Francuski sen … czyli zupa serowa z grzankami
Czy to jawa czy sen tego już nikt nie pamięta … ani tego czy to naprawdę zupa francuska :-) Przepis przywędrował do mojego domu prosto z akademika, który zamieszkiwała swego czasu moja córka Panna O. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym go nie zmodyfikowała bo zamieniłam poniekąd wywar na rosołkach na porządny wywar jarzynowy, ubogaciłam serowo w różne gatunki sera biedną zupę studenta :-) dodałam tych i tamtych przypraw i znajomi, którzy szwendają się po świecie – oświadczyli, że jedli taką podczas swoich podróży po Francji, ha, ha, ha.
Wiadomo, że podstawą każdej zupy jest wywar, więc tym razem nie może i nie będzie inaczej, W tej zupie podstawą dobrego smaku jest wywar!!! Może być rosół (jeśli macie) lecz ja proponuję wykonanie sporządzenie wywaru jarzynowego z dodatkiem białego wina.
Co będzie potrzebne do wykonania wywaru:
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 – 2 marchewki
- 1-2 cebule
- 1 seler (średniej wielkości)
- 1 por
- 1-2 pietruszki
- Suszony lub zielony lubczyk
- Sól, zmielony pieprz, listek laurowy,
- 250 ml białego wina wytrawnego
- 4 łyżki masła lub 3-4 łyżki oliwy
- 2l wody
- Opcjonalnie w sezonie: zielona pietruszka, liście zielone z selera, koperek, bulwa kopru włoskiego
Jak wykonać wywar:
Na 1,5 l wywaru
Warzywa dokładnie oczyścić. Pokroić w kostkę i w garnku przesmażyć na roztopionym maśle lub oliwie wszystkie warzywa, a następnie zalać winem i lekko podusić. Kolejno zalać wodą i gotować przez około 1 godzinę na wolnym ogniu – zdejmując wytwarzającą się z wywaru pianę. Po godzinie wywar można przecedzić na sicie i jest gotowy. Można go mrozić po wystudzeniu.
Oczywiście można zrobić również wywar bez dodatku wina - wystarczy go dobrze wtedy doprawić wg uznania :-)
Co będzie potrzebne do zupy serowej:
- Wywar z jarzyn
- 5-6 kostek sera topionego
- 5dkg sera pleśniowego typu Lazur
- 5-10 dkg sera Mozzarella albo inny który lubi się rozpuszczać i ciągnąć w gorącej zupce
- Szczypta albo dwie kminku
- Gałka muszkatołowa do smaku
- Sól, pieprz,
- 2-3 łyżki gęstej kwaśnej śmietanki
- 2-3 kromki chleba na grzanki (2 porcje)
Jak przygotować zupę serową:
Do wywaru wrzucać kolejno kostki topionego sera i mieszaj dokładnie aż do jego rozpuszczenia. Następnie dodać kolejno sery typu Mozzarella i Lazur oraz kminek
i startą na tarce gałkę muszkatołową . Najlepsza jest starta na świeżo ale jeśli macie kupioną od razu startą też dobrze (trzeba ją tylko dobrze przechowywać aby nie zwietrzała. Najlepiej w zamkniętym i szczelnie zakręconym słoiku). Podgrzewać
i mieszać na wolnym ogniu do rozpuszczenia. Nie gotować! Dodać do smaku sól
i pieprz oraz gęstą śmietankę. Moja zupa ma konsystencję ciasta naleśnikowego i jest przepyszna.
Podaję z grzankami.
Jak wykonać grzanki:
Sposobów na wykonanie grzanek jest wiele. Można z czosnkiem, z oliwą i bez. Robiłam już różne. Teraz robię w bardzo prosty sposób… Kroję chleb w kostkę i wkładam do piekarnika (dużego bądź małego – bo mam dwa :-)). Trzymam tak długo jak mi się spodoba, tzn. aż grzanki będą złote i rumiane.
No chyba, że się zagadam :-(
pycha :)
OdpowiedzUsuńto trzeba wypróbować, wtedy dopiero jest pycha ;-). Dziękuję za komentarz. Życzę miłego dnia :-)
OdpowiedzUsuńAle bym taką zjadła :) !
OdpowiedzUsuńZapraszam, zapraszam albo polecam wypróbowanie mojego przepisu ;-)
Usuń