śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
3 jaja ugotowane na twardo
Cukier, sól, pieprz do smaku
Zielona cebulka lub rzeżucha - opcjonalnie


WYKONANIE:

Przełożyć chrzan ze słoiczka do dużej miski. Dodać śmietanę lub jogurt i dobrze wymieszać. Jaja na twardo obrać ze skorupek i posiekać drobno. Dodać do chrzanu. Wszystko raz jeszcze dokładnie wymieszać dodając do smaku sól, pieprz oraz cukier. Sos powinien być lekko słodkawy w smaku. Można dodać zielonej cebulki lub rzeżuchy. Sos schłodzić przed podaniem.



sos zielony



SOS ZIELONY


Jest świeży, aromatyczny, lekki i zdrowy. Doskonale smakuje z jajami i pasztetami (również tymi bezmięsnymi).

SKŁADNIKI:
1 opakowania kiełków rzodkiewki
5 garści zielonej rzeżuchy
1 opakowania kiełków słonecznika
½ pęczka pietruszki
1 pęczek koperku
kilka gałązek tymianku
zielona cebulka dymka (dowolna ilość)
1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
duży kubek jogurtu typu greckiego
mały kubek jogurtu naturalnego
sól, pieprz kolorowy do smaku

WYKONANIE:

Pietruszkę, koperek tymianek i zieloną cebulkę umyć pod bieżącą wodą, a następnie osuszyć na ręczniku papierowym, a następnie drobno posiekać Podobnie z kiełkami i rzeżuchą. Zieleninę umieścić  w misce. Dodać jogurty i ewentualnie czosnek (drobno posiekany).
Wszystko dobrze wymieszać i przyprawić solą i pieprzem.



sos chrzanowy z dodatkiem buraka

 

SOS  CHRZANOWY Z DODATKIEM BURAKA


SKŁADNIKI:

1 słoiczek chrzanu tartego
1 ugotowany  burak średniej wielkości
½ dużego kubka śmietany 18%
2 żółtka na twardo
sól, pieprz do smaku
Zielona cebulka lub rzeżucha - opcjonalnie


WYKONANIE:

Przełożyć chrzan ze słoiczka do dużej miski.
Burak obrać ze skórki i zmiksować na gładko z dodatkiem żółtek na twardo. Dodać do chrzanu. Chrzan z burakiem i żółtkami połączyć ze śmietaną. Ponownie zmiksować.  
Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Wyśmienicie smakuje z jajami na twardo i pasztetami – zarówno tymi z mięsem, jak i tymi bez mięsa.


Przepisy na niektóre z tych sosów ukazały się w Magazynie Aromat.



Komentarze

  1. Oj szukalam wlasnie takich przepisow, bardzo dziekuje i z pewnoscia skorzystam :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, są proste w przygotowaniu i mniej kaloryczne od tradycyjnych

      Usuń

Prześlij komentarz

Możesz skomentować ten post

Popularne posty z tego bloga

Kiszenie żuru, czyli o tym, jak Dziadek żur kisił

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Wielkanocna baba cytrynowa