Marynaty do mięs
Jeśli czytaliście poprzedni post na temat marynowania mięsa (tutaj możecie go przeczytać) to z teorią jesteście już zapoznani.
Pora na praktykę.
Oto kilka przepisów na marynaty do mięsa z mojej kuchni oraz z kuchni mojej mamy i babci. Możecie je dowolnie stosować i modyfikować tak jak ja to zrobiłam.
Pora na praktykę.
Oto kilka przepisów na marynaty do mięsa z mojej kuchni oraz z kuchni mojej mamy i babci. Możecie je dowolnie stosować i modyfikować tak jak ja to zrobiłam.
I Marynata do kurczaka
- 250 ml białego wytrawnego wina
- 4 łyżki octu winnego
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 5-7 ziaren pieprzu
- 2 liście laurowe
- 5-7 ziaren ziela angielskiego
Wszystkie warzywa pokroić w plasterki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać wino z octem winnym i zalać mięso w taki sposób, aby było całkowicie zakryte.
Marynować w chłodnym miejscu przez 3-5 dni, obracając mięso co 12 godzin.
Marynować w chłodnym miejscu przez 3-5 dni, obracając mięso co 12 godzin.
II Marynata do kurczaka
Marynata o lekko orientalnym zabarwieniu.
- 1-2 cm imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 1 łyżeczka kurkumy
- ½ łyżeczki ostrej papryki lub pieprzu Cayenne
- ½ łyżeczki kminu
- 1 łyżeczka kolendry
- 1 szklanka maślanki (jeśli zajdzie taka potrzeba można użyć ciut więcej)
- sól, pieprz do smaku
Imbir zetrzeć na ratce o najmniejszych oczkach.
Czosnek rozdrobnić (przepuszczając do przez praskę lub rozetrzeć na miazgę).
Cebulę poszatkować w piórka lub kosteczkę.
Następnie połączyć wszystko razem ze sproszkowanymi kurkumą, chili i kminem rzymskim, dodać kolendrę, doprawić solą, pieprzem i dolać maślankę.
Wszystko dokładnie zmiksować.
Kawałki kurczaka włożyć do miski, zalać marynatą i pozostawić na kilka godzin w lodówce lub innym chłodnym miejscu. Mięso po upieczeniu będzie miało niepowtarzalny smak z nutą orientu, a co najważniejsze będzie miękkie i soczyste
Marynata do mięsa wołowego
- 1 szklanka przegotowanej i ostudzonej wody
- 2/3 szklanki octu winnego lub pół szklanki czerwonego wytrawnego wina,
- 2 liście laurowe,
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 10 ziaren pieprzu czarnego
- 1-2 marchewki
- 1 cebula
- 1-2 pietruszki
- 1 nieduży seler
- 1-2 łyżki oleju
Warzywa umyć, obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych otworach i przesmażyć na oleju. Dodać wodę i wino oraz wszystkie przyprawy. Zagotować i ostudzić. Zalać mięso w taki sposób, aby było całe pokryte marynatą. Przechowywać w chłodnym miejscu do 2 dni obracając mięso co 12 godzin
Marynata do mięsa wieprzowego
- ½ szklanki oliwy z oliwek lub dobrego oleju
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 1 szczypta pieprzu Cayenne
- 1 łyżeczka tymianku
- ½ łyżeczki bazylii i oregano
- 2-3 listki laurowe (pokruszyć)
- 3-5 ziaren ziela angielskiego
Zioła i przyprawy połączyć z oliwą lub olejem. Można zmiksować.
Natrzeć dobrze mięso z każdej ze stron. W przypadku pieczenia jednego kawałka mięsa można od razu umieścić wszystko w rękawie do pieczenia.
Mięso marynować do 2 dni w lodówce.
Mięso marynować do 2 dni w lodówce.
Marynata uniwersalna
- ½ szklanki musztardy
- 3 łyżeczki pikantnego ketchupu
- 2 ząbki czosnku
- 1-2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka tymianku
- ½ łyżeczki lubczyku
- pieprz, sól do smaku
Marynata na bazie musztardy pasuje do każdego rodzaju mięsa.
Musztardę, keczup oraz przyprawy (czosnek należy przecisnąć przez praskę) i zioła mieszamy w misce.
Marynatą smarujemy kawałki mięsa, przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy
w chłodnym miejscu na kilka godzin. Przed pieczeniem zdejmujemy z mięsa nadmiar marynaty.
w chłodnym miejscu na kilka godzin. Przed pieczeniem zdejmujemy z mięsa nadmiar marynaty.
Wszystkie przepisy ukazały się w Magazynie Aromat
Z przyjemnoscia zrobie sobie takie marynaty i zamarynuje piersi z kurczaka :D
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepisy się przydały :)
Usuń