Kapuśniaczek - dieta doktor Dąbrowskiej
Jak zapewne się domyślacie, od jakiegoś czasu jestem na Poście Daniela opracowanym przez Panią doktor Dąbrowską.
O samym poście mogłabym pisać i opowiadać bardzo długo, ponieważ nie jest to mój pierwszy post i jestem ogromną fanką tego rodzaju diety.
Kiedyś założyłam nawet grupę na Facebooku pod nazwą POST DANIELA.
Można tam było znaleźć przydatne informacje na temat Postu Daniela, przepisy oraz otrzymacie wsparcie w razie pytań lub wątpliwości.
Grupa już nie istnieje tak samo, jak mój profil Szkatułka Cook na Facebooku.
Zapraszam Was do odwiedzenia mojego profilu na Instagramie.
Zapraszam Was do odwiedzenia mojego profilu na Instagramie.
Kapuśniaczek
Składniki:
- 1/4 (małej) główki kapusty białej
- 30 dkg kapusty kiszonej
- 1 czerwona papryka
- ok. 10 pomidorków koktajlowych lub 2-3 pomidory (duże)
- 2-3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 pora
- 1 cebula
- 1 mały seler
- przyprawy: sól, pieprz, tymianek, majeranek, czerwona papryka wędzona, kminek, kurkuma - do smaku
- pietruszka, zielona cebulka (dymka) - do udekorowania
Wykonanie:
Na rozgrzanej, suchej patelni przyprażyć pokrojoną w kostkę cebulę i pora. Gdy lekko się zarumienią dodać pokrojone w kostkę (lub starte na tarce o dużych oczkach) marchew, pietruszkę i seler. Zrumienić na patelni.
Następnie warzywa przełożyć do garnka, dodać poszatkowaną białą kapustę, pomidory pokrojone w większą kostkę i zalać wszystko wodą (ok. 2 l) i zagotować.
Dodać przyprawy i gotować przez ok. 10 min
Następnie dodać do gotującej się zupy poszatkowaną kapustę kiszoną i dalej gotować przez kolejne 10-20min.
Po tym czasie zupa powinna być gotowa.
Można również od razu w garnku zagotować wszystkie składniki oprócz kapusty kiszonej, którą należy dodać do garnka, dopiero gdy warzywa i kapusta biała będą półmiękkie. Na końcu dodać kapustę kiszoną i gotować przez 10-20min
Skladniki sa, wiec mysle ze w tym tygodniu zjem taki kapusniaczek, mniam :D
OdpowiedzUsuńJestem ciekawa, czy będzie Ci smakował.
Usuńto taki staropolski kapuśniaczek "biedaka".bezmięsny.Muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńMimo, że bez wędzonki to powiem Ci, że nawet niezły :)
UsuńNie jestem na tej diecie, jednak taki kapuśniak bardzo lubię. Najchętniej gotuje podobny latem.
OdpowiedzUsuńJak na kapuśniak - to rzeczywiście lekka zupa wg tego przepisu - a latem wprost idealna.
UsuńBez mięsa, więc chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńPolecam. Sama byłam zdziwiona, że bez wędzonki, a taki pyszny :)
UsuńBardo lubię kapuśniak. :) Najlepszy taki z młodej kapusty. :)
OdpowiedzUsuńJa lubię łączyć w kapuśniaku słodką i kiszoną - z samej kapusty, a dodatkowo z młodej jeszcze nigdy nie jadłam. Pora wypróbować i ten wariant.
UsuńDawno już kapuśniaczku nie jadłam.
OdpowiedzUsuńPolecam zatem, bo wychodzi zacny :)
UsuńO diecie Dąbrowskiej wiele słyszałam, i sama myślałam nad tym, aby na nia przejśc. Kapuśniaczek, pewnie kiedyś ugotuję :)
OdpowiedzUsuńDieta to sposób odżywiania, a dr Dąbrowska proponuje nowy styl życia i zdrowe odżywianie. Polecam lektury na ten temat, a potem zmierzenie się z samą sobą - ze starymi nawykami i słabościami. Uważam, że warto - mój organizm też to lubi :)
UsuńO tej diecie nie słyszałam, ale kapuśniaczek uwielbiam..:)
OdpowiedzUsuńObserwuję bloga i zapraszam do siebie
https://blogujemytestujemy.blogspot.com/
Dziękuję za zaproszenie. Czasem czytam ... zwłaszcza recenzje.
UsuńO diecie można znaleźć dużo informacji w necie i w książkach, których nie mało napisała sama autorka i jej współpracownicy.
Widziałam ostatnio książkę o tej diecie i bardzo mnie zaciekawiła :-)
OdpowiedzUsuńWarto, naprawdę warto
Usuń