Przysmak Pana K. … czyli omlet z szynką, serem i ziołami
Pan K. jest smakoszem. Jada niewiele ale zawsze wykwintnie
i z wielką elegancją:) Nawet małą kanapkę potrafi jeść z taką gracją jakby to był nie lada przysmak czy danie wykwintnie podane. Lubię patrzeć jak pan K. je … bardzo powoli i starannie. A Wy? Jak jadacie swoje posiłki … ? Macie czas na spokojne spożywanie i kontestowanie każdego kęsa? Przyznam się, że ja jem szybko i w biegu. Bywają takie dni, że jadam w tzw. przelocie:( Jedynym posiłkiem jaki staram się jeść z rodziną przy stole – to obiad.
Jednak Pan K. to co innego, ma swoje przyzwyczajenia i swoje ulubione dania. Jednym z nich jest właśnie omlecik.
Potrzebne będzie:
- 4 jaja
- 1 łyżka oliwy
- 3 łyżki mleka
- 1/2 szklanki zielonego groszku (puszka)
- szczypta soli i pieprzu (do smaku)
- 5 dkg sera pleśniowego typu Lazur
- 5 dkg sera żółtego
- 5 dkg sera pleśniowego typu Camembert
- 5 dkg chudej szynki
- zielona natka pietruszki i kolendry do smaku
Jak wykonać:
Jaja umyć, wbić do miseczki, dodać soli i pieprzu oraz mleka
i 2/3 ilości oliwy z oliwek i dokładnie wszystko rozmieszać widelcem bądź rózgą.
Na patelnię kiedy się rozgrzeje wlać resztę oliwy i wlać całą masę jajeczną i podgrzewać na niezbyt silnym ogniu. Kiedy omlet się zetnie od spodu trzeba podważyć brzegi szpatułką albo nożem
i przez nachylanie patelni zlewać płynną masę z powierzchni omleta pod spód. Dobrze usmażony omlet jest od spodu ścięty, rumiany, a na powierzchni wilgotny, ale nie płynny.
Gdy omlet na powierzchni jest ścięty można na niego wyłożyć zielony groszek, a następnie położyć starty lub pokrojony
w drobne paseczki ser żółty, kruszymy ser pleśniowy i nakładamy ser typu Camembert. Następnie na roztopione sery nakładamy pokrojoną w cienkie paseczki szynkę i posypujemy pietruszką
i kolendrą. Tak przygotowany omlet wykładamy na wcześniej ogrzany talerz i podajemy.
i 2/3 ilości oliwy z oliwek i dokładnie wszystko rozmieszać widelcem bądź rózgą.
Na patelnię kiedy się rozgrzeje wlać resztę oliwy i wlać całą masę jajeczną i podgrzewać na niezbyt silnym ogniu. Kiedy omlet się zetnie od spodu trzeba podważyć brzegi szpatułką albo nożem
i przez nachylanie patelni zlewać płynną masę z powierzchni omleta pod spód. Dobrze usmażony omlet jest od spodu ścięty, rumiany, a na powierzchni wilgotny, ale nie płynny.
Gdy omlet na powierzchni jest ścięty można na niego wyłożyć zielony groszek, a następnie położyć starty lub pokrojony
w drobne paseczki ser żółty, kruszymy ser pleśniowy i nakładamy ser typu Camembert. Następnie na roztopione sery nakładamy pokrojoną w cienkie paseczki szynkę i posypujemy pietruszką
i kolendrą. Tak przygotowany omlet wykładamy na wcześniej ogrzany talerz i podajemy.
Pan K. jest w siódmym niebie :)
Rozumiem Pana K.
OdpowiedzUsuńTen omlet to poezja.
Pozdrawiam !
Dziękuję za miły komentarz. Odwzajemniam pozdrowienia :)
Usuń