Jak Kolumb czyli .... wyprawa po korzenie




Moją wyprawę „po korzenie” można zaliczyć do udanych. Czułam się niczym Krzysztof Kolumb czy Marko Polo myszkując po niekończących się straganach
z przyprawami :-) Oj było w czym wybierać … Co prawda przyprawy i zioła były już konfekcjonowane … ale cóż, za to wybór był przebogaty. Najbardziej lubię kupować zioła i przyprawy z płóciennych worków, pachnące, ogrzane słońcem – na miarki lub na wagę. Tym razem kupowałam gotowe paczuszki u bardzo sympatycznego
i dobrze zorientowanego Pana. Może i dobrze bo na dworze wilgoć, a słońca wciąż jak na lekarstwo, a moje ziółka i przyprawy dobrze zapakowane nie tracą swego aromatu i właściwości.
Trochę poszalałam, ale musiałam uzupełnić już swoją „czarodziejską  szkatułkę” o:

Pieprz czerwony:

Odkryty pierwotnie w Ameryce Południowej – obecnie uprawiany na licznych plantacjach Madagaskaru, Australii i Meksyku. W smaku o wiele łagodniejszy od pieprzu czarnego. Podobnie jak pieprz zielony „ma w sobie” posmak świeżości
i lekkości. Używam go do marynat, sałatek, mięs, zup – w całości jak i mielonego na świeżo. Doskonały do dekoracji potraw


Pieprz zielony:

Ten rodzaj pieprzu stosowany jest powszechnie w kuchni francuskiej ale nie tylko … Dodaję go do zup, sosów, mięs.  


Rozmaryn:
 
Jedno z ulubionych ziół w mojej kuchni. Doniczka tego ziela zawsze stoi na moim parapecie kuchennym. Ma wyrazisty ostry smak przypominający sosnowe igliwie, lekko słodkawy. Dodaję zielone gałązki rozmarynu do mięs (wieprzowina, jagnięcina, drób, wołowina, dziczyzna) oraz suszony rozmaryn gdy nie mam akurat „żywego”  do szpinaku, sera, jajek oraz wszelkiego rodzaju marynat mięsnych bez których nie wyobrażam sobie obecności rozmarynu. Odrobinę rozmarynu dodaję również do rosołu.



Lubczyk:

Jak ludowe podania głoszą … lubczyk to zioło miłości. Hmm … czy tak jest – nie wiem, ale odkąd  zaczęłam dodawać do mojego rosołu zielone gałązki lubczyku (w ilości słusznej) pan K. zakochał się w moim rosole ;-) Suszony lubczyk z braku świeżego dodaję do rosołu oraz do sosu pomidorowego. Podobno dodaje się go do serów, ziemniaków czy tłuczonych ziemniaków  ale jeszcze nie próbowałam.



Papryka wędzona:   

Papryka ta bardzo popularna jest w Hiszpanii i stamtąd trafiła prosto do mojej szkatułki :-) Doskonała do potraw z grila – tych mięsnych jak i warzywnych. Doskonała jako jeden ze składników do wszelkich marynat mięsnych , często używam jej zamiast pieprzu podczas przyrządzania wędlin, sosów, zup.



Kurkuma:
Kurkuma to „złoto” w mojej kuchni. Używam jej bardzo dużo i chętnie. Może kiedyś napiszę artykuł poświęcony kurkumie – kto wie?
Kurkuma jest starożytną przyprawą pochodzącą z Azji Południowo-Wschodniej, używaną  jako barwnik i przyprawa. Uprawiana jest głównie w Bengalu, Chinach, Tajwanie, na Sri Lance, Jawie, w Peru, Australii i zachodnich Indiach. Kurkuma to nie tylko podstawowy składnik curry. Ja kurkumą przyprawiam śmiało
i z powodzeniem mięsa, sosy, zupy, ciasta, sery, potrawy warzywne, dodaję do marynat, przetworów i leczniczo zajadam połączoną z pieprzem czarnym (w odpowiednich proporcjach).


Cubryca  zielona:

Cubrica to przyprawa wywodząca się z kuchni bułgarskiej. Jej podstawowym składnikiem jest cząber.
Stosujemy do sałatek, jajek, jajecznicy twarogu, fasolki, rosołu, ryb, śledzi, kanapek ,masła ziołowego,do pierogów.
Skład: cząber, koperek, pietruszka, lubczyk, czosnek, kozieradka, sól, cukier, cebulka zielona, por, papryka zielona


Cubryca czerwona:

Cubrica to przyprawa wywodząca się z kuchni bułgarskiej. Jej podstawowym składnikiem jest cząber.
Doskonała mieszanka do każdego pieczonego mięsa , kurczaka , schabowego, karkówka, kurczak, żeberka
Sklad : cząber, kozieradka, czosnek, chili, papryka słodka, papryka ostra sól, czasem suszone pomidory, bazylia, tymianek

 


Z tymi składnikami Cubricy bywa naprawdę różnie i chyba panuje duża dowolność komponowania tej przyprawy na naszym rynku bo kupując Cubricę na różnych bazarkach, targach nie spotkałam się  jeszcze aby Cubrica miała taki sam skład. Chyba pora się wybrać do Bułgarii na zwiady … jaki skład powinna mieć oryginalna bułgarska Cubrica.


Cząber:

Wysoko aromatyczne zioło o ostrym smaku. Ma swoje zastosowanie jako przyprawa do zapiekanek, jajek, jajecznicy, dań z fasoli i soczewicy oraz do gulaszu i mięsa drobiowego.



Czarnuszka:
To przyprawa o lekko gorzkim, pikantnym smaku. Przed zastosowaniem najlepiej uprażyć na patelni lub roztłuc w moździerzu. U mnie dodatek do chleba. Czarnuszka ma bogate zastosowanie w lecznictwie … bardzo bogate ;-)



Uwielbiam swoje wyprawy ... po przyprawy ... witaminy ... życie :-)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kiszenie żuru, czyli o tym, jak Dziadek żur kisił

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Wielkanocna baba cytrynowa