Pierogi, pierogi, pierogi, kto ich nie lubi, kto ich nie robi??? czyli pierogi z kaszą i serem
Przyznam się szczerze, że pierogi nie są jakąś mocną stroną
w mojej kuchni … ale cóż wszyscy kochamy pierogi i trzeba było się przemóc i w końcu nauczyć. Mistrzynią ruskich pierogów była moja babcia Maria, arcymistrzynią w wykonaniu pierogów
z kapustą i grzybami, pierogów z jagodami oraz uszek była moja Mama i długo nikt nie zajmie jej miejsca … trudne zadanie stanęło przede mną, ale nie poddawałam się … Pochodziłam po sąsiadkach … podpytywałam jak robią ciasto, podglądałam, zaglądałam i lepiłam te swoje pierogi z różnym skutkiem … Raz ciasto było za twarde, raz za miękkie i lepkie … masakrycznie działo się w mojej kuchni, oj działo. Raz dodawałam jajek do ciasta, raz oleju. Innym razem zaparzałam ciasto gorącym mlekiem by jeszcze innym razem zalewać je tylko letnią wodą …. Tyle rad i sposobów ile gospodyń, a każdej ciasto dobre, a moje – lepiej nie pytajcie :-(
I tak oto ostatnio córka moja zostawiła mi w posiadaniu swój piękny melakser (pisałam o tym we wcześniejszych postach). Ponieważ lubię eksperymenty :-) postanowiłam zrobić ciasto na pierogi w melakserze i udało się rewelacyjnie. Było miękuśkie
i elastyczne i nie potrzebowało tyle mąki do wyrabiania co ciasto „gniecione” na stolnicy. Jeśli macie melakser to polecam go zastosować do wyrabiania ciasta na pierogi, rewelacja!!!
Ponieważ chciałam zrobić coś z kuchni lubelskiej, postanowiłam zaserwować domownikom pierogi z kaszą gryczaną i białym serem. Kiedy przyjechałam na Lubelszczyznę jakieś szesnaście lat temu (tylko na chwilę, tylko się rozejrzeć ) pierwszy raz skosztowałam tych pierogów i bardzo mi posmakowały. Dotąd znałam smak pierogów ruskich, mięsnych, z kapustą i grzybami oraz wszelakich słodkich czyli owocowych i serowych. Lubelszczyzna zachwyciła mnie cebularzami, pierogami z kaszą
i serem oraz pierogami z soczewicy, których również nie znałam.
Pierogi z kaszą i serem
Co będzie potrzebne:
ciasto:
- 2 szkl. mąki
- szczypta soli
- mocno ciepła woda (tyle ile wchłonie ciasto)
farsz:
- 1,5 szklanki kaszy gryczanej
- 500g twarogu
- 2 cebule
- sól
- pieprz świeżo mielony (może być utłuczony w moździerzu)
- tymianek świeży lub suszony
- olej
UWAGA!!! część twarogu możesz zastąpić np. bryndzą
inne:
- 2 łyżki masła (stopionego do polania pierogów)
- mały kubek śmietany
- sól, pieprz do smaku
- mięta suszona
Jak wykonać:
Jak ugotować kaszę:
Zagotuj wodę i dodaj do niej olej (1 łyżka na 100g kaszy).
Wrzuć kaszę na gotującą się wodę (aby ugotować 1 szklankę kaszy potrzebujesz 2 szklanki wody).
Gotuj przez 15 min.
Wyłącz ogień i zostaw kaszę pod przykryciem na 10 min.
Ważne: Podczas gotowania kasza zwiększa swoją wagę od 2 do 4 razy.
Dobra rada: Aby kasza była bardziej sypka, przed gotowaniem dodaj do kaszy białko jaja, dokładnie wymieszaj, a następnie włóż do piekarnika (rozgrzanego do 70°C) i susz ok. 20 min. Po wyjęciu dokładnie rozkrusz i dopiero wtedy gotuj.
Kaszę na pierogi można przygotować sobie dzień wcześniej.
Wrzuć kaszę na gotującą się wodę (aby ugotować 1 szklankę kaszy potrzebujesz 2 szklanki wody).
Gotuj przez 15 min.
Wyłącz ogień i zostaw kaszę pod przykryciem na 10 min.
Ważne: Podczas gotowania kasza zwiększa swoją wagę od 2 do 4 razy.
Dobra rada: Aby kasza była bardziej sypka, przed gotowaniem dodaj do kaszy białko jaja, dokładnie wymieszaj, a następnie włóż do piekarnika (rozgrzanego do 70°C) i susz ok. 20 min. Po wyjęciu dokładnie rozkrusz i dopiero wtedy gotuj.
Kaszę na pierogi można przygotować sobie dzień wcześniej.
Sposób na gotowanie kaszy pochodzi z portalu lubiekasze.pl
Ugotowaną kaszę wystudzić.
Mąkę przesianą włożyć do melaksera lub pozostawić na stolnicy następnie dodaj do niej sól i olej i wyrabiaj powoli dodając wodę. „Mój” melakser ma pięć stopni prędkości więc sobie stopniowałam również natężenie wyrabiania i bardzo uważałam aby nie przesadzić z wodą. Dodawałam do momentu aż ciasto było zwarte i elastyczne i stanowiło jedną całość. Wyjęłam kulkę ciasta z melaksera, przykryłam lnianą ściereczką aby nie wyschło i zajęłam się przygotowywaniem farszu.
Ser rozdrobnić widelcem w misce i połączyć z kaszą.
Dodać świeże bądź suche zioła sól i świeżo zmielony bądź utłuczony w moździerzu pieprz.
Wszystko dokładnie wymieszać.
Rozwałkować ciasto – nie za cienko, wykrawać kółeczka, nadziewać farszem, składać na pół, dokładnie zlepiać brzegi ciasta.
Ser rozdrobnić widelcem w misce i połączyć z kaszą.
Dodać świeże bądź suche zioła sól i świeżo zmielony bądź utłuczony w moździerzu pieprz.
Wszystko dokładnie wymieszać.
Rozwałkować ciasto – nie za cienko, wykrawać kółeczka, nadziewać farszem, składać na pół, dokładnie zlepiać brzegi ciasta.
Wrzucać pierogi na wrzącą i osoloną wodę z dodatkiem łyżki oleju - gotować przez 3-5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Swoje pierożki podaję z lekko osoloną kwaśną śmietanką, polane odrobiną masła i posypane miętą.
Komentarze
Prześlij komentarz
Możesz skomentować ten post