Proste, zdrowe, tanie i smaczne … czyli … Ryż zapiekany z jabłkami



Zapominamy czasem, że to co najlepsze jest w zasięgu naszych rąk, naszego wzroku …. lecz my często tego nie dostrzegamy lub wydaje się nam to takie nudne czy pospolite.
Wyruszamy więc na podboje świata … Zwiedzamy niedostępne jaskinie, wspinamy się po najwyższych szczytach, pływamy
w najodleglejszych morzach i oceanach …
 

Poznajemy miliony smaków i aromatów. Kosztujemy, smakujemy, delektujemy się smakami z wszystkich  kuchniami świata.
 
Wędrujemy …
 
Szukamy …
 
Poznajemy …
 

Przychodzi jednak w życiu taki moment, że czujemy się już tak tym wszystkim oszołomieni, że zwyczajnie zmęczeni. 


Siadamy wtedy w swoich ulubionych miejscach … nad szumiącym potokiem, na małej ławeczce w parku, na pomoście wśród ciszy jezior i skrzeku kormoranów, w zielonym lesie
i czasem zaczynamy dostrzegać piękno. Prawdziwe piękno na wyciągnięcie ręki … i czasem udaje nam się „wyłączyć”
i odpocząć.


Mam kilka takich swoich miejsc na wyciągnięcie ręki (ostatnio nawet nie muszę wychodzić z domu … Pan K. pięknie aranżuje mi balkon).
 
Mówię sobie wtedy – lubię to, pięknie jest … i zostaję :)
 
Na dzisiejsze menu proponuję prostą, zdrową i tanią zapiekankę. Ryż z jabłkami. Czy pamiętacie jeszcze ryż z jabłkami
z dzieciństwa? Jak Wam smakował?


 
Potrzebne będzie:
  • 20 dkg ryżu (biały, ciemny, basmati ) lub 2 torebki
  • Słoik domowego musu jabłkowego – szarlotka (ok. 300-400ml)
  • 2 winne jabłka
  • 1 łyżka masła
  • sól, cukier brązowy, cynamon – do smaku
  • 1-2 goździki

Jak przyrządzić :
Ryż gotujemy na sypko z dodatkiem soli i goździków (ryż ma wtedy delikatny winny smak, a w połączeniu z jabłkami
i cynamonem …. sami musicie tego spróbować). Po ugotowaniu studzimy.
Niewielkie naczynie żaroodporne smarujemy masłem.
Ryż dzielimy na dwie części i pierwszą część wsypujemy na dno naczynia. Warstwę ryżu posypujemy cukrem (jeśli taka jego wola i preferencje), lekko cynamonem i  posypujemy wiórkami
z masła (nie za wiele).
Na tak przygotowaną warstwę ryżu nakładam domowej roboty mus jabłkowy. Jeśli nie macie – możecie użyć startych jabłek (wymieszanych z przyprawami takimi jak cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa, goździki i cukrem – wedle smaku
i uznania). Ważne aby jabłka były dobrze odsączone z soku.
Na mus z jabłek dajemy drugą część ryżu i powtarzamy - posypujemy cukrem (jeśli taka jego wola i preferencje), lekko cynamonem i  posypujemy wiórkami z masła (nie za wiele).
Zapiekanka prawie gotowa :)
Dekorujemy jeszcze plasterkami jabłka ze skórką, posypujemy delikatnie cukrem i cynamonem i wstawiamy na ok. 30 min do gorącego już pieca o temp. 200 stopni.
Po wyjęciu z piekarnika – dzielę na porcje i podaję z kwaśną śmietanką z odrobiną cynamonu.


Pychota na wyciągnięcie ręki :)


Te i inne wiadomości również znajdziecie na https://www.facebook.com/pages/Szkatułka-Cook/527163747390500


Komentarze

  1. zarówno smak jesieni, jak i dzieciństwa!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, smak jesieni i smak dzieciństwa ...
      Dziękuję za komentarz Magdaleno :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Możesz skomentować ten post

Popularne posty z tego bloga

Kiszenie żuru, czyli o tym, jak Dziadek żur kisił

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Wielkanocna baba cytrynowa