6. prostych sposobów jak w naturalny sposób zadbać na wiosnę o swoją kondycję i poprawę nastroju.



Wraz z nadejściem wiosny zaczynamy odczuwać tzw. przesilenie wiosenne. Zimowa dieta uboga w witaminy
i mikroelementy sprawia, że czujemy osłabienie fizycznie oraz bardzo często mamy problemy z koncentracją, oraz snem. Inne bardzo częste objawy przesilenia wiosennego to apatia, pogorszenie pamięci, niedokrwistość, problemy skórne oraz łamliwe paznokcie i wypadanie włosów. O tym, jak zadbać o włosy i paznokcie oraz swoją cerę pisałam kiedyś w artykule "Bądź piękna na wiosnę, czyli jak zadbać o włosy, paznokcie i cerę wiosnę" 
Na szczęście znamy już na te wszystkie przypadłości sposoby i możemy sobie z tym poradzić w bardzo łatwy sposób.

Osobiście preferuję i namawiam do naturalnych metod uzupełniania niedoborów składników odżywczych
i mineralnych w swoim organizmie, a suplementację w postaci tabletki traktuję jako ostateczność. W łagodzeniu skutków wiosennego osłabienia pomocna jest przede wszystkim odpowiednia dieta.

To, czego potrzebuje organizm, to zbilansowana podaż wszystkich substancji odżywczych. Można to osiągnąć poprzez różnorodną i zbilansowaną dietę. Wiemy, że do zachowania dobrego zdrowia i kondycji potrzebnych jest tylko lub aż 45 substancji witalnych. Poza podstawowymi składnikami odżywczymi (białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały (makro i mikroelementy)) nasz organizm potrzebuje również kwasów tłuszczowych (szczególnie Omega 3), aminokwasów, substancji witamino podobnych (koenzym Q10, karnityny), wtórnych substancji roślinnych (likopenu, luteiny, kwercetyny) i wody.



6 prostych sposobów jak w naturalny sposób zadbać na wiosnę o swoją kondycję  i poprawę nastroju.

Wystarczy zastosować się do żelaznej zasady 6U profesora Stanisława Bergera.

 
1.    Urozmaicenie (posiłków) 
Urozmaicenie posiłków jest warunkiem dostarczenia wszystkich niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu składników. Pamiętaj, by szczególnie na wiosnę zadbać o to, aby w pożywieniu nie zabrakło produktów bogatych w m.in.:

- witaminę C (natka pietruszki, czarna porzeczka, brukselka, kalafior, szpinak, owoce róży, rokitnik, papryka, owoce cytrusowe)

- witaminę B6 (duże jej ilości obecne są w drożdżach, kiełkach pszenicy, otrębach, nasionach roślin strączkowych, orzechach, a także w mięsie, mleku, jajach)

- witaminę B9-kwas foliowy (w zielonych warzywach liściastych - sałata, szpinak, natka pietruszki, jarmuż
oraz w brokułach, owocach cytrusowych, roślinach strączkowych, w jajach, serach z niebieską pleśnią i mięsie)

- witaminę B12 (której najlepszym źródłem są podroby, mięso, jajka i mleko)

- magnez (produkty zbożowe, grube kasze, rośliny strączkowe, orzechy, nasiona roślin oleistych
(np. słonecznika), zielone warzywa, kakao, banany, migdały, daktyle, figi)

- selen - duże ilości selenu zawierają orzechy brazylijskie, ryby i owoce morza, nasiona słonecznika oraz produkty zbożowe.

Ważne, by dostarczać do organizmu także:
 
- węglowodanów złożonych
- spożywaj pieczywo z pełnego przemiału, płatki zbożowe, kukurydzę, kasze
- produktów bogatych w kwasy Omega 3, których najlepszym naturalnym źródłem są owoce morza, tłuste ryby morskie (śledź, makrela, łosoś, sardynki), Omega 3 występują również w orzechach włoskich, nasionach lnu
i rzepaku
- probiotyków - znajdziesz je w jogurtach, kefirach oraz kiszonkach  
- tryptofanu, którego najlepszym źródłem są jajka, mleko oraz przetwory mleczne, ryby, chude mięso
np. z indyka, pełnoziarniste produkty zbożowe oraz rośliny strączkowe, pestki dyni i słonecznika oraz sezam.

