Jak odchudzić potrawy na wielkanocnym stole
Jak odchudzić potrawy na wielkanocnym stole.
Niebawem kolejne polskie święta. Święta
nadziei i życia. Gromadzimy się w tym czasie przy świątecznym stole celebrując
ten wyjątkowy czas w gronie rodziny i przyjaciół. Nasze świąteczne przysmaki słyną ze swej
wyjątkowości i smaku na całym świecie. Trudno wyobrazić sobie święta wielkanocne
bez tradycyjnego żurku z kiełbasą, jajek w każdej postaci czy pasztetu oraz słodkich mazurków, bab czy pasch. Potrawy te
w tradycyjnym wydaniu są bardzo smaczne, ale również bardzo, bardzo kaloryczne i bogate w tłuszcze, które zwykle są przyczyną niestrawności.
Samo jajko w
majonezie to już prawie 200 kcal, a talerz żurku z kiełbaską to kolejne 600 kcal,
nie wspomnę już o deserze w postaci niewielkiego kawałka mazurka czekoladowego - to kolejne
500 kcal.
Czy mam wymieniać dalej???
Jesteś tradycjonalistą? Bądź nim, ale bądź
elastyczny. Te same potrawy zmodyfikowane o część kalorii potrafią smakować równie dobrze, jak tradycyjne
potrawy świąteczne.
Tylko podczas słynnego śniadania
świątecznego statystyczny Polak potrafi spożyć tyle kilokalorii co przez cały dzień
powszedni. Jednak trudno świętować i odmawiać sobie wszystkiego przy suto
zastawionym stole ze świątecznymi rarytasami.
Dlatego przygotowałam dla Was
kilka kulinarnych rozwiązań, które sprawią, że święta nadal będą udane, jednak
potrawy na świątecznym stole będą zawierały o wiele mniej kalorii niż te
tradycyjne.
Zaproponuję kilka prostych rozwiązań
kulinarnych w postaci zamienników i prostych dodatków. Gwarantuję, że potrawy
nadal będą smaczne jak te tradycyjne, a Wy nie będziecie czuli się ociężali
i unikniecie przykrych dolegliwości związanych z niestrawnością.
i unikniecie przykrych dolegliwości związanych z niestrawnością.
Świąteczne jaja w nowej odsłonie
Już dawno
został obalony mit, że jaja powinniśmy spożywać w ograniczonych ilościach. Jaja
to wielkanocny superfood bogaty w aminokwasy egzogenne, jod, selen, lecytynę i
cholinę, witaminy
i mikroelementy.
i mikroelementy.
Jeśli na
twoim stole pojawią się tradycyjne jaja faszerowane, proponuję wypełnić je
farszami fit: mieszankami roślinnymi z chudym twarogiem zamiast tradycyjnego
żółtka. To prosty zabieg, a jak bardzo kreatywny i przede wszystkim
zmniejszający ilość kalorii na naszych stołach świątecznych.
Tradycyjne
jaja w majonezie też potrafią być smaczne i fit. Wystarczy tradycyjny majonez
wymieszać 1:1 z jogurtem albo zamiast majonezu jeść jaja z chrzanem, który
jest znacznie mniej kaloryczny oraz zdrowszy (łyżeczka chrzanu to ok. 10 kcal, a majonezu aż 70 kcal).
Tradycyjny polski żurek wielkanocny
Podstawą dobrze przygotowanego żurku są
jego składniki. Nie używaj gotowego żurku z torebki. Przygotuj własny zakwas.
Talerz tradycyjnego żurku to aż ponad
600 kcal.
Dzięki poniższym wskazówkom możesz przygotować żurek równie smaczny, co tradycyjny, a jednocześnie lżejszy dla żołądka. Wystarczy, że przygotujesz go na wywarze z jarzyn z przesmażoną cebulką (na odrobinie masła), zalanym domowym zakwasem i okraszonym kawałkami chudej kiełbasy. Podawaj go z połówką jaja i kleksem chudej śmietanki. W ten sposób żurek wielkanocny ma około 350 kcal (250 kcal mniej niż tradycyjny!).
