Kiedy w domu jest chory … czyli Marchewka gotowana na gęsto.
O właściwościach i dobrotliwościach marchewki nie będę się rozpisywać.
Powiem krótko: marchewka dobra jest! Marchewka zdrowa jest!
Jest też wspaniałym, bardzo często uzdrawiającym „dodatkiem” w naszej diecie.
Dziś marchewka gotowana na gęsto. Doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju klopsików, pulpetów, kotletów mielonych, mięs gotowanych.
Można ją przyrządzać na słodko (jak byliśmy mali – taką marchewkę na słodko przygotowywała nam nasza Mama) lub na słono … bez przyprawiania też jest bardzo smaczna.
Co będzie potrzebne:
- 60dkg marchwi
- 3dkg dkg masła (opcjonalnie)
- 1 łyżka mąki
- 1/2 szklanki mleka
- tłuszcz do gotowania marchwi ( ½ łyżeczki masła lub ½ łyżeczka oliwy)
- Sól, cukier do smaku
- Zielona natka pietruszki (opcjonalnie)
Jak przyrządzić :
Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (można również pokroić w kosteczkę lub w półtalarki).
Zalać niewielką ilością wrzącej wody, dodać odrobinę soli, tłuszczu i płaską łyżeczkę cukru - gotować do miękkości pod przykryciem.
Następnie, rozprowadzić mąkę z mlekiem (najlepiej w dużym kubku lub miseczce. Ilość mąki podana jest orientacyjnie i zależy od ilości wody która pozostaje z procesu gotowania marchewki), rozprowadzić gorącym wywarem z marchwi, dodać powoli do marchwi i cały czas mieszając zagotować.
W dietach nie ograniczających tłuszczu - można dodać świeże masło zamiast mleka. Wtedy rozetrzeć masło z mąką rozprowadzić gorącym wywarem z marchwi i doprowadzić do zagotowania cały czas mieszając - analogicznie jak przy opcji
z mlekiem.
Po zagotowaniu odstawić z ognia, doprawić wedle upodobania lub konieczności.
Smacznego
Uwielbiam marchewkę gotowaną. I masz rację, że jest dobra na wiele dolegliwości :)
OdpowiedzUsuńWitaj Mopsie, a już myślałam, że nikt nie lubi takiej marchwi :) i wszyscy jedzą ją tylko wtedy gdy muszą, a przecież jest pyszna :)
OdpowiedzUsuńDzięki za odwiedziny
Pozdrawiam,
Szkat