Koktajl pokrzywowo – jarmużowo – jabłkowy (wg Diety dr Dąbrowskiej)



Sezon na pokrzywę 2018 uważam za otwarty i od razu zachęcam do wyjścia z domu na świeże powietrze. Łąki, pola, lasy i parki czekają na Was. Kilka kwadransów energicznego marszu lub przejażdżki na rowerze jest lepsze od kawy i ma zbawienny wpływ na organizm człowieka. Wyrównuje ciśnienie, poprawia krążenie i wydolność serca, wyzwala endorfiny (hormon szczęścia) mające wpływ na samopoczucie i nastrój, odkwasza organizm, spala kalorie, poprawia kondycję…
Podczas spaceru jeśli tylko to możliwe zerwijcie kilka pokrzyw, które niezbędne będą do przygotowania tego koktajlu.



Składniki:

(porcja na dwie szklanki)


  • pęczek pokrzywy (wielkości pęczka natki pietruszki)
  • 2-3 garście jarmużu
  • 1-2 jabłka
  • 1 cytryna
  • ok. 250-300 ml wody
  • miód – opcjonalnie (NIE! dla osób na diecie dr Dąbrowskiej)

Sposób wykonania:

Pokrzywę przemyć pod bieżącą wodą i oddzielić liście od łodyg. Jarmuż można posiekać. Jabłka  umyć i usunąć gniazda nasienne. Jabłka i jarmuż umieścić w kielichu blendera, dodać sok wyciśnięty z cytryny, uzupełnić wodą i jeśli zdecydujecie się na dosłodzenie koktajlu – to właśnie teraz dodajcie odrobinę
(1-2 łyżki) miodu.
Wszystko dokładnie zblendować i przelać gotowy koktajl do szklanek.





Dodatkowe informacje:


  • prozdrowotne cechy pokrzywy; działa oczyszczająco
    i przeciwzapalnie, podnosi poziom żelaza w organizmie,
  • najlepsza pokrzywa do zbiorów to pokrzywa kwietniowa lub majowa (choć zbierać ją można kilka razy w sezonie. Wystarczy wtedy zrywać tylko górne parte liści.)
  • zbierać ją tylko wtedy gdy nie kwitnie. Podczas kwitnienia prozdrowotna moc pokrzywy „przechodzi” z liści do kwiatów
  • Nie zaleca się spożywania pokrzyw pacjentom przyjmującym leki przeciwzakrzepowe



Komentarze

  1. Zapraszam do dzielenia się przepisami w grupie https://www.facebook.com/groups/978045118956536/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Możesz skomentować ten post

Popularne posty z tego bloga

Kiszenie żuru, czyli o tym, jak Dziadek żur kisił

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Wielkanocna baba cytrynowa