Świąteczne ciasto orzechowe
Świąteczne ciasto orzechowe
Ciasto orzechowe bardzo proste w wykonaniu
i niewymagające.
Potrzebnych będzie :
Ciasto orzechowe bardzo proste w wykonaniu
i niewymagające.
Potrzebnych będzie :
- 6 jaj
- szklanka cukru
- szklanka zmielonych orzechów włoskich
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- duża łyżka kawy mielonej
- łyżka tartej bułki
- tłuszcz i tarta bułka do wysmarowania blachy o średnicy: 22- 26cm
Sposób wykonania:
Oddzielić żółtka od białek.
Ubić białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać łyżkę cukru i dale ubijać.
Żółtka utrzeć z resztą cukru na pyszny i puszysty kogel mogel (nie podjadać!), połączyć z orzechami, mieloną kawą i tartą bułką oraz proszkiem (proszek połączyć wcześniej z bułką tartą
i kawą).
Całość dobrze wymieszać, a następnie ostrożnie połączyć z pianą z białek.
Ciasto wyłożyć do tortownicy i piec w niezbyt nagrzanym piekarniku (150-160 stopni)
Ciasto piecze się ok. 40 min. (podobnie jak biszkopt).
UWAGA! Tortownicę można wysmarować tłuszczem i wysypać bułką - wtedy bardziej wyrasta ciasto, ale równie dobrze można wyłożyć sam spód papierem do pieczenia , który lekko natłuścić
i obsypać bułką tartą, lekko muskając brzegi tłuszczem - nie wysypując ich bułką. Wtedy ciasto mniej wyrasta - jest bardziej zwarte. Obie wersje są przepyszne.
Po wystudzeniu ciasto polać lukrem (w kubeczku połączyć kilka 2 łyżki cukru-pudru z łyżeczką lub dwiema soku z cytryny)
i posypać po wierzchu siekanymi orzechami włoskimi.
mhh prezentuje sie wspaniale i rowniez ma moje smaki :D
OdpowiedzUsuńO jak fajnie :) Bardzo się cieszę, że przepis Ci się podoba. U mnie w domu to najlepsze ciasto na święta ... czasami piekę je po raz drugi już w bożonarodzeniowy wieczór bo domownicy domagają się "jeszcze" "jeszcze" a ponieważ szybko się je robi to myślę sobie ... Czemu nie? :D
UsuńChyba w tym roku zrobię. Mam już dosyć ciast z masami.
OdpowiedzUsuńNa zdrowie. U nas to ciasto jest zawsze na święta i wszyscy go lubimy. Jest w sam raz - nie za słodkie i nie za tłuste.
Usuń