Ogórki Małgorzatki ... czyli Ogórki w curry





Co prawda pora na ogórki jeszcze nie nadeszła, ale właśnie otworzyłam sobie słoiczek chrupiących ogórków curry Małgorzaty i pomyślałam - co mi tam - styczeń nie styczeń podzielę się z Wami już dziś tym przepisem bo w lipcu mogę nie mieć czasu:-),
a szkoda by było, bo ogórki są naprawdę świetne.

Te ogórki nie zrobiły co prawda w moim domu jakiejś zbytniej furory :-( Widać moi faceci lubią bardziej tradycyjnie, bardziej konwencjonalnie. No i jest jeszcze jeden powód, dla którego te fantastyczne ogórki, te przepyszne ogórki o doskonałym, odmiennym niż wszystkie inne ogórki świata powód: w tych ogórkach jest dużo cebuli, a moje chłopaki za nią nie przepadają. Nie przepadają to mało powiedziane - nie znoszą jej i basta!!!
Moi znajomi za to bardzo lubią te i inne ogórki z pod mojej ręki więc przetwarzam je
i częstuję nimi moich kochanych przyjaciół i gości.

Przepis dostałam od Małgorzaty. Mądrej i dobrej kobiety, która na gotowaniu, pieczeniu i życiu zna się jak mało kto. Uwielbiam spotykać się z Małgorzatą i jej rodziną. Pobieram wtedy nauki z gotowania i pieczenia, spisuję przepisy, rozmawiam o życiu i ładuję baterie. Pani Małgorzata jest bardzo dobrą, bardzo mądrą, bardzo energiczną i energetyczną osobą. Dziękuję Bogu za to, że dane było mi spotkać ją
w życiu i za dobro, które ja i moja rodzina od niej otrzymaliśmy i otrzymujemy.

Małgorzata wraz ze swoją rodziną mieszka w przepięknym zakątku naszego Kraju ... pomiędzy Krynicą, a Muszyną  u podnóża Jaworzyny gdzie ze źródeł bije najcudowniejsza i najzdrowsza woda i wyrabia się najpyszniejsze sery owcze. Ale, ale wróćmy do ogórków ... :-)

Potrzeba będzie:
  • 2,5 kg ogórków
  • 3-4 cebule pokrojone w plastry
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 łyżeczki curry
  • 2 łyżeczki gorczycy
  • 2 łyżeczki kopru suszonego/świeżego (ja dodaję świeży. Ogórki są wtedy bardziej aromatyczne)

ZALEWA:
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka octu 10% (można dodać ciut mniej)



Jak zrobić:


Ogórki pokroić w ćwiartki (jeśli są duże) lub na połówki (jeśli są małe), wymieszać
w misce z przyprawami i cebulą i zostawić na 3 godziny
Ocet lekko podgrzać i wymieszać z cukrem.
Po trzech godzinach ogórki zalać zalewą, dobrze wymieszać z ogórkami .
Tak przygotowane ogórki można wkładać do słoików – uzupełniając pozostałą zalewą.

Pasteryzować od 15 do 20 min.
Są przepyszne.

Komentarze

  1. Na zjedzenie ogórków każda pora jest dobra, a jeszcze lepsza na podzielenie się przepisem. Pozdrawiam i zapraszam do mojej kuchni http://wkuchniumoniki.blogspot.co.uk/.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za zaproszenie :-) już tam byłam i zostawiłam swój ślad ... :-) pozdrawiam :-). Wpadaj częściej ... będzie pysznie :-)

      Usuń
  2. u mnie w domu curry też nie bardzo pasuje domownikom... pasuje, ale w ilości nie wyczuwalnej :)
    żeby tylko ktoś nie wpadł na pomysł marynowania zimowych ogórków sklepowych, brrr!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Zuzayana:-), miło Cię widzieć. Cieszę się, że nie jestem sama ... i odosobniona w swoim kombinowaniu - gotowaniu: jak tu podać albo dodać curry aby curry "nie było" :-) i przyznam się, że nie jest to sprawa ani łatwa, ani prosta ...
      Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego popołudnia :-)

      Usuń

Prześlij komentarz

Możesz skomentować ten post

Popularne posty z tego bloga

Kiszenie żuru, czyli o tym, jak Dziadek żur kisił

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Wielkanocna baba cytrynowa