A jeśli chcesz przygotować jednak żurek
tradycyjny z wywarem na kiełbasie to przygotuj go wcześniej, dobrze przestudź,
by zebrać z powierzchni garnka tłuszcz powstały w czasie gotowania lub ugotuj
kiełbasę osobno i po ugotowaniu dodaj ją do gotowego żurku.
Potrawy mięsne
Zamiast smażenia mięsa wybierz jego
pieczenie w piekarniku lub duszenie np. w warzywach.
Zamiast tłustego boczku, żeberek albo
pieczonej szynki możesz wybrać potrawy z indyka lub królika. Potrawy z indyka są mniej kaloryczne, a równie sycące i
zdrowe.
Domowy pasztet mięsny z powodzeniem możesz zastąpić pasztetem jarskim z soczewicy, pieczarek czy nawet jaj (kilka inspiracji znajdziesz na blogu).
Unikaj tłustych wędlin (boczku, salami)
to prawdziwe bomby kaloryczne. Tłuste wędliny zastąp chudymi, np. z drobiu lub
wybierz chudą polędwicę. Postaw na jakość – nie na ilość!
Zamiast mięsa skomponuj tak menu, aby na
stole pojawiła się ryba.
Ciasta, baby i mazurki i te inne słodycze
Tradycyjne baby wielkanocne możesz
zastąpić babami fit z mąki bezglutenowej i jogurtu (obecnie Internet pełen jest takich propozycji). Mąka ryżowa również jest
dobrym zamiennikiem do tego typu wypieków.
Cukier w
przepisach możesz zastąpić suszonymi owocami, bananami, miodem, ksylitolem lub erytrytolem.
Podobnie jest z mazurkami. Można je upiec
z mąki bezglutenowej, ozdobić kremem roślinnym np. czekoladowym z orzechów,
daktyli, avocado i kakao lub ozdobić surowymi owocami.
Do sernika, jak i do paschy warto użyć sera chudego i nie
dodawać do nich zbyt dużej ilości jaj
i masła, a w uzyskaniu odpowiedniej konsystencji pomóc Wam może np. budyń.
i masła, a w uzyskaniu odpowiedniej konsystencji pomóc Wam może np. budyń.
A jeśli już tradycyjny wypiek to zamiast
polewy czy lukru na babie – użyj cienkiej warstwy cukru pudru.
Jeśli jesteś łasuchem i wprost uwielbiasz
czekoladowe jajeczka postaraj się, aby były one z dobrej
i gorzkiej czekolady. Gorzka czekolada ma niski IG (indeks glikemiczny) zawiera flawonoidy, przeciwutleniacze. Ponadto ma wpływ na nasz dobry humor.
i gorzkiej czekolady. Gorzka czekolada ma niski IG (indeks glikemiczny) zawiera flawonoidy, przeciwutleniacze. Ponadto ma wpływ na nasz dobry humor.
Surówki i sałatki
Wiadomo,
że owoce, jarzyny i warzywa to samo zdrowie. Powinniśmy spożywać je w ciągu dnia 5 razy dziennie.
Używane
do sałatek majonez i śmietanę
zastąp gęstym jogurtem naturalnym. Będą mniej kaloryczne. Pomyśl także
o przygotowaniu sałatki z dużej ilości świeżych warzyw. Tradycyjna
sałatka warzywna nie powinna być jedyną
porcją warzyw w czasie świąt.
Do surówek zamiast śmietany przygotuj
dipy ziołowe na bazie jogurtów i oliwy z oliwek.
Wybierając przepisy na sałatki świąteczne
wybieraj te z brokułami, kalafiorem, kapustą pekińską czy sałatami. Unikaj tych
z żółtym serem, tłustą wędliną czy makaronem.
Owoce na
deser mogą być zdrową alternatywą. Można na ich bazie przygotować świąteczną
sałatkę owocową lub pyszny domowy koktajl.
Napoje i alkohol
Kupne napoje
i soki zastąp wodą i herbatami ziołowymi w dowolnych ilościach, mają zdecydowanie
mniej kalorii.
Odrobina
alkoholu nie zaszkodzi, ale dobrze stosować umiar, podobnie jak w jedzeniu, oraz zasadę naprzemienności -
jeden kieliszek wina, jedna szklaneczka wody czy herbatki.
