Kurczak Caprese
Mieszkanie Mai lśni już przedświąteczną czystością, w kuchni pachnie ciastem, a my siedzimy w jej panieńskim saloniku i obmyślamy „strategię” wielkanocną. Pod „obróbkę” wzięłyśmy przepis, który Maja wyszperała w internecie. Ja jestem wzrokowcem, a zdjęcie, które zobaczyłam bardzo podziałało na moje zmysły. Kuraka robi się bardzo łatwo i bardzo szybko. Będzie to chyba danie na obiad wielkanocny. Lekkie, soczyste i aromatyczne z zapiekanym serem. Po prostu pycha.
Co będzie potrzebne:
- 4 piersi z kurczaka (pojedyncze)
- Sól i świeżo zmielony pieprz
- Przyprawa bruschetta
- 2-3 łyżki stołowe oliwy
- 3 duże ząbki czosnku zmiażdżonego
- 1 opakowanie pomidorków cherry
- 10 dużych liści bazylii
- 1 plaster 5-10mm sera mozzarella na pierś kurczaka
- Ocet balsamiczny, do smaku
- Szczypiorek do posypania
Jak przygotować:
Mięso umyć, osuszyć i posypać solą i pieprzem oraz przyprawą bruschetta z obu stron i odłożyć na bok.
Rozgrzać 1 łyżkę oliwy na dużej patelni lub w rondlu na średnim ogniu. Dodać kurczaka, przykryć
i smażyć go przez około 10 minut. Przewrócić piersi i kontynuować, póki kurczak nie będzie w całości dobrze usmażony.
i smażyć go przez około 10 minut. Przewrócić piersi i kontynuować, póki kurczak nie będzie w całości dobrze usmażony.
Kiedy kurczak się usmaży, na drugiej patelni na średnim ogniu rozgrzać 1 łyżkę oliwy. Dodać czosnek
i smażyć przez około 1 minutę, póki nie zacznie pachnieć. Dodać pomidorki i kontynuować smażenie, póki skórka na pomidorach nie zacznie się marszczyć/mięknąć, przez około 5 min.
i smażyć przez około 1 minutę, póki nie zacznie pachnieć. Dodać pomidorki i kontynuować smażenie, póki skórka na pomidorach nie zacznie się marszczyć/mięknąć, przez około 5 min.
Zdjąć z gazu i zmieszać z bazylią. Odłożyć na bok.
Kiedy kurczak będzie gotowy, pokryć każdą pierś serem mozzarella. Polać miksturą z pomidorów.
Przykryć patelnię lub rondel przykrywką ponownie i pozwolić mozzarelli się roztopić (ok. 1-2 min).
Pod koniec, spryskać niewielką ilością octu balsamicznego i podawaj natychmiast.
Doskonałe z ciemnym ryżem i lekką sałatą.
ciekawy przepis
OdpowiedzUsuńTak, ja też zwróciłam na niego uwagę i dlatego postanowiłam wypróbować i nie żałuję. Świetna kompozycja smaków i aromatów z delikatnym mięsem kurczaka ... po prostu poezja :-)
Usuń