Grasz w zielone? czyli … zielony sos



Ten zielony sos to mój autorski przepis na sos do mięs pieczonych podawanych w czasie śniadania wielkanocnego. Potem jednak zmodyfikowałam składniki i sos podaję przez cały rok do wszystkich mięs. Teraz nastał nam czas grilowania
i chciałam Wam polecić ten sos jako doskonały dodatek jako sos do wszelkiego rodzaju mięsa grilowanego. Jest świeży, aromatyczny, lekki, zdrowy, zielony :-)



Co będzie potrzebne:
  • ½ opakowania kiełków rzodkiewki
  • 1 opakowania kiełków słonecznika
  • ½ pęczka pietruszki
  • 1 pęczek koperku
  • rzeżucha  (ja wysiewam tackę o wymiarach 15cmx8cm )
  • kilka gałązek tymianku
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • 1 duży kubek jogurtu typu greckiego
  • 1 mały kubek jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz kolorowy do smaku

Jak wykonać;

Pietruszkę, koperek i tymianek płuczę pod bieżącą wodą,
a następnie suszę na ręczniku papierowym. Gdy zioła są już suche siekam je drobno. Podobnie z kiełkami i rzeżuchą. Wszystkie umieszczam w misce do której dodaję jogurty oraz posiekany i roztarty z solą ząbek czosnku.
Zieleninę razem z jogurtami dobrze wymieszać. Doprawić solą
i pieprzem. Zielony sos jest gotowy. Kiedyś dodawałam do niego łyżkę majonezu, ale zaniechałam tego dodatku. Uważam, że w tej postaci mój sos jest wystarczająco doskonałym dodatkiem do mięs. Polecam  :-)



Komentarze

  1. sosu na piknik nie zabieram :) ale na grilla sprawdzi się idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marto U mam nadzieję, że będzie Ci smakował i przekonasz się, że na piknik też się nadaje jako dodatek do mięs na zimno, do kanapek, serów i wielu innych rzeczy ;-) Głupio tak chwalić swoje, ale on jest naprawdę świetny :-)

      Usuń

Prześlij komentarz

Możesz skomentować ten post

Popularne posty z tego bloga

Kiszenie żuru, czyli o tym, jak Dziadek żur kisił

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Wielkanocna baba cytrynowa