Domowa skórka pomarańczowa
Domowa skórka pomarańczowa – pachnąca, miękka i idealna do deserów
Święta dawno minęły, ale u mnie w domu wciąż unosi się aromat świeżej skórki pomarańczowej. Wszystko przez to, że pomarańcze są teraz naprawdę tanie, więc kupiłam ich kilka kilogramów – na świeży sok dla rodziny, do podjadania… no i oczywiście po to, by nic się nie zmarnowało. Skórki też muszą mieć swoje pięć minut!
Pamiętam, że moja mama także robiła domową skórkę pomarańczową – wtedy z konieczności, dziś z czystej przyjemności. Dzisiaj mamy dostęp do pięknych, soczystych owoców przez cały rok, więc aż szkoda nie wykorzystać okazji. A że mamy karnawał – to idealny moment, by przygotować własną skórkę, którą wykorzystasz do ciast, deserów, lodów, owsianek, a nawet… do poprawy humoru, gdy wyjmiesz ze słoiczka kawałeczek i zjesz z odrobiną czekolady. Działa!
Moja wersja jest „duża” – skórki zostają w większych fragmentach, dzięki czemu później możesz je pokroić w kostkę, w paseczki albo wycinać ozdobne kształty. Jedna baza, tysiąc możliwości.
Składniki:
8–10 pomarańczy
1 kg cukru
1–2 cytryny
1 litr wody
Przygotowanie:
Dokładnie umyj pomarańcze.
Wyszoruj je pod bieżącą wodą i sparz 2–3 razy.Oddziel skórkę od miąższu.
Postaraj się, aby skórki były podzielone na segmenty (4–6, a nawet 8 części).
Możesz też przeciąć owoce na pół, wycisnąć sok, a skórki delikatnie oczyścić z resztek miąższu – zostawiając białe albedo. Jest odrobinkę gorzkie, ale po przygotowaniu robi się słodkie i miękkie, a dodatkowo zawiera pektyny i witaminę C.Odstaw skórki na 24 godziny.
Zalej je zimną wodą i mocz przez dobę, co jakiś czas wymieniając wodę. To takie „spa” dla skórek – będą dzięki temu miękkie i delikatne.Przygotuj syrop.
Z 1 kg cukru i 1 litra wody ugotuj syrop. Gdy cukier się rozpuści, wrzuć skórki.Smaż na wolnym ogniu 25–30 minut.
Skórki mają być miękkie i szkliste. Najłatwiej sprawdzić, wyciągając jedną i po prostu próbując. Na koniec dodaj sok z cytryny – ja lubię wyciskać od razu dwie.Przełóż do słoiczków.
Wlej skórki razem z aromatycznym syropem, zakręć słoiki, postaw je do góry dnem i zostaw do wystygnięcia. Na koniec krótko spasteryzuje – i gotowe.
Do czego używać skórki pomarańczowej?
Możliwości jest mnóstwo:
do ciast i babek,
do serników i mazurków,
do lodów i deserów,
do herbaty i napojów,
do drinków,
do owsianek i musli,
jako drobną, słodką przekąskę „na poprawę nastroju”.
A syrop? Nie wylewaj go po zrobieniu skórki.
Dodasz go do ciast, deserów, koktajli i
wszystkiego, co potrzebuje cytrusowej nuty.
super Szkatułko, że już można skomentować :) że duszę masz tak otwartą, by natchnął ją jeden życzliwy komentarz! fajnie, że się przyczyniłam, bo masz lekkie pióro i smakowite pomysły! będę zaglądać i życzę powodzenia w tym nie łatwym (bo pełnym?) świecie kulinarnych blogów. można tu znaleźć parę znajomych, to wiem na pewno :) i dziękuję za zaproszenie do Kazimierza... ;)
OdpowiedzUsuńKiedy tylko zechcesz zuzayano :-)
Usuń