Ziarnko do ziarnka ... czyli ciasteczka owsiane z bakaliami i orzechami
Wieczór, nareszcie zimowa sceneria … skoczyłam do Zuzanki na małą czarną bo chciała pokazać mi swoje nowe meble. Meble meblami, a tu przy okazji wymalowany cały pokój, nowe zasłony, a i pewnie dojdzie do wymiany dywanu :-) Po takiej rewolucji należy się człowiekowi coś słodkiego. Zuzance i jej mężowi na podniesienie cukru we krwi bo od tych wszystkich zmian są strasznie, strasznie padnięci, a mnie od podziwiania cukier też spadł:-). A mebelki superowe. Muszę popracować nad Panem K – nam też przydałyby się jakieś zmiany … malusieńkie (oczywiście).
U Zuzanki rewolucja nie rewolucja, a ciasteczka do kawusi muszą być. Dostałam jeszcze cieplusie i postanowiłam upiec takie same :-)
Co będzie potrzebne;
- 25dkg masła
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 1 szklanka miodu naturalnego
- 1 szklanka płatków owsianych,
- 1 szklanka słonecznika
- 1 szklanka ziaren sezamu
- 1 szklanka orzechów włoskich (zmielonych lub posiekanych)
- ½ szklanki wiórków kokosowych
- 1 szklanka ziarenek lnu
- 1 szklanka rodzynków
- 2 jaja całe + żółtko
Wykonanie:
Wszystkie ziarenka (płatki owsiane, słonecznik, len, sezam) uprażyć delikatnie na patelni.
Nie polecam robić tego razem na jednej patelni bo małe ziarenka sezamu i lnu zaczną się przypalać, a duże nawet się nie zdążą przyrumienić. Zalecam robić to oddzielnie. Lepszy efekt – a chyba o to chodzi :-)
Po uprażeniu składniki te należy wystudzić.
Inne składniki wsypujemy do miski dodajemy mąkę, proszek, sodę, miód i masło oraz jaja, a także przestudzone uprażone ziarenka i zagniatamy i wyrabiamy masę na ciasteczka. Wyrabiać tak długo aż masło zostanie wchłonięte przez masę i nie będzie widoczne w masie.
Jeśli masa będzie zbyt luźna można dosypać płatków owsianych lub mąki.
Formować małe kuleczki, które następnie należy spłaszczać po ułożeniu na blasze.
Blaszki wyłożyć najlepiej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Trzeba bardzo uważać bo lubią się bardzo szybko przypalać!!!
Komentarze
Prześlij komentarz
Możesz skomentować ten post