Pasztet z cieciorki i dyni.





Roślinne pasztety mogą być miłą niespodzianką na wielkanocnym stole, ale równie dobrze mogą być obecne przez cały rok w naszym menu. Są sycące, smaczne i o wiele mniej kaloryczne od tradycyjnych pasztetów.  Można je przygotować praktycznie ze wszystkich warzyw.
Dzisiejsza propozycja to pasztet z cieciorki i dyni.

 
 
Pasztet z cieciorki i dyni

Pasztet z cieciorki i dyni to jeden z moich ulubionych pasztetów roślinnych.  Jest bardzo smaczny i zdrowy, bardzo sycący o przepięknym żółtym kolorze. Wzbogacam go przyprawami oraz różnymi i dowolnie dobieranymi dodatkami. Nie jest ani drogi, ani czasochłonny. 



Pasztet z cieciorki i dyni - Składniki 


  • 2 szklanki ugotowanej cieciorki (może być z puszki)
  • 1 szklanka purée z dyni (może być mrożone)
  • 5-6 suszonych pomidorów z zalewy
  • 3 łyżki pestek z dyni
  • 2-3 jajka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 100 g kaszy manny
  • pęczek natki pietruszki lub kolendry
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, mielony kmin rzymski, papryka czerwona słodka, kurkuma, gałka muszkatołowa.


Pasztet z cieciorki i dyni - Wykonanie:


Namoczyć cieciorkę na 12 h i ugotować do miękkości lub otworzyć puszki, wylać cieciorkę na sito i przepłukać.

Na łyżce oleju przesmażyć cebulę pokrojoną w kosteczkę oraz czosnek.

Cieciorkę umieścić w blenderze, dodać  jaja, zrumienioną cebulkę, pocięte suszone pomidory, purée z dyni (jeżeli jest mrożone – należy je wcześniej rozmrozić), kaszę manną, posiekane 2 łyżki pestek z dyni oraz natkę pietruszki lub kolendrę i wszystkie przyprawy.

Dokładnie wszystko zmiksować na jednolitą masę. Po zmiksowaniu można jeszcze raz doprawić do smaku.

Przełożyć masę do podłużnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i posypać pozostałymi pestkami z dyni.
 
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni przez  1 do 1,5 godziny.

Po wyjęciu z piekarnika pasztet należy schłodzić i wstawić do lodówki na jeszcze kilka godzin.






Komentarze

  1. Znow zapisuje przepis, musze zrobic taki pyszny pasztet <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi super😉

    OdpowiedzUsuń
  3. wow świetny przepis narobiłaś nam smaka!

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny przepis tylko skąd ja teraz wezmę dynię?:)

    OdpowiedzUsuń
  5. O wow! Świetny przepis! Koniecznie muszę wypróbować! Ciekawi mnie reakcja domowników :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Brzmi fantastycznie, sama nazwa jest ciekawa. Z chęcią przepis pokażę mojej mamie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Moja ciocia taki robi...super

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Możesz skomentować ten post

Popularne posty z tego bloga

Kiszenie żuru, czyli o tym, jak Dziadek żur kisił

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Wielkanocna baba cytrynowa