Przetwarzamy, przerabiamy … czyli truskawki z imbirem
To było pewnego uroczego zimowego wieczoru kiedy siedziałyśmy sobie z Agulkiem wygodnie w jej niesamowitej bezpiecznej „dziupli”. Agulek zajadał ze smakiem malinowy sos z wanilią oraz brzoskwinie z imbirem, a mnie po głowie chodziły różne pomysły dotyczące nowych przyszłorocznych przetworów :) Wtedy też wymyśliłyśmy te truskawki. Obie przepadamy za imbirem i postanowiłyśmy, że trzeba to wypróbować. No bo czemu nie? Kto powiedział, że dżemy truskawkowe muszą być tylko słodkie?
Otóż nie muszą i oto dowód. W zeszłym roku wypróbowałam to eksperymentalnie na brzoskwiniach , które okazały się hitem wśród moich znajomych, więc postanowiłam pójść dalej i jak Karol Okrasa przełamać kilka smaków.
Otóż nie muszą i oto dowód. W zeszłym roku wypróbowałam to eksperymentalnie na brzoskwiniach , które okazały się hitem wśród moich znajomych, więc postanowiłam pójść dalej i jak Karol Okrasa przełamać kilka smaków.
Do przygotowania truskawkowego dżemu z imbirem potrzebne będzie:
- 1 kg umytych, wyszypułkowanych truskawek
- 1 kg cukru trzcinowego - żelującego
- 1 kawałek imbiru – ok. 3 cm (obranego ze skórki)
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 5-10 goździków (w zależności od upodobania do smaku)
Jak przyrządzić:
Obrane truskawki rozdrobnić bądź zblendować. Truskawki połączyć z cukrem żelującym, goździkami i dokładnie wymieszać w garnku. Odstawić w chłodne miejsce na 2-3 godziny
Następnie mieszając na kuchence doprowadzić do wrzenia
i gotować przez 4 minuty cały czas mieszając (uważać by truskawki się nie przypaliły). Na koniec dodać sok z cytryny
i pokrojony na drobno (posiekany) imbir.
W przypadku pojawienia się piany – zestawić z palnika i mieszać tak długo aż piana sama zniknie (piankę można też ściągnąć ręcznie łyżką).
Gorącym dżemem należy napełniać wyparzone, suche i czyste słoiczki. Natychmiast po napełnieniu zamknąć. Słoiczki stawiać do góry dnem. Ja okrywam je ciepłym polarowym kocykiem
i pozastawiam do wystygnięcia.
Wpis bierze udział w bardzo sympatycznej akcji:
Ja też uwielbiam imbir - zrobię to na pewno.
OdpowiedzUsuńMam nadzieję Małgosiu, że ten smak będzie ci pasował, a dżemik smakował jak mnie :)
Usuń