Makaron z pietruszką i bazylią


Babski wieczór … znacie to? 
Pewnie, że znacie, a jeśli nie znacie to wyobraźcie sobie, że siedzicie sobie jak chcecie, jecie co chcecie, pijecie co chcecie i mówicie, o czym chcecie i o kim chcecie do późnych godzin, a właściwie do wczesnych godzin porannych. I wcale nie jest prawdą, że kobiety na takim party rozmawiają tylko
i wyłącznie o facetach. No bo jak tu rozmawiać o facetach mając na twarzy nałożoną maseczkę ściągającą albo na włosach maskę odżywczą (bo na takich spotkaniach takie rzeczy też się robi). 
 
Tematem naszego ostatniego spotkania były wielkanocne kulinaria, zakupy i moda wiosenna w stylu średniowiecznym. Wszystko to dało niezłą mieszankę wybuchową więc przymiarek było co niemiara
i śmiechu także.
 
Wiadomo, że na takim babskim wieczorze pojawia się też dobre jedzonko i napoje. Tym razem padła kolej na mnie, jeśli chodzi o gotowanie. Postanowiłam, że będzie to coś, co lubią wszyscy, a zarazem lekkiego i apetycznego. Mój wybór padł na przepis, który widziałam kiedyś u Olgi Smile na sos pietruszkowy z makaronem tylko nieco go zmodyfikowałam …



Co będzie potrzebne:
  • 1 pęczek pietruszki
  • ½ pęczka dorodnej bazylii 
  • 2 ząbki czosnku
  •  50 ml oliwy z oliwek
  •  kilka łyżek orzechów nerkowca, piniowych lub ziemnych (mogą być solone)
  •  kilka łyżek tartego sera jak Parmezan (opcjonalnie)
  •  1 łyżka soku z cytryny
  •  sól do smaku
  •  kolorowy mielony pieprz do smaku
  • 1/2 opakowania pomidorków cherry 



Jak wykonać;
Pietruszkę umyć,  listki i  miękkie łodyżki włożyć do blendera. Podobnie z bazylią. 
Dolać oliwę, sok z cytryny, obrane ząbki czosnku, orzechy, ser, szczyptę soli, pieprzu i miksować chwilę do czasu aż składniki się połączą.
Sos jest gotowy.

Makaron typu spaghetti ugotować wg upodobania lub przepisu na opakowaniu. 
Po ugotowaniu połączyć w garnku lub misie z sosem, dobrze wymieszać i wykładać porcje na oddzielne talerze. Pomidorki cherry pokroić na połówki lub ćwiartki włożyć do misy z makaronem. Delikatnie wymieszać. Można również  delikatnie całość posypać dodatkowo parmezanem i posiekaną pietruszką, ale nie ma takiej potrzeby.
 
Danie na babski wieczór idealne.



Inspiracją był przepis Olgi Smile

Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Masz rację :-) Taki makaron zawsze smakuje ... najważniejszym jednak składnikiem jest jednak - niezawodne towarzystwo ;-)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Znów robiłam lekkie i wiosenne kluseczki, jak ładnie zostały tu przez Ciebie nazwane :) Pysznie wyszło ... tym razem pietruszka z domowego ogródeczka :)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Cieszę się Marto - myślę że, znajdziesz u mnie podobnych propozycji wiele ... a jeśli nie to zapewne ukażą się niebawem :) Zapraszam
      Dziękuję za pozostawienie komentarza.

      Usuń

Prześlij komentarz

Możesz skomentować ten post

Popularne posty z tego bloga

Kiszenie żuru, czyli o tym, jak Dziadek żur kisił

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Wielkanocna baba cytrynowa