Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną
Czuję się już jak ekspertka w dziedzinie lepienia pierogów.
Prawie co tydzień pojawiają się w naszym domu pierogi. Wszyscy je bardzo
lubimy, a każde z nas ma swoje ulubione. Pan K. najbardziej lubi ruskie i te
właśnie najczęściej pojawiają się na naszym stole, bo tak naprawdę lubimy je
również i my. Młody lubi ruskie, ale najbardziej z wszystkich lubi te z kaszą gryczaną i serem. Maja jak jeszcze mieszkała z nami, najbardziej lubiła pierogi z jagodami.
Ja przepadam za tymi wigilijnymi z kapustą i grzybami oraz za zwykłymi pierogami z kapustą kiszoną
i ziemniakami. Co prawda nie przepadają za nimi moi dwaj panowie, bo w farszu występuje podsmażana cebulka, której oni nie lubią. Tym razem jednak postanowiłam sobie sprawić odrobinę przyjemności i ulepiłam dwa rodzaje pierogów. Panowie zadowolili się ruskimi, a ja z apetytem zjadłam pierożki z ziemniakami i kiszoną kapustą.
Dzisiejsze pierożki okraszone były skwarkami, które zwykle przygotowuje w naszym domu pan K. Jego skwaruchy są złote i chrupiące. Po prostu najlepsze!
i ziemniakami. Co prawda nie przepadają za nimi moi dwaj panowie, bo w farszu występuje podsmażana cebulka, której oni nie lubią. Tym razem jednak postanowiłam sobie sprawić odrobinę przyjemności i ulepiłam dwa rodzaje pierogów. Panowie zadowolili się ruskimi, a ja z apetytem zjadłam pierożki z ziemniakami i kiszoną kapustą.
Dzisiejsze pierożki okraszone były skwarkami, które zwykle przygotowuje w naszym domu pan K. Jego skwaruchy są złote i chrupiące. Po prostu najlepsze!
Składniki:
ciasto na pierogi:
2 szklanki
mąki
szczypta soli
mocno gorąca woda lub mleko (tyle ile wchłonie ciasto).
szczypta soli
mocno gorąca woda lub mleko (tyle ile wchłonie ciasto).
Farsz:
1 kg
ugotowanych ziemniaków
0,5 kg
kapusty kiszonej
2
łyżki oleju lub oliwy z oliwek
1
duża cebula
sól,
pieprz, majeranek – do smaku.
Okrasa:
20 dkg
słoniny (najlepiej wędzonej)
Wykonanie:
Farsz
na pierogi:
Ugotowane,
gorące ziemniaki ubić tłuczkiem do ziemniaków na purée.
Kapustę
kiszoną osączyć z wody i pokroić nożem drobne części, a następnie smażyć krótką
chwilę na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy, aby reszta wody odparowała, a
kapusta lekko zmiękła.
Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na złoty kolor.
Wszystkie
składniki ze sobą połączyć.
Doprawić solą i pieprzem oraz majerankiem.
Ciasto
na pierogi:
Przesianą mąkę włożyć do melaksera lub rozsypać na stolnicy.
Do mąki dodać sól i wyrabiać powoli dodając wodę do momentu, aż ciasto będzie zwarte i elastyczne
i stanowić będzie jedną całość.
Do mąki dodać sól i wyrabiać powoli dodając wodę do momentu, aż ciasto będzie zwarte i elastyczne
i stanowić będzie jedną całość.
Zwykle wyrabiam ciasto w
melakserze i z doświadczenia wiem, że wyrabiając w nim ciasto, dodaję o połowę
wody mniej niż przy wyrabianiu ręcznym. Tak wyrabiane ciasto jest elastyczne i miękkie
oraz świetnie się rozwałkowuje.
Po wyrobieniu ciasto pozostawić na ok. 30 min, aby „odpoczęło”. W tym celu przestudzone ciasto wkładam sobie do woreczka foliowego. Nie wysycha i staje się jeszcze bardziej elastyczne.
Podzielić ciasto na 4 części i rozwałkować na cieniutki
placek każdą z nich. Wykrawać z rozwałkowanego ciasta koła za pomocą szklanki. Na
środek każdego krążka nałożyć farsz i dokładnie zlepić brzegi.
Ulepione pierogi gotować w osolonym wrzątku tak
długo, aż nie wypłyną na powierzchnię garnka i od tego momentu przez jeszcze 5 minut.
Wyjąć z wody bezpośrednio na talerz łyżką cedzakową i
podawać okraszone skwarkami ze słoniny lub przestudzić i opiec na złoty kolor na patelni.
Smacznego!
Kupilam kapuste kiszona wiec mysle ze takie pierogi w tym tygodniu sie u mnie pojawia :*
OdpowiedzUsuńMyślę, że nie pożałujesz i będą Ci smakowały tak jak mnie. Doprawiaj wg swojego uznania.
UsuńDaj znać czy smakowały. Pozdrawiam
Thanks for sharing such a fastidious idea, paragraph
OdpowiedzUsuńis fastidious, thats why i have read it completely
Thank you very much for your comment :)
UsuńNigdy nie jadłam takich pierogów nie wiem czy u mnie moi panowie by chcieli, może wypróbuj ę ten przepis
OdpowiedzUsuńNie umiem odpowiedzieć na Twoje pytanie, moi mężczyźni na początku nie chcieli, ale dali się namówić na skosztowanie i z zadowoleniem kiwali głowami :) :) :)
UsuńJeśli lubisz pierogi z kapustą i grzybami to takie jak te - z ziemniakami i kapustą również powinny Ci smakować :)
Kocham pierogi!