Co jeszcze możesz zrobić dodatkowo?
W czasie biesiady świątecznej warto do
jaj i wędlin dodawać chrzan, który nie tylko wspomaga przemianę materii, ale
jest też źródłem witaminy A, B, E i C, a także wielu składników mineralnych oraz
błonnika i flawonoidów.
Warto o chrzanie pamiętać nie tylko w
czasie świąt, ponieważ chrzan to polski superfood, czyli produkt o wyjątkowo
wysokich wartościach odżywczych.
Odchudź
majonez - 100 g majonezu to aż 663 kcal. Majonez możesz zastąpić jogurtem albo
zrobić jego alternatywne wersje (majonez z nerkowców i kalafiora, majonez bez
jajek i oliwy na bazie jogurtu
i musztardy, majonez z makaronu). Wykorzystaj Internet, by znaleźć inspiracje odpowiednie dla siebie.
i musztardy, majonez z makaronu). Wykorzystaj Internet, by znaleźć inspiracje odpowiednie dla siebie.
Dekoruj
talerze rzeżuchą, która podobnie jak chrzan pobudza przemianę materii, jest
moczopędna
i zawiera witaminy C, A i K, żelazo, jod oraz magnez.
i zawiera witaminy C, A i K, żelazo, jod oraz magnez.
Kontroluj
porcje. Wizualnie podziel talerz i zapełniaj go w połowie samymi warzywami,
drugą połowę niech stanowią kasze, ryż,
w ostateczności niewielka ilość ziemniaków lub makaronu oraz ryby
i mięso.
i mięso.
Jeżeli
to możliwe zrezygnuj w ogóle z takich dodatków jak chleb, ziemniaki, makaron, a
nawet kasze – zastąp je dodatkową porcją świeżych warzyw – zaoszczędzisz na tym
setki zupełnie zbędnych kalorii
i poprawisz zdecydowanie swoje samopoczucie.
i poprawisz zdecydowanie swoje samopoczucie.
Mierz
siły na zamiary - przygotuj tyle
jedzenia, ile naprawdę jesteś w stanie zjeść z bliskimi. Nie ma chyba nic
gorszego niż dojadanie resztek poświątecznych przez następne tygodnie lub
przejadanie się tylko po to, by nie wyrzucać jedzenia.
Nadmiarem jedzenia możesz się również podzielić z potrzebującymi. Zainteresuj się, gdzie po świętach możesz oddać nadmiar pozostałego jedzenia.
Nadmiarem jedzenia możesz się również podzielić z potrzebującymi. Zainteresuj się, gdzie po świętach możesz oddać nadmiar pozostałego jedzenia.
Nie musisz wszystkiego jeść.
Naucz się odmawiać.
Opiekuńcze i gościnne mamy i babcie mają prawo zachęcać Cię
do skosztowania kolejnej porcji pasztetu, trzeciej pysznej sałatki czy piątej
porcji wykwintnego mazurka, tak jak Ty masz prawo odmówić kosztowania tych
wszystkich frykasów
i delicji.
i delicji.
Na zakończenie dodam, że kluczem do
sukcesu będzie rozsądek, umiar i ruch na świeżym powietrzu z udziałem
najbliższych i czworonożnych pupili.
Jak widać - świąteczne menu nie musi
ociekać tłuszczem i cukrem. Z powodzeniem można je odchudzić i sprawić by było
lekkostrawne i równie smaczne, co tradycyjne.
Jeżeli jednak nie masz wpływu na świąteczne menu albo popełnisz gastro-szaleństwo przy świątecznym stole, nie czuj winy. To przecież święta.
Zadbaj jednak o siebie i swój organizm, i zaraz po Świętach zmobilizuj się do aktywnego wysiłku i diety lekkostrawnej.
Jeżeli jednak nie masz wpływu na świąteczne menu albo popełnisz gastro-szaleństwo przy świątecznym stole, nie czuj winy. To przecież święta.
Zadbaj jednak o siebie i swój organizm, i zaraz po Świętach zmobilizuj się do aktywnego wysiłku i diety lekkostrawnej.
Komentarze
Prześlij komentarz
Możesz skomentować ten post