Przysmak Pana K. … czyli omlet z szynką, serem i ziołami


Pan K.  jest smakoszem. Jada niewiele ale zawsze wykwintnie
i z wielką elegancją:) Nawet małą kanapkę potrafi jeść z taką gracją jakby to był nie lada przysmak czy danie wykwintnie podane. Lubię patrzeć jak pan K. je  … bardzo powoli i starannie. A Wy? Jak jadacie swoje posiłki … ? Macie czas na spokojne spożywanie i kontestowanie każdego kęsa? Przyznam się, że ja jem szybko i w biegu. Bywają takie dni, że jadam w tzw. przelocie:( Jedynym posiłkiem  jaki staram się jeść z rodziną przy stole – to obiad.
Jednak Pan K. to co innego, ma swoje przyzwyczajenia i swoje ulubione dania. Jednym z nich jest właśnie omlecik.


Potrzebne będzie:
  • 4 jaja
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 łyżki mleka
  • 1/2 szklanki zielonego groszku (puszka)
  • szczypta soli i pieprzu (do smaku)
  • 5 dkg sera pleśniowego typu Lazur
  • 5 dkg sera żółtego
  • 5 dkg sera pleśniowego typu Camembert
  • 5 dkg chudej szynki
  • zielona natka pietruszki i kolendry do smaku

Jak wykonać:
 
Jaja umyć, wbić do miseczki, dodać soli i pieprzu oraz mleka
i 2/3 ilości oliwy z oliwek i dokładnie wszystko rozmieszać widelcem bądź rózgą.
Na patelnię kiedy się rozgrzeje wlać resztę oliwy i wlać całą masę jajeczną i podgrzewać na niezbyt silnym ogniu. Kiedy omlet  się zetnie od spodu trzeba podważyć brzegi szpatułką albo nożem
i przez nachylanie patelni zlewać płynną masę z powierzchni omleta pod spód. Dobrze usmażony omlet jest od spodu ścięty, rumiany, a na powierzchni wilgotny, ale nie płynny.
Gdy omlet na powierzchni jest ścięty można na niego wyłożyć zielony groszek, a następnie położyć starty lub pokrojony
w drobne paseczki ser żółty, kruszymy ser pleśniowy i nakładamy ser typu Camembert. Następnie na roztopione sery  nakładamy pokrojoną w cienkie paseczki szynkę i posypujemy pietruszką
i kolendrą. Tak przygotowany omlet wykładamy na wcześniej ogrzany talerz i podajemy.
 


                Pan K. jest w siódmym niebie :)


Komentarze

Prześlij komentarz

Możesz skomentować ten post

Popularne posty z tego bloga

Kiszenie żuru, czyli o tym, jak Dziadek żur kisił

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Wielkanocna baba cytrynowa