sobota, 15 grudnia 2018

Marynaty do mięs.



Jeśli czytaliście poprzedni post na temat marynowania mięsa (tutaj możecie go przeczytać) to  z teorią jesteście już zapoznani. Pora na praktykę. Oto kilka przepisów na marynaty do mięsa
z mojej kuchni,  oraz z kuchni mojej mamy i babci . Możecie je dowolnie stosować i modyfikować tak jak ja to zrobiłam.

 
 
I Marynata do kurczaka
  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • 4 łyżki octu winnego
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 5-7 ziaren pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 5-7 ziaren ziela angielskiego

Wszystkie warzywa pokroić w plasterki lub zetrzeć na tarce
o dużych oczkach, dodać wino z octem winnym   i zalać mięso
w taki sposób aby było całkowicie zakryte.  Marynować
w chłodnym miejscu przez 3-5 dni, obracając mięso co 12 godzin. 



II Marynata do kurczaka
 
Marynata o lekko orientalnym zabarwieniu.
  • 1-2cm imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • ½ łyżeczki ostrej papryki lub pieprzu Cayenne
  • ½ łyżeczki kminu
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 szklanka maślanki (jeśli zajdzie taka potrzeba można użyć ciut więcej)
  • sól, pieprz do smaku

Imbir zetrzeć na ratce o najmniejszych oczkach. Czosnek rozdrobnić (przepuszczając do przez praskę lub rozetrzeć na miazgę). Cebulę poszatkować w piórka lub kosteczkę. Następnie połączyć wszystko razem ze sproszkowanymi kurkumą, chili
i kminem rzymskim, dodać kolendrę, doprawić solą, pieprzem
i dolać maślankę. Wszystko dokładnie zmiksować. Kawałki kurczaka włożyć do miski, zalać marynatą i pozostawić na kilka godzin w lodówce lub innym chłodnym miejscu. Mięso po upieczeniu będzie miało niepowtarzalny smak z nutą orientu,
a co najważniejsze będzie miękkie i soczyste


 

Marynata do mięsa wołowego

  • 1 szklanka przegotowanej i ostudzonej wody
  • 2/3 szklanki octu winnego lub pół szklanki czerwonego wytrawnego wina,
  • 2 liście laurowe,
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu czarnego
  • 1-2 marchewki
  • 1cebula
  • 1-2 pietruszki
  • 1 nieduży seler
  • 1-2 łyżki oleju

Warzywa umyć, obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych otworach i przesmażyć na oleju. Dodać wodę i wino oraz wszystkie przyprawy. Zagotować i ostudzić. Zalać mięso w taki sposób aby było całe pokryte marynatą. Przechowywać w chłodnym miejscu do 2 dni obracając mięso co 12 godzin




Marynata do mięsa wieprzowego
 
  • ½  szklanki oliwy z oliwek lub dobrego oleju
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  •  1 szczypta pieprzu Cayenne
  • 1 łyżeczka tymianku
  • ½ łyżeczki bazylii i oregano
  • 2-3 listki laurowe (pokruszyć)
  • 3-5 ziaren ziela angielskiego

Zioła i przyprawy połączyć z oliwą lub olejem. Można zmiksować. Natrzeć dobrze mięso z każdej ze stron. W przypadku pieczenia jednego kawałka mięsa można od razu umieścić wszystko w rękawie do pieczenia.
Mięso marynować do 2 dni w lodówce.



Marynata uniwersalna
  • ½ szklanki musztardy
  • 3 łyżeczki pikantnego ketchupu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka tymianku
  • ½ łyżeczki lubczyku
  • pieprz, sól do smaku

Marynata na bazie musztardy pasuje do każdego rodzaju mięsa.
Musztardę, keczup oraz przyprawy (czosnek należy przecisnąć przez praskę) i zioła mieszamy w misce. Marynatą smarujemy kawałki mięsa, przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy w chłodnym miejscu na kilka godzin. Przed pieczeniem zdejmujemy z mięsa nadmiar marynaty.


Wszystkie przepisy ukazały się również w Magazynie Aromat

2 komentarze:

  1. Z przyjemnoscia zrobie sobie takie marynaty i zamarynuje piersi z kurczaka :D

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawicie po sobie ślad w postaci komentarza.