Pasztet z cieciorki i dyni.
Roślinne
pasztety mogą być miłą niespodzianką na wielkanocnym stole, ale równie dobrze
mogą być obecne przez cały rok w naszym menu. Są sycące, smaczne i o wiele
mniej kaloryczne od tradycyjnych pasztetów.
Można je przygotować praktycznie ze wszystkich warzyw.
Dzisiejsza propozycja to pasztet z cieciorki i dyni.
Dzisiejsza propozycja to pasztet z cieciorki i dyni.
Pasztet z cieciorki i dyni
Pasztet z
cieciorki i dyni to jeden z moich ulubionych pasztetów roślinnych. Jest bardzo smaczny i zdrowy, bardzo sycący o
przepięknym żółtym kolorze. Wzbogacam go przyprawami oraz różnymi i dowolnie
dobieranymi dodatkami. Nie jest ani drogi, ani czasochłonny.
Pasztet z cieciorki i dyni - Składniki
- 2 szklanki ugotowanej cieciorki (może być z puszki)
- 1 szklanka purée z dyni (może być mrożone)
- 5-6 suszonych pomidorów z zalewy
- 3 łyżki pestek z dyni
- 2-3 jajka
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 100 g kaszy manny
- pęczek natki pietruszki lub kolendry
- przyprawy do
smaku: sól, pieprz, mielony kmin rzymski, papryka czerwona słodka,
kurkuma, gałka muszkatołowa.
Pasztet z cieciorki i dyni - Wykonanie:
Namoczyć
cieciorkę na 12 h i ugotować do miękkości lub otworzyć puszki, wylać cieciorkę
na sito i przepłukać.
Na łyżce
oleju przesmażyć cebulę pokrojoną w kosteczkę oraz czosnek.
Cieciorkę
umieścić w blenderze, dodać jaja, zrumienioną
cebulkę, pocięte suszone pomidory, purée z dyni (jeżeli jest mrożone – należy
je wcześniej rozmrozić), kaszę manną, posiekane 2 łyżki pestek z dyni oraz natkę
pietruszki lub kolendrę i wszystkie przyprawy.
Dokładnie
wszystko zmiksować na jednolitą masę. Po zmiksowaniu można jeszcze raz doprawić do smaku.
Przełożyć
masę do podłużnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i posypać
pozostałymi pestkami z dyni.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni przez 1
do 1,5 godziny.
Po wyjęciu z
piekarnika pasztet należy schłodzić i wstawić do lodówki na jeszcze kilka
godzin.
Znow zapisuje przepis, musze zrobic taki pyszny pasztet <3
OdpowiedzUsuńZrób koniecznie, jest bardzo dobry i sycący :)
UsuńBrzmi super😉
OdpowiedzUsuńPrzepis idealny na święta.
OdpowiedzUsuńwow świetny przepis narobiłaś nam smaka!
OdpowiedzUsuńFajny przepis tylko skąd ja teraz wezmę dynię?:)
OdpowiedzUsuńO wow! Świetny przepis! Koniecznie muszę wypróbować! Ciekawi mnie reakcja domowników :)
OdpowiedzUsuńBrzmi fantastycznie, sama nazwa jest ciekawa. Z chęcią przepis pokażę mojej mamie :)
OdpowiedzUsuńMoja ciocia taki robi...super
OdpowiedzUsuń