Świąteczne ciasto orzechowe



                       Świąteczne ciasto orzechowe

Ciasto orzechowe bardzo proste w wykonaniu
i niewymagające.


Potrzebnych będzie :
  • 6 jaj
  • szklanka cukru
  • szklanka zmielonych orzechów włoskich
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • duża łyżka kawy mielonej
  • łyżka tartej bułki
  • tłuszcz i tarta bułka do wysmarowania blachy o średnicy: 22- 26cm

Sposób wykonania:
 
Oddzielić żółtka od białek.
Ubić białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać łyżkę cukru i dale ubijać.
Żółtka utrzeć z resztą cukru na pyszny i puszysty kogel mogel (nie podjadać!), połączyć z orzechami, mieloną kawą i tartą bułką oraz proszkiem (proszek połączyć wcześniej z bułką tartą
i kawą).
Całość dobrze wymieszać, a następnie ostrożnie połączyć z pianą z białek.
Ciasto wyłożyć do tortownicy  i piec w niezbyt nagrzanym piekarniku (150-160 stopni)
Ciasto piecze się ok. 40 min. (podobnie jak biszkopt).

UWAGA! Tortownicę można wysmarować tłuszczem i wysypać bułką - wtedy bardziej wyrasta ciasto, ale równie dobrze można wyłożyć sam spód papierem do pieczenia , który lekko natłuścić
i obsypać bułką tartą, lekko muskając brzegi tłuszczem - nie wysypując ich bułką. Wtedy ciasto mniej wyrasta - jest bardziej zwarte. Obie wersje są przepyszne.

Po wystudzeniu ciasto polać lukrem (w kubeczku połączyć kilka 2 łyżki cukru-pudru z łyżeczką lub dwiema soku z cytryny)
i posypać po wierzchu siekanymi orzechami włoskimi.

Komentarze

  1. mhh prezentuje sie wspaniale i rowniez ma moje smaki :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O jak fajnie :) Bardzo się cieszę, że przepis Ci się podoba. U mnie w domu to najlepsze ciasto na święta ... czasami piekę je po raz drugi już w bożonarodzeniowy wieczór bo domownicy domagają się "jeszcze" "jeszcze" a ponieważ szybko się je robi to myślę sobie ... Czemu nie? :D

      Usuń
  2. Chyba w tym roku zrobię. Mam już dosyć ciast z masami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na zdrowie. U nas to ciasto jest zawsze na święta i wszyscy go lubimy. Jest w sam raz - nie za słodkie i nie za tłuste.

      Usuń

Prześlij komentarz

Możesz skomentować ten post

Popularne posty z tego bloga

Kiszenie żuru, czyli o tym, jak Dziadek żur kisił

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Wielkanocna baba cytrynowa