Ananasy z naszej klasy … czyli … koktajl ananasowy z bananami i jabłkiem
Czas jesienny … czas przeziębień.
Uważam, że pora na otwarcie sezonu koktajlowego w dużym tego słowa znaczeniu. Nowy, silniejszy blender pozwoli mi na miksowanie większych i twardszych kawałeczków owoców
i warzyw.
Mój Synio za bardzo nie przepada za codzienną „miską
z owocami”, ale koktajl wypija chętnie i nawet nie wie czasem co w nim przemycam :)
Uważam, że pora na otwarcie sezonu koktajlowego w dużym tego słowa znaczeniu. Nowy, silniejszy blender pozwoli mi na miksowanie większych i twardszych kawałeczków owoców
i warzyw.
Mój Synio za bardzo nie przepada za codzienną „miską
z owocami”, ale koktajl wypija chętnie i nawet nie wie czasem co w nim przemycam :)
Tak więc sezon koktajlowy uważam za otwarty :)
Do przygotowania koktajlu ananasowego potrzebne będzie:
Do przygotowania koktajlu ananasowego potrzebne będzie:
- ½ świeżego ananasa (koniecznie świeżego)
- 2 banany
- 1 duże jabłko
- 1 szklanka soku pomarańczowego ze świeżych pomarańczy lub 100%
- Cukier brązowy lub syrop z agawy do smaku (opcjonalnie)
Jak przygotować:
Ananasa obieramy dokładnie ze skórki, usuwamy twardy środek, kroimy w krążki, a następnie w cząstki. Wrzucamy do blendera
i miksujemy kilka minut aż powstanie żółta kremowa masa (ananas ładnie się blenduje i napowietrza – tworząc puszysty
i lekki napój), następnie dorzucamy kolejno banany oraz obrane i wydrążone z nasion ćwiartki jabłka. Wszystko dokładnie miksujemy kilka minut. Można dodać cukru lub soku z agawy jeśli uznacie, że Wasz koktajl jest za mało słodki. Na koniec dopełniam wszystko sokiem z wyciśniętych świeżo pomarańczy lub w ostateczności sokiem pomarańczowym z kartonu. Blenduję wszystko dokładnie jeszcze raz przez kilka minut
i koktajl jest gotowy do podania.
i miksujemy kilka minut aż powstanie żółta kremowa masa (ananas ładnie się blenduje i napowietrza – tworząc puszysty
i lekki napój), następnie dorzucamy kolejno banany oraz obrane i wydrążone z nasion ćwiartki jabłka. Wszystko dokładnie miksujemy kilka minut. Można dodać cukru lub soku z agawy jeśli uznacie, że Wasz koktajl jest za mało słodki. Na koniec dopełniam wszystko sokiem z wyciśniętych świeżo pomarańczy lub w ostateczności sokiem pomarańczowym z kartonu. Blenduję wszystko dokładnie jeszcze raz przez kilka minut
i koktajl jest gotowy do podania.
Życzę smacznych wrażeń.
Ponieważ u mnie w sklepie ananasy jakoś dziwnie są teraz tanie - poniżej 5 złotych za dorodnego i dojrzałego ananasa więc jemy je i blendujemy póki ceny nie zmienią lub ananaski się nie skończą :)
Przypominam poniżej o innych koktajlach z poprzedniego sezonu, które robiliśmy i spożywaliśmy :)
Arbuzowy na gorące głowy, czyli …. Koktajl arbuzowy z brzoskwinią, truskawką, nektaryną i mango typu smoothie.
Komentarze
Prześlij komentarz
Możesz skomentować ten post