Francuski sen … czyli zupa serowa z grzankami


Czy to jawa czy sen tego już nikt nie pamięta … ani tego czy to naprawdę zupa francuska :-) Przepis przywędrował do mojego domu prosto z akademika, który zamieszkiwała swego czasu moja córka Panna O. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym go nie zmodyfikowała bo zamieniłam poniekąd wywar na rosołkach na porządny wywar jarzynowy, ubogaciłam serowo w różne gatunki sera biedną zupę studenta :-) dodałam tych i tamtych przypraw i znajomi, którzy szwendają się po świecie – oświadczyli, że jedli taką podczas swoich podróży po Francji, ha, ha, ha.

Wiadomo, że podstawą każdej zupy jest wywar, więc tym razem nie może i nie będzie inaczej, W tej zupie podstawą dobrego smaku jest wywar!!! Może być rosół (jeśli macie) lecz ja proponuję wykonanie sporządzenie wywaru jarzynowego z dodatkiem białego wina.

Co będzie potrzebne do wykonania wywaru:
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 – 2 marchewki
  • 1-2 cebule
  • 1 seler (średniej wielkości)
  • 1 por
  • 1-2 pietruszki
  • Suszony lub zielony lubczyk
  • Sól, zmielony pieprz, listek laurowy,
  • 250 ml białego wina wytrawnego 
  • 4 łyżki masła lub 3-4 łyżki oliwy
  • 2l wody
  • Opcjonalnie w sezonie: zielona pietruszka, liście zielone z selera, koperek, bulwa kopru włoskiego

Jak wykonać wywar:
 

Na 1,5 l wywaru

Warzywa dokładnie oczyścić. Pokroić w kostkę i w garnku przesmażyć na roztopionym maśle lub oliwie wszystkie warzywa, a następnie zalać winem i lekko podusić. Kolejno zalać  wodą i gotować przez około 1 godzinę na wolnym ogniu – zdejmując  wytwarzającą się z wywaru pianę. Po godzinie wywar można przecedzić na sicie i jest gotowy. Można go mrozić po wystudzeniu.
Oczywiście można zrobić również wywar bez dodatku wina - wystarczy go dobrze wtedy doprawić wg uznania :-)



Co będzie potrzebne do zupy serowej:
  • Wywar z jarzyn
  • 5-6 kostek sera topionego
  • 5dkg sera pleśniowego typu Lazur
  • 5-10 dkg sera Mozzarella albo inny który lubi się rozpuszczać i ciągnąć w gorącej zupce
  • Szczypta albo dwie kminku
  • Gałka muszkatołowa do smaku
  • Sól, pieprz,
  • 2-3 łyżki gęstej kwaśnej śmietanki
  • 2-3 kromki chleba na grzanki (2 porcje)
  •  

Jak przygotować zupę serową:

Do wywaru wrzucać kolejno kostki topionego sera i mieszaj dokładnie aż do jego rozpuszczenia. Następnie dodać kolejno sery typu Mozzarella i Lazur oraz kminek
i startą na tarce gałkę muszkatołową . Najlepsza jest starta na świeżo ale jeśli macie kupioną od razu startą też dobrze (trzeba ją tylko dobrze przechowywać aby nie zwietrzała. Najlepiej w zamkniętym i szczelnie zakręconym słoiku). Podgrzewać
i mieszać na wolnym ogniu do rozpuszczenia. Nie gotować! Dodać do smaku sól
i pieprz oraz gęstą śmietankę. Moja zupa ma konsystencję ciasta naleśnikowego i jest przepyszna.
Podaję z grzankami.



Jak wykonać grzanki:
Sposobów na wykonanie grzanek jest wiele. Można z czosnkiem, z oliwą i bez. Robiłam już różne. Teraz robię w bardzo prosty sposób… Kroję chleb w kostkę i wkładam do piekarnika (dużego bądź małego – bo mam dwa :-)). Trzymam tak długo jak mi się spodoba, tzn. aż grzanki będą złote i rumiane.
No chyba,  że się zagadam :-(





Komentarze

Prześlij komentarz

Możesz skomentować ten post

Popularne posty z tego bloga

Kiszenie żuru, czyli o tym, jak Dziadek żur kisił

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Wielkanocna baba cytrynowa