czwartek, 27 grudnia 2018

Kawa piernikowa (z dedykacją)


Za nic w świecie nie oddałabym nikomu tej chwili
w poświąteczne popołudnie, kiedy siadam w zaciszu swojego domu  z kubeczkiem tej wyjątkowej i aromatycznej kawy.
To zwykle ta chwila, w której przychodzą mi do głowy dobre myśli i pomysły.
Dziś jednak dedykuję tę chwilę szczególnej osobie … komuś kto tchnął we mnie nowego ducha, dodał sił do działania na Nowy Rok. Komuś kto uwierzył we mnie.

U progu zbliżającego się Nowego Roku stoję z bagażem przykrych doświadczeń w poszukiwaniu pracy w miejscowości, w której mieszkam.
Choć stoi za mną wiele lat pracy i ogromne doświadczenie - to nie znalazł się jeszcze żaden pracodawca, który zechciałby zaproponować mi zatrudnienie w swoim zespole. Jakie są tego powody nie wiem, mogę się tego jedynie domyślać…
Dzisiejszy dzień przyniósł mi jednak nowe nadzieje … Zostawiam rzeczy negatywne, na których się dotąd skupiałam. Rozwijam skrzydła na nowo!
Wejdę z nowym duchem w Nowy Rok.
Znowu czuję się silna i zmotywowana do działania!
Jestem sobą!
Wypuszczę „motyla z klatki”.
Dziękuję


 Kawa piernikowa

Kawa piernikowa to moja ulubiona kawa o tej porze roku.
Można ją również przygotować w wersji bezkofeinowej zaparzając zamiast mocnej kawy z kofeiną kawę bezkofeinową lub kawę zbożową.

Składniki:

1-2 łyżeczki kawy mielonej
150 ml wrzątku
100 ml gorącego mleka
1-2 łyżeczki miodu
½ łyżeczki przyprawy piernikowej (lub przyprawy korzennej do kawy)
Cynamon, bita śmietana, pierniczki lub ciasteczka korzenne do dekoracji


Przepis: 

Kawę zagotować w tygielku.
Do kawy dodać miód i przyprawę do kawy lub piernikową. Dobrze wymieszać.
 Gorące mleko spienić na sztywną i gęstą piankę, a następnie przelać do szklaneczki lub kubeczka. 
Gorącą kawę przelać powoli do naczynia ze spienionym mlekiem.
Tak powstałe latte o smaku piernikowym można udekorować bitą śmietaną, posypać cynamonem i pokruszonymi piernikami lub ciasteczkami korzennymi.

Kawę można również podać w wersji bez mleka
Kawę zagotować w tygielku.
Do kawy dodać miód i przyprawę do kawy lub piernikową. 
Dobrze wymieszać.
Udekorować bitą śmietanką
 
Obie wersje pyszne!!!





A szybką przyprawę do kawy wykonacie w następujący sposób:
1 łyżeczka cynamonu
1/3 łyżeczki mielonego imbiru
½ łyżeczki kardamonu
4-8szt goździków
Goździki oraz ziarna kardamonu zmielić w młynku, zmieszać dokładnie z cynamonem oraz z mielonym imbirem.
Gotowe!
Przełożyć do słoiczka i używać w razie potrzeby.


Jeżeli bardzo lubicie kawę to polecam Wam również moją ulubioną kawę z koglem moglem

3 komentarze:

  1. O yeh!!! Napiłabym się takiej kawy!muszę ją wypróbować! Wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak to cos dla mnie przed Sylwestrowym szalem, zycze Ci pomyslnosci w Nowym Roku kochana :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Kochana i życzę pomyślności, odwagi i wiary na Nowy Rok

      Usuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawicie po sobie ślad w postaci komentarza.