wtorek, 4 marca 2014

Frajda dzieciaków ... czyli galaretkowiec vel żelkowiec

Odkąd w domu pojawiły się dzieci galaretko wiec, żelkowiec czy jak go tam sobie nazywają był, jest i wydaje się, że będzie zawsze. No bo jak tu nie lubić czegoś tak pysznego, leciuśkiego, co w dodatku przypomina nam dzieciństwo? Sami osadźcie, sami skosztujcie.


A jeszcze jedna uwaga - to jest jego podstawowa wersja … robiłam już czary mary z kruchym (herbatnikowym) spodem,
z serkami mascarpone,  z homogenizowanymi serkami, i inne przeróżne kombinacje. Dowolność pełna i mniam, mniam też :-)

Potrzebne będą:
  • 4różne galaretki ( u mnie pomarańczowa, truskawkowa
    i agrestowa, cytrynowa) fajnie wyglądają też owoce leśne albo porzeczkowa
  • 1/2 l śmietanki 30%
  • 300ml mleka
  •  3 łyżki żelatyny
  • 3 łyżki galaretki cytrynowej lub jakiejś innej jasnej
  • 3/4 szklanki cukru (cukier w zależności od gustu
    i potrzeby słodyczy)
  • folia spożywcza do żywności
Mój galaretkowiec w pełnej krasie

A zrobisz go tak :-)
3 z 4 galaretek rozpuścić w 250 ml wody i odstawić do stężenia. Ja zwykle robię to dzień wcześniej. Galaretki rozpuszczam
i odstawiam w płaskim naczyniu, aby potem łatwiej mi było kroić galaretkę w drobną kosteczkę. 
Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody, a następnie razem
z trzema łyżkami galaretki cytrynowej rozpuścić w podgrzanym mleku. Do rozpuszczonej żelatyny i galaretki dodać cukier
i wszystko zmiksować, gdy mleko lekko przestygnie wolno dolewać śmietankę i miksować w dalszym ciągu. Do takiej śmietankowej masy można dodać pokrojone wcześniej galaretki
i wszystko delikatnie wymieszać (nie mikserem).
Ja nakładam masę do wyłożonej folią spożywczą   (jeśli macie tą cienką – to warto wyłożyć podwójnie. Nie polecam folii aluminiowej)największej „keksówki” jaką mam i jeszcze do mniejszej babkowej. Kiedyś robiłam okrągłe i kwadratowe galaretowe niespodzianki moim dzieciakom.


Czy okrągłe czy kwadratowe – szybko znikają i to jest najważniejsze :-)


4 komentarze:

Bardzo dziękuję, że pozostawili Państwo swój komentarz. Wszelkie uwagi są mile widziane i czytane.
Mam nadzieję,że do zobaczenia :)