Domowa skórka pomarańczowa




Domowa skórka pomarańczowa – pachnąca, miękka i idealna do deserów

Święta dawno minęły, ale u mnie w domu wciąż unosi się aromat świeżej skórki pomarańczowej. Wszystko przez to, że pomarańcze są teraz naprawdę tanie, więc kupiłam ich kilka kilogramów – na świeży sok dla rodziny, do podjadania… no i oczywiście po to, by nic się nie zmarnowało. Skórki też muszą mieć swoje pięć minut!

Pamiętam, że moja mama także robiła domową skórkę pomarańczową – wtedy z konieczności, dziś z czystej przyjemności. Dzisiaj mamy dostęp do pięknych, soczystych owoców przez cały rok, więc aż szkoda nie wykorzystać okazji. A że mamy karnawał – to idealny moment, by przygotować własną skórkę, którą wykorzystasz do ciast, deserów, lodów, owsianek, a nawet… do poprawy humoru, gdy wyjmiesz ze słoiczka kawałeczek i zjesz z odrobiną czekolady. Działa!

Moja wersja jest „duża” – skórki zostają w większych fragmentach, dzięki czemu później możesz je pokroić w kostkę, w paseczki albo wycinać ozdobne kształty. Jedna baza, tysiąc możliwości.


Składniki:

  • 8–10 pomarańczy

  • 1 kg cukru

  • 1–2 cytryny

  • 1 litr wody

Przygotowanie:

  1. Dokładnie umyj pomarańcze.
    Wyszoruj je pod bieżącą wodą i sparz 2–3 razy.

  2. Oddziel skórkę od miąższu.
    Postaraj się, aby skórki były podzielone na segmenty (4–6, a nawet 8 części).
    Możesz też przeciąć owoce na pół, wycisnąć sok, a skórki delikatnie oczyścić z resztek miąższu – zostawiając białe albedo. Jest odrobinkę gorzkie, ale po przygotowaniu robi się słodkie i miękkie, a dodatkowo zawiera pektyny i witaminę C.

  3. Odstaw skórki na 24 godziny.
    Zalej je zimną wodą i mocz przez dobę, co jakiś czas wymieniając wodę. To takie „spa” dla skórek – będą dzięki temu miękkie i delikatne.

  4. Przygotuj syrop.
    Z 1 kg cukru i 1 litra wody ugotuj syrop. Gdy cukier się rozpuści, wrzuć skórki.

  5. Smaż na wolnym ogniu 25–30 minut.
    Skórki mają być miękkie i szkliste. Najłatwiej sprawdzić, wyciągając jedną i po prostu próbując. Na koniec dodaj sok z cytryny – ja lubię wyciskać od razu dwie.

  6. Przełóż do słoiczków.
    Wlej skórki razem z aromatycznym syropem, zakręć słoiki, postaw je do góry dnem i zostaw do wystygnięcia. Na koniec krótko spasteryzuje – i gotowe.


Do czego używać skórki pomarańczowej?

Możliwości jest mnóstwo:

  • do ciast i babek,

  • do serników i mazurków,

  • do lodów i deserów,

  • do herbaty i napojów,

  • do drinków,

  • do owsianek i musli,

  • jako drobną, słodką przekąskę „na poprawę nastroju”.

A syrop? Nie wylewaj go po zrobieniu skórki. 

Dodasz go do ciast, deserów, koktajli i wszystkiego, co potrzebuje cytrusowej nuty.


Komentarze

  1. super Szkatułko, że już można skomentować :) że duszę masz tak otwartą, by natchnął ją jeden życzliwy komentarz! fajnie, że się przyczyniłam, bo masz lekkie pióro i smakowite pomysły! będę zaglądać i życzę powodzenia w tym nie łatwym (bo pełnym?) świecie kulinarnych blogów. można tu znaleźć parę znajomych, to wiem na pewno :) i dziękuję za zaproszenie do Kazimierza... ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Możesz skomentować ten post

Popularne posty z tego bloga

Kiszenie żuru, czyli o tym, jak Dziadek żur kisił

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Wielkanocna baba cytrynowa