Koktajl pokrzywowo – jarmużowo – jabłkowy (wg Diety dr Dąbrowskiej)
Sezon na pokrzywę 2018 uważam za
otwarty i od razu zachęcam do wyjścia z domu na świeże powietrze. Łąki, pola,
lasy i parki czekają na Was. Kilka kwadransów energicznego marszu lub
przejażdżki na rowerze jest lepsze od kawy i ma zbawienny wpływ na organizm
człowieka. Wyrównuje ciśnienie, poprawia krążenie i wydolność serca, wyzwala endorfiny
(hormon szczęścia) mające wpływ na samopoczucie i nastrój, odkwasza organizm,
spala kalorie, poprawia kondycję…
Podczas spaceru jeśli tylko to możliwe zerwijcie kilka pokrzyw, które niezbędne będą do przygotowania tego koktajlu.
Podczas spaceru jeśli tylko to możliwe zerwijcie kilka pokrzyw, które niezbędne będą do przygotowania tego koktajlu.
Składniki:
(porcja na dwie szklanki)
- pęczek pokrzywy (wielkości pęczka natki pietruszki)
- 2-3 garście jarmużu
- 1-2 jabłka
- 1 cytryna
- ok. 250-300 ml wody
- miód – opcjonalnie (NIE! dla osób na diecie dr Dąbrowskiej)
Sposób wykonania:
Pokrzywę przemyć pod bieżącą wodą
i oddzielić liście od łodyg. Jarmuż można posiekać. Jabłka umyć i usunąć gniazda nasienne. Jabłka i
jarmuż umieścić w kielichu blendera, dodać sok wyciśnięty z cytryny, uzupełnić
wodą i jeśli zdecydujecie się na dosłodzenie koktajlu – to właśnie teraz
dodajcie odrobinę
(1-2 łyżki) miodu.
(1-2 łyżki) miodu.
Wszystko dokładnie zblendować i przelać
gotowy koktajl do szklanek.
Dodatkowe informacje:
- prozdrowotne cechy pokrzywy;
działa oczyszczająco
i przeciwzapalnie, podnosi poziom żelaza w organizmie, - najlepsza pokrzywa do zbiorów to pokrzywa kwietniowa lub majowa (choć zbierać ją można kilka razy w sezonie. Wystarczy wtedy zrywać tylko górne parte liści.)
- zbierać ją tylko wtedy gdy nie kwitnie. Podczas kwitnienia prozdrowotna moc pokrzywy „przechodzi” z liści do kwiatów
- Nie zaleca się spożywania pokrzyw pacjentom przyjmującym leki przeciwzakrzepowe
Zapraszam do dzielenia się przepisami w grupie https://www.facebook.com/groups/978045118956536/
OdpowiedzUsuń