Gołąbki warzywne - dieta dr Dąbrowskiej
Warzywne gołąbki wg diety dr Dąbrowskiej.
Proste
w przygotowaniu i szybkie w wykonaniu gołąbki będą miłą odmianą w trakcie
stosowania postu leczniczego
Pani dr Dąbrowskiej.
Pani dr Dąbrowskiej.
Składniki:
1
główka kapusty
2-3
marchewki
2
pietruszki
1
por
1
nieduży seler (jak średniej wielkości jabłko)
3-4
pomidory
1
łodyga selera naciowego
1
szklanka przecieru pomidorowego (najlepiej domowego)
przyprawy:
sól i pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano,
1/2 łyżeczki papryki w proszku, 1/2 łyżeczki tymianku
sól i pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano,
1/2 łyżeczki papryki w proszku, 1/2 łyżeczki tymianku
Wykonanie:
Kapustę
ugotować w całości (Wyciąć głąb ze środka kapusty, następnie włożyć ją do
dużego garnka z wrzątkiem (wyciętą stroną do dołu), gotować przez 10-15 minut
na małym ogniu,
a następnie obrócić i jeszcze gotować przez kolejne ok. 10min) lub sparzyć we wrzątku pojedyncze liście.
Delikatnie ściąć nożem zgrubienia z każdego liścia.
Na środku każdego liścia ułożyć farsz warzywny przygotowany ze startych na tarce o grubych oczkach marchwi, pietruszki, selera w korzeniu oraz pokrojonych drobno porów i 2 pomidorów.
Dobrze zawinąć liście.
Gołąbki zalać niedużą ilością wody z przecierem pomidorowym, przyprawami oraz pokrojonymi w kostkę pomidorami
i selerem naciowym.
Poddusić na małym ogniu do miękkości.
a następnie obrócić i jeszcze gotować przez kolejne ok. 10min) lub sparzyć we wrzątku pojedyncze liście.
Delikatnie ściąć nożem zgrubienia z każdego liścia.
Na środku każdego liścia ułożyć farsz warzywny przygotowany ze startych na tarce o grubych oczkach marchwi, pietruszki, selera w korzeniu oraz pokrojonych drobno porów i 2 pomidorów.
Dobrze zawinąć liście.
Gołąbki zalać niedużą ilością wody z przecierem pomidorowym, przyprawami oraz pokrojonymi w kostkę pomidorami
i selerem naciowym.
Poddusić na małym ogniu do miękkości.
Farsz jarzynowy można
też użyć do faszerowania papryki,
kabaczka, cebuli, buraków. Należy go jednak wcześniej udusić lub ugotować na
parze.
Uwielbiam jarskie dania wiec te golabki z pewnoscia zrobie w nastepnym tygodniu :D
OdpowiedzUsuńJa też je uwielbiam, ale nie jest to mój ulubiony przepis. Te które lubię są z kaszą i grzybami. Niestety na Poście Daniela zarówno kasza jak i grzyby są wykluczone z diety, więc na moje ulubione gołąbki będę musiała trochę poczekać.
UsuńGołąbków nie lubię - chociaż tych warzywnych jeszcze nie testowałam! ;)
OdpowiedzUsuńBędąc na Poście Daniela wymyśliłam sobie takie małe urozmaicenie :)
UsuńPyszne! Dzięki za ten przepis, jest idealny dla mnie jako wegetarianki ♥
OdpowiedzUsuńPolecam, wyszły nieźle :)
UsuńO matko, zrobiłam się głodna :D Jak ja strasznie dawno jadłam gołąbki :o
OdpowiedzUsuńGołąbki są pyszne <3
UsuńI takie dania lubię najbardziej :) przekonuję się ostatnio do selera :D
OdpowiedzUsuńNo ja podobnie, będę niedługo robić kotlety z selera i sama jestem ciekawa czy będą smaczne.
UsuńUwielbiam gołąbki! :) Te też wyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuńTak, wyszły nawet, nawet. Najbardziej jednak lubię z kaszą i grzybami.
Usuń:)
OdpowiedzUsuńNaprawdę śietnie napisane. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuję. Zapraszam po więcej - na pewno znajdzie Pani coś dla siebie.
Usuń