Kapuśniaczek - dieta doktor Dąbrowskiej
Jak zapewne się domyślacie, od jakiegoś czasu jestem na Poście Daniela opracowanym przez Panią doktor Dąbrowską.
O samym poście mogłabym pisać i opowiadać bardzo długo, ponieważ nie jest to mój pierwszy post
i jestem ogromną fanką tego rodzaju diety. Kiedyś założyłam nawet grupę na Facebooku pod nazwą POST DANIELA Można tam było znaleźć przydatne informacje na temat Postu Daniela, przepisy oraz otrzymacie wsparcie w razie pytań lub wątpliwości. Grupa już nie istnieje tak samo, jak mój profil Szkatułka Cook na Facebooku.
Zapraszam Was do odwiedzenia mojego profilu na Instagramie.
O samym poście mogłabym pisać i opowiadać bardzo długo, ponieważ nie jest to mój pierwszy post
i jestem ogromną fanką tego rodzaju diety. Kiedyś założyłam nawet grupę na Facebooku pod nazwą POST DANIELA Można tam było znaleźć przydatne informacje na temat Postu Daniela, przepisy oraz otrzymacie wsparcie w razie pytań lub wątpliwości. Grupa już nie istnieje tak samo, jak mój profil Szkatułka Cook na Facebooku.
Zapraszam Was do odwiedzenia mojego profilu na Instagramie.
Kapuśniaczek
Składniki:
- 1/4 (małej) główki kapusty białej
- 30 dkg kapusty kiszonej
- 1 czerwona papryka
- ok. 10 pomidorków koktajlowych lub 2-3 pomidory (duże)
- 2-3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 pora
- 1 cebula
- 1 mały seler
- przyprawy: sól, pieprz, tymianek, majeranek, czerwona papryka wędzona, kminek, kurkuma - do smaku
- pietruszka, zielona cebulka (dymka) - do udekorowania
Wykonanie:
Na rozgrzanej, suchej patelni przyprażyć pokrojoną w kostkę cebulę i pora. Gdy lekko się zarumienią dodać pokrojone w kostkę (lub starte na tarce o dużych oczkach) marchew, pietruszkę i seler. Zrumienić na patelni.
Następnie warzywa przełożyć do garnka, dodać poszatkowaną białą kapustę, pomidory pokrojone w większą kostkę i zalać wszystko wodą (ok. 2 l) i zagotować.
Dodać przyprawy i gotować przez ok. 10 min
Następnie dodać do gotującej się zupy poszatkowaną kapustę kiszoną i dalej gotować przez kolejne 10-20min.
Po tym czasie zupa powinna być gotowa.
Można również od razu w garnku zagotować wszystkie składniki oprócz kapusty kiszonej, którą należy dodać do garnka, dopiero gdy warzywa i kapusta biała będą półmiękkie. Na końcu dodać kapustę kiszoną i gotować przez 10-20min
Skladniki sa, wiec mysle ze w tym tygodniu zjem taki kapusniaczek, mniam :D
OdpowiedzUsuńJestem ciekawa, czy będzie Ci smakował.
Usuńto taki staropolski kapuśniaczek "biedaka".bezmięsny.Muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńMimo, że bez wędzonki to powiem Ci, że nawet niezły :)
UsuńNie jestem na tej diecie, jednak taki kapuśniak bardzo lubię. Najchętniej gotuje podobny latem.
OdpowiedzUsuńJak na kapuśniak - to rzeczywiście lekka zupa wg tego przepisu - a latem wprost idealna.
UsuńBez mięsa, więc chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńPolecam. Sama byłam zdziwiona, że bez wędzonki, a taki pyszny :)
UsuńBardo lubię kapuśniak. :) Najlepszy taki z młodej kapusty. :)
OdpowiedzUsuńJa lubię łączyć w kapuśniaku słodką i kiszoną - z samej kapusty, a dodatkowo z młodej jeszcze nigdy nie jadłam. Pora wypróbować i ten wariant.
UsuńDawno już kapuśniaczku nie jadłam.
OdpowiedzUsuńPolecam zatem, bo wychodzi zacny :)
UsuńO diecie Dąbrowskiej wiele słyszałam, i sama myślałam nad tym, aby na nia przejśc. Kapuśniaczek, pewnie kiedyś ugotuję :)
OdpowiedzUsuńDieta to sposób odżywiania, a dr Dąbrowska proponuje nowy styl życia i zdrowe odżywianie. Polecam lektury na ten temat, a potem zmierzenie się z samą sobą - ze starymi nawykami i słabościami. Uważam, że warto - mój organizm też to lubi :)
UsuńO tej diecie nie słyszałam, ale kapuśniaczek uwielbiam..:)
OdpowiedzUsuńObserwuję bloga i zapraszam do siebie
https://blogujemytestujemy.blogspot.com/
Dziękuję za zaproszenie. Czasem czytam ... zwłaszcza recenzje.
UsuńO diecie można znaleźć dużo informacji w necie i w książkach, których nie mało napisała sama autorka i jej współpracownicy.
Widziałam ostatnio książkę o tej diecie i bardzo mnie zaciekawiła :-)
OdpowiedzUsuńWarto, naprawdę warto
Usuń