Trzy sałatki z pomidorów na grilla


No i mamy maj.
W  ogrodach, ogródkach, ogródeczkach zazieleniło się już na dobre, zakwitło i pachnie niesamowicie. Uwielbiam tę porę roku. Na moim bazarku również wiosenne poruszenie. W drewnianych skrzyneczkach  zauważyć już można pierwsze nowalijki z okolicznych gospodarstw wiejskich, a z  giełdy  kupcy przywożą niesamowite młode ziemniaki i pomidory z dalekich krajów :-), buraki czy młodą włoszczyznę … Jeszcze trochę i nasza też będzie już dostępna.


Mieszkam w zagłębiu truskawkowo-malinowym i powiem Wam, że pierwsze truskawki można już kupić :-). Jednak jako smakosz zalecam powściągliwość. Jeszcze trochę słońca, jeszcze trochę ciepła i truskaweczki będą w sam raz.  Natura nie lubi pośpiechu. Natura nie zna pośpiechu.
Skoro wiosna to czas spotkań czas nadszedł … Od rana do wieczora, w każdym niemal spocie reklamowym czy to w radiu, czy telewizji  wmawiają nam, że musimy się spotkać 
z przyjaciółmi i grillować. Mam wrażenie, że nie mogę się spotkać z przyjaciółmi, jeśli nie kupię do tego kilku piw, kiełbasy bądź karkówki lub moje spotkanie będzie do bani bez tych akcesoriów ;-). 
 
Piszę tak nie dlatego, że nie lubię grillować w ogrodzie. Wprost przeciwnie, ale to, z jaką nachalnością puszczano te prymitywne reklamy, zniechęciło mnie chwilowo do tej formy spotkań. 
 
Poczyniłam też małe obserwacje. Zauważyłam, że reklama zadziałała mimo fatalnej pogody. Mimo deszczu i zimna w ogrodach czuć było swąd pieczonych kiełbasek i mięsa.
 
Trzy gracje to trzy rodzaje sałatek pomidorowych.  Dobrze komponują się z pieczonymi mięsiwami z grilla. Szkoda, że nikt nie reklamuje, że na grillu można też piec warzywa (ach jakie pyszne!), że do dań z grillowanych należy spożywać dużo warzyw, a przede wszystkim pić dużo wody niegazowanej (niskosodowej).


  Trzy gracje-to trzy sałatki pomidorowe
 
Co będzie potrzebne:
  • 1,5 kg pomidorów
  • Zioła świeże: koperek, bazylia
  • 3-4 łyżki oliwek
  • 1 mały kubek śmietany 18%
  • 1 łyżeczka octu winnego - białego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • ½ kostki serka typu feta lub fety 10-15 dkg
  • Sól, pieprz do smaku

Jak wykonać:
 
Wszystkie pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Kroimy w kosteczkę, solimy delikatnie i pieprzymy. 
 
GRACJA I  czyli … pomidory ze śmietaną
 
 
Do miski bierzemy ok. 0,5 kg przygotowanych obranych
i pokrojonych pomidorów, zasypujemy koperkiem zielonym, zalewamy gęstą śmietaną i delikatnie mieszamy.

GRACJA II, czyli … pomidory z serem feta, oliwkami i oliwą
 

Do miski bierzemy ok. 0,5 kg przygotowanych obranych i pokrojonych pomidorów, dodajemy pokruszony ser feta, oliwki, posypujemy świeżym koperkiem i posiekaną bazylią oraz ewentualnie doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Mieszać delikatnie

GRACJA III, czyli … pomidory z czosnkiem i oliwą
 

Do miski bierzemy ok. 0,5 kg przygotowanych obranych i pokrojonych pomidorów, dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku, skrapiamy delikatnie oliwą i octem winnym (bardzo delikatnie), doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy koperkiem i lub tylko bazylią Mieszać delikatnie. Dobrze smakuje z grzankami z grilla :-)




Komentarze

Prześlij komentarz

Możesz skomentować ten post

Popularne posty z tego bloga

Kiszenie żuru, czyli o tym, jak Dziadek żur kisił

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Wielkanocna baba cytrynowa