Sałatka śledziowa



                                             Sałatka śledziowa

Przepis na tą sałatkę dostałam bardzo dawno temu, kiedy jako młoda mężatka i mama rozpoczynałam swoją przygodę w kuchni. Wierzcie, że po przeszło trzydziestu latach lubię nadal ją przyrządzać, bo jej smak nigdy jeszcze mi się nie znudził. Oczywiście przez te wszystkie lata przepis został parokrotnie zmodyfikowany, ale to tylko na korzyść sałatki.



Składniki:
  • 1 opakowanie śledzi w oleju
  • 5 ziemniaków sałatkowych
  • 1 jabłko  (można obierać ze skórki – ale niekoniecznie)
  • ½  cebuli (białej)
  • 1 cebula czerwona
  • 1 pęczek szczypioru
  • 2-3 ogórki kiszone
  • 1 łyżka soku z cytryny – opcjonalnie (jeśli uznacie, że sałatka nie ma odpowiedniego stopnia kwaśności)
  • Przyprawy: sól, pieprz do smaku


Przepis:

  1. Ziemniaki ugotować w mundurkach – najlepiej poprzedniego dnia. Wystudzić.
  2. Śledzie wyjąć z opakowania i pokroić w kosteczkę.
  3. Ziemniaki obrać ze skórki i również pokroić w drobną kosteczkę.
  4. Resztę składników – cebule, szczypior, jabłka i ogórki kiszone również pokroić w małą kosteczkę i połączyć w misce ze śledziami i ziemniakami.
  5. Wszystko dobrze wymieszać, przyprawiając solą oraz pieprzem (i sokiem z cytryny, jeżeli sałatka nie będzie odpowiednio kwaskowata). 

    Sałatka gotowa!

    Pyszna.



Komentarze

  1. Super przepis, bardzo chętnie sprawdzę go w czasie najbliższych świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O dziekuje za przypomnienie musze kupic sledzie :* a salatke chetnie zrobie <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! ja też niebawem ruszam na zakupy :(
      Zrób sałatkę - pyszna (piszą i potwierdzają to już Ci, którzy ją zrobili - fanpage na FB)

      Usuń
  3. Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :)
      Gwarantuję, że sałatka nie tylko wygląda apetycznie, ale i doskonale smakuje :)

      Usuń
  4. Jadłabym mimo, że jest już bardzo późno.
    Znalazłam panią na Instagramie i zostaję. Fajne rzeczy pani proponuje.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Możesz skomentować ten post

Popularne posty z tego bloga

Kiszenie żuru, czyli o tym, jak Dziadek żur kisił

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Wielkanocna baba cytrynowa