Fasola Jaś z okrasą



Fasola Jaś z okrasą, czyli po naszemu Majster Bieda.
 
Do przygotowania fasoli Majster Bieda potrzeba:
(porcja na 2 osoby)
  • ½ kg fasoli Jaś
  • 3 l wody
  • Łyżka stołowa soli
  • Opcjonalnie; masło, 10 dkg wędzonego boczku, ½ cebuli, Cubrica zielona

Jak wykonać:

Na noc namoczyć fasolę w dużym garnku. Najpierw przepłukać na sicie.
Po namoczeniu wodę z fasoli odlać i do gotowania wlać świeżą. 
Gotować do miękkości. 
Początkowo nie solić. Podobno fasola nigdy nie zmięknie jak się ją posoli … tego nie wiem – zawsze solę na 1/2 h przed końcem gotowania. 
Fasolę można poznać, że jest miękka – biorąc ją na łyżkę i lekko dmuchając. Jeśli wierzchnia skórka pęka – rozchodzi się lekko to jest to znak, że fasola jest już miękka i można ją wyciągnąć z garnka.
 
No i u mnie jak to u mnie fasolę je się na dwa sposoby: pół domu je fasolę tylko z samym masłem i to koniec. 
 
Druga połowa domu je fasolę z boczkiem i cebulką oraz przyprawami, a robi się to tak:
Boczek pokroić w kosteczkę i przesmażyć na patelni. Boczek może, ale nie musi być spieczony i chrupiący. Zalecam dowolność, czyli jak kto lubi. 
Gdy boczek będzie już dochodził wrzucamy do niego cebulę pokrojoną również w kostkę i przyprawy. 
Proponuję dziś zieloną cubriycę, ale równie dobrze morze być przyprawa do fasoli albo cząber lub coś innego … 
Wszystko ładnie zrumienić. 
Można wymieszać z fasolą na patelni lub wyłożyć na talerz z fasolą.



Danie jest proste, niedrogie i nie wymaga zbytniej filozofii, a jest sycące. Nie jestem teraz pewna, ale jadłam je bardzo dawno temu w jakiejś małej knajpce chyba na Słowacji. Fasola Majster Bieda  to już mój pomysł na potrzeby domu 😉


Komentarze

Prześlij komentarz

Możesz skomentować ten post

Popularne posty z tego bloga

Kiszenie żuru, czyli o tym, jak Dziadek żur kisił

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Wielkanocna baba cytrynowa