ABC gotowania ... czyli wywar z warzyw
Wywar z warzyw to kolejna pozycja w ABC gotowania.
To tylko przypomnienie bo niedawno przy zupie serowej podawałam dokładny przepis na właśnie ten wywar. Wywar taki można wykorzystywać do wszelkiego rodzaju zup, sosów, do picia ... do czego tylko będzie Wam potrzeba. Jest zdecydowanie lepszy bo zdrowszy od bulionu w kostkach ;-(. Odrzućcie stare przyzwyczajenia, niech Moc, siła, piękno i zdrowie będą z Wami ;-)
Co będzie potrzebne do wykonania wywaru:
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 por
- 1 – 2 marchewki
- 1-2 cebule
- 1 seler (średniej wielkości)
- 1-2 pietruszki
- Suszony lub zielony lubczyk
- Sól, zmielony pieprz, listek laurowy,
- 250 ml białego wina wytrawnego
- 4 łyżki masła lub 3-4 łyżki oliwy
- 2l wody
- Opcjonalnie w sezonie: zielona pietruszka, liście zielone z selera, koperek, bulwa kopru włoskiego
Jak wykonać bulion:
Na 1,5 l bulionu
Warzywa dokładnie oczyścić. Pokroić w kostkę i w garnku
przesmażyć na roztopionym maśle lub oliwie wszystkie warzywa, a następnie zalać
winem i lekko podusić. Kolejno zalać
wodą i gotować przez około 1 godzinę na wolnym ogniu – zdejmując wytwarzającą się z wywaru pianę. Po godzinie
wywar można przecedzić na sicie i jest gotowy. Można go mrozić po wystudzeniu.
Komentarze
Prześlij komentarz
Możesz skomentować ten post