Fasola Jaś z okrasą
Fasola Jaś z okrasą, czyli po naszemu Majster Bieda.
Do przygotowania fasoli Majster Bieda potrzeba:
(porcja na 2 osoby)
(porcja na 2 osoby)
- ½ kg fasoli Jaś
- 3 l wody
- Łyżka stołowa soli
- Opcjonalnie; masło, 10 dkg wędzonego boczku, ½ cebuli, Cubrica zielona
Jak wykonać:
Na noc namoczyć fasolę w dużym garnku. Najpierw przepłukać na sicie.
Po namoczeniu wodę z fasoli odlać i do gotowania wlać świeżą.
Gotować do miękkości.
Początkowo nie solić. Podobno fasola nigdy nie zmięknie jak się ją posoli … tego nie wiem – zawsze solę na 1/2 h przed końcem gotowania.
Fasolę można poznać, że jest miękka – biorąc ją na łyżkę i lekko dmuchając. Jeśli wierzchnia skórka pęka – rozchodzi się lekko to jest to znak, że fasola jest już miękka i można ją wyciągnąć z garnka.
No i u mnie jak to u mnie fasolę je się na dwa sposoby: pół domu je fasolę tylko z samym masłem i to koniec.
Druga połowa domu je fasolę z boczkiem i cebulką oraz przyprawami, a robi się to tak:
Boczek pokroić w kosteczkę i przesmażyć na patelni. Boczek może, ale nie musi być spieczony i chrupiący. Zalecam dowolność, czyli jak kto lubi.
Boczek pokroić w kosteczkę i przesmażyć na patelni. Boczek może, ale nie musi być spieczony i chrupiący. Zalecam dowolność, czyli jak kto lubi.
Gdy boczek będzie już dochodził wrzucamy do niego cebulę pokrojoną również w kostkę i przyprawy.
Proponuję dziś zieloną cubriycę, ale równie dobrze morze być przyprawa do fasoli albo cząber lub coś innego …
Wszystko ładnie zrumienić.
Można wymieszać z fasolą na patelni lub wyłożyć na talerz z fasolą.
Danie jest proste, niedrogie i nie wymaga zbytniej filozofii, a jest sycące. Nie jestem teraz pewna, ale jadłam je bardzo dawno temu w jakiejś małej knajpce chyba na Słowacji. Fasola Majster Bieda to już mój pomysł na potrzeby domu 😉
I want it! :D
OdpowiedzUsuń