ABC gotowania ... czyli wywar z warzyw




 
Wywar z warzyw to kolejna pozycja w ABC gotowania.
To tylko przypomnienie bo niedawno przy zupie serowej  podawałam dokładny przepis na właśnie ten wywar. Wywar taki można wykorzystywać do wszelkiego rodzaju zup, sosów, do picia ... do czego tylko będzie Wam potrzeba. Jest zdecydowanie lepszy bo zdrowszy od bulionu w kostkach ;-(. Odrzućcie stare przyzwyczajenia, niech Moc, siła, piękno i zdrowie będą z Wami ;-)





Co będzie potrzebne do wykonania wywaru:

  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 por
  • 1 – 2 marchewki
  • 1-2 cebule
  • 1 seler (średniej wielkości)
  • 1-2 pietruszki
  • Suszony lub zielony lubczyk
  • Sól, zmielony pieprz, listek laurowy,
  • 250 ml białego wina wytrawnego
  • 4 łyżki masła lub 3-4 łyżki oliwy
  • 2l wody
  • Opcjonalnie w sezonie: zielona pietruszka, liście zielone z selera, koperek, bulwa kopru włoskiego



Jak wykonać bulion:

Na 1,5 l bulionu




Warzywa dokładnie oczyścić. Pokroić w kostkę i w garnku przesmażyć na roztopionym maśle lub oliwie wszystkie warzywa, a następnie zalać winem i lekko podusić. Kolejno zalać  wodą i gotować przez około 1 godzinę na wolnym ogniu – zdejmując  wytwarzającą się z wywaru pianę. Po godzinie wywar można przecedzić na sicie i jest gotowy. Można go mrozić po wystudzeniu.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kiszenie żuru, czyli o tym, jak Dziadek żur kisił

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Wielkanocna baba cytrynowa