OdpowiedzUsuńCzęsto się zajadam! Pycha :)))
Kocham pierogi!
OdpowiedzUsuńBardzo często się zajadam! Pycha :)))
Bardzo się Cieszę, że mój przepis na pierogi też ci się spodobał :)
UsuńKocham pierogi, a te z ziemniakami i kiszoną kapustą to numer 1 dla mnie. Moja babcia robiła je często i po jej śmierci już tak pysznych nie jadłam. Nie wiem co dodawała, ale ja taich nie potrafię zrobić
OdpowiedzUsuńWiem o czym piszesz ... ja nie potrafię zrobić za nic w świecie takiej szarlotki jak moja babcia robiła.
UsuńTrzeba się z tym pogodzić :)
Super. Dzięki za przepis. Skorzystam.
OdpowiedzUsuńP.S. Ślinka już cieknie 😁
No to życzę smacznego ! :)
UsuńTakiego połączenia jakie znajduje się w tym farszu jeszcze nie przygotowywałam, fajna odmiana.
OdpowiedzUsuńZatem jeśli lubisz lepić pierogi, zachęcam do zrobienia właśnie z takim farszem. Będzie niespodzianka i miła odmiana :)
UsuńUwielbiam pierogi. Robię przeważnie ruskie ale takiego farszu jeszcze nie próbowałam. Spróbuje na pewno!
OdpowiedzUsuńPolecam. Będzie niespodzianka i mam nadzieję, że pyszna niespodzianka :)
UsuńAle smaczne te pierogi :) z takim farszem jeszcze nie jadłam. Spróbuję :D
OdpowiedzUsuńPolecam. Pyszne są :)
UsuńJa dodaję jeszcze żółtko, ciasto wychodzi elastyczne i bardzo przyjemnie się je rozwałkowuje. MMMM narobiłam sobie ochoty na pierogi... a sezon letni coraz bliżej. :) CytrynoweLove ♡
OdpowiedzUsuńMoje ciasto też jest elastyczne. Jak pisałam, wyrabiam je w blenderze zaparzając bardzo ciepłą wodą (prawie gorącą). Ale przecież i twój i mój przepis gwarantuje pyszne pierogi, więc nie ma powodu się przekomarzać. Kiedyś spróbuję dodać żółtko, tak jak kiedyś dodałam zamiast wody gorące mleko bo tak robiła jedna góralka, u której kiedyś uczyłam się gotować ... Ważne, żeby pierogi smakowały :)
UsuńTak, wiem coś o pierogach babci :) Niestety moja busia już nie żyje :( więc musiałam wziąć sprawy w swoje ręce. Mam takie marzenie, żeby kiedyś moje przyszłe wnuki dały taki komentarz o moich pierogach :)
OdpowiedzUsuńco wzmaga potencje
OdpowiedzUsuńeee, być może :)
UsuńUwielbiam te pierogi moja niedoszła teściowa je robiła i podawała z sosem grzybowym ja osobiście wolałam bez sosu.
OdpowiedzUsuńDobre są, fakt!
UsuńZ jakiego regionu pochodzi "niedoszła teściowa"?
Ile konkretnie jest kapusty i ziemniaków, chodzi o proporcje?
OdpowiedzUsuńUps, zapomniałam wstawić, za co przepraszam i już się poprawiam. Na 1 kg ziemniaków daję około 1/2 kg kapusty kiszonej drobno pociętej. Ponieważ to nie apteka, tylko pierogi, to sprawę można potraktować luźniej. Ja nigdy nie odmierzam na wadze składników farszu na pierogi.
UsuńJa dodaję do takiego farszu kiełbaskę przepuszczoną przez maszynkę do mięsa. Są najlepsze.
OdpowiedzUsuńFajny pomysł. Wierzę, że są pyszne .
OdpowiedzUsuńTo najlepsze pierogi na świecie (ja do farszu dodaję też skwarki z wędzonej słoniny lub boczku). Jak mieszkałam z rodzicami to w każdą sobotę razem z mamą, tatą i bratem robiliśmy ponad 100 pierogów właśnie z takim nadzieniem. Mama wałkowała, ja i brat lepiliśmy, a tata gotował i wkładał do dużej miski polewając skwarkami ze słoniny z przysmażoną cebulką. Miska pełna pierogów trafiała na stół, do którego zasiadaliśmy całą rodziną. Obowiązkowo musiał być do tego kubek czerwonego barszczu (polecam :))
OdpowiedzUsuńCieszę się, że jest ktoś, kto też lubi właśnie te pierogi :)
Bardzo się cieszę, że te pierogi smakują nie tylko mnie! Twój sposób ich robienia też mi się podoba i na pewno następnym razem go wypróbuję. Tymczasem dużo dobra na Święta!
OdpowiedzUsuńPierogi z kiszoną kapustą , grzybami i gotowanymi ziemniakami robimy w mojej rodzinie od pokoleń i dość często, tylko proporcje składników inne . Są przepyszne . Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuń