Marynaty do mięs



Jeśli czytaliście poprzedni post na temat marynowania mięsa (tutaj możecie go przeczytać) to  z teorią jesteście już zapoznani.
Pora na praktykę.
Oto kilka przepisów na marynaty do mięsa z mojej kuchni oraz z kuchni mojej mamy i babci. Możecie je dowolnie stosować i modyfikować tak jak ja to zrobiłam.

 
 
I Marynata do kurczaka
  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • 4 łyżki octu winnego
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 5-7 ziaren pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 5-7 ziaren ziela angielskiego

Wszystkie warzywa pokroić w plasterki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać wino z octem winnym   i zalać mięso w taki sposób, aby było całkowicie zakryte. 
Marynować w chłodnym miejscu przez 3-5 dni, obracając mięso co 12 godzin. 



II Marynata do kurczaka
 
Marynata o lekko orientalnym zabarwieniu.
  • 1-2 cm imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • ½ łyżeczki ostrej papryki lub pieprzu Cayenne
  • ½ łyżeczki kminu
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 szklanka maślanki (jeśli zajdzie taka potrzeba można użyć ciut więcej)
  • sól, pieprz do smaku

Imbir zetrzeć na ratce o najmniejszych oczkach.
Czosnek rozdrobnić (przepuszczając do przez praskę lub rozetrzeć na miazgę).
Cebulę poszatkować w piórka lub kosteczkę.
Następnie połączyć wszystko razem ze sproszkowanymi kurkumą, chili i kminem rzymskim, dodać kolendrę, doprawić solą, pieprzem i dolać maślankę.
Wszystko dokładnie zmiksować.
Kawałki kurczaka włożyć do miski, zalać marynatą i pozostawić na kilka godzin w lodówce lub innym chłodnym miejscu. Mięso po upieczeniu będzie miało niepowtarzalny smak z nutą orientu, a co najważniejsze będzie miękkie i soczyste


 

Marynata do mięsa wołowego

  • 1 szklanka przegotowanej i ostudzonej wody
  • 2/3 szklanki octu winnego lub pół szklanki czerwonego wytrawnego wina,
  • 2 liście laurowe,
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu czarnego
  • 1-2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1-2 pietruszki
  • 1 nieduży seler
  • 1-2 łyżki oleju

Warzywa umyć, obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych otworach i przesmażyć na oleju. Dodać wodę i wino oraz wszystkie przyprawy. Zagotować i ostudzić. Zalać mięso w taki sposób, aby było całe pokryte marynatą. Przechowywać w chłodnym miejscu do 2 dni obracając mięso co 12 godzin




Marynata do mięsa wieprzowego
 
  • ½  szklanki oliwy z oliwek lub dobrego oleju
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  •  1 szczypta pieprzu Cayenne
  • 1 łyżeczka tymianku
  • ½ łyżeczki bazylii i oregano
  • 2-3 listki laurowe (pokruszyć)
  • 3-5 ziaren ziela angielskiego

Zioła i przyprawy połączyć z oliwą lub olejem. Można zmiksować. 
Natrzeć dobrze mięso z każdej ze stron. W przypadku pieczenia jednego kawałka mięsa można od razu umieścić wszystko w rękawie do pieczenia.
Mięso marynować do 2 dni w lodówce.



Marynata uniwersalna
  • ½ szklanki musztardy
  • 3 łyżeczki pikantnego ketchupu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka tymianku
  • ½ łyżeczki lubczyku
  • pieprz, sól do smaku

Marynata na bazie musztardy pasuje do każdego rodzaju mięsa.
Musztardę, keczup oraz przyprawy (czosnek należy przecisnąć przez praskę) i zioła mieszamy w misce. 
Marynatą smarujemy kawałki mięsa, przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy
w chłodnym miejscu na kilka godzin. Przed pieczeniem zdejmujemy z mięsa nadmiar marynaty.


Wszystkie przepisy ukazały się w Magazynie Aromat

Komentarze

  1. Z przyjemnoscia zrobie sobie takie marynaty i zamarynuje piersi z kurczaka :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Możesz skomentować ten post

Popularne posty z tego bloga

Kiszenie żuru, czyli o tym, jak Dziadek żur kisił

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Wielkanocna baba cytrynowa