Profesor Berger zaleca: spożywanie co najmniej 60 różnych produktów tygodniowo (najlepiej, jeżeli będą one przetworzone w jak najmniejszym stopniu lub zupełnie świeże), co zapewni zachowanie zdrowia i ustrzeże organizm przed niedoborami oraz wypijanie około 2 – 2,5 litrów wody dziennie.

2.    Umiarkowanie (w jedzeniu i piciu) 
Zasada ta określa ilość posiłków oraz ich porcje. Zazwyczaj osobom zdrowym zaleca się spożywanie od 4 do 5 niewielkich
i urozmaiconych posiłków. Jeżeli będziemy jedli mniejsze porcje i urozmaicone dania to z łatwością unikniemy otyłości.   



3.    Uregulowanie (systematyczność w jedzeniu)
Systematyczne spożywane posiłki poprawią przemianę materii, a także usprawnią działanie przewodu pokarmowego. Posiłki powinny być spożywane w ciągu dnia co 3 - 4 godziny, a ostatni posiłek należy spożyć maksymalnie 3 godziny przed snem.

4.    Uprawianie (sportu)
 

Sport to zdrowie!
Codzienna aktywność fizyczna (nie musi być to ciężki trening – wystarczy zwykły spacer) przez min. 30 minut usprawnia przemianę materii i ułatwia utrzymanie zgrabnej sylwetki. Uprawianie sportu wpływa nie tylko na naszą kondycję fizyczną, ale i psychiczną. Wydzielające się podczas wzmożonej aktywności endorfiny, potocznie zwane hormonami szczęścia, potrafią łagodzić ból oraz zmniejszają poczucie głodu.

5.    Unikanie
Unikanie to bardzo obszerne pojęcie. W kilku zdaniach można ująć je  następująco: 

  • nie pal (nie bądź również biernym palaczem)
  • unikaj nadmiernej ilości alkoholu 
  • unikaj wysoko przetworzonej żywności pełnej konserwantów, sztucznych    polepszaczy
    i wzmacniaczy smaku
  • unikaj nadmiaru cukru (w wielu potrawach cukier można całkowicie   wyeliminować  lub zastąpić
    z powodzeniem stewią lub ksylitolem) i soli (sól można zastąpić mieszankami przypraw)
  • unikaj stresu

6.    Uśmiechnij się
Śmiech to zdrowie! Znajdź zdrowy sposób na relaks. Czy wiecie, że osoby pozytywne i uśmiechnięte żyją dłużej? 

Zadbaj o odpoczynek po pracy (również w miarę swoich możliwości bierz urlop i wyjeżdżaj na dłuższe wakacje).

Ponadto zadbaj o swój sen. Sen jest jednym z lepszych sposobów na regenerację organizmu. 7- 8 godzin nieprzerwanego snu na dobę sprawi, że poczujesz przypływ energii i dobrego samopoczucia (staraj się zasypiać
i budzić się o podobnej porze).



UWAGA!!!

Wszelkie treści prezentowane w tej publikacji mają jedynie charakter edukacyjny. Dołożyłam wszelkich starań, aby informacje w niej zawarte były merytorycznie poprawne, jednak nie należy ich traktować jako konsultacji zastępującej osobistą wizytę u lekarza lub innego specjalisty.

Jeżeli odczuwasz przez dłuższy czas brak energii i zmęczenie - może to być objawem wielu groźnych schorzeń (cukrzyca, niedokrwistość, choroby serca, anemia, depresja) powinieneś skontaktować się z lekarzem!!!
 

Literatura:

H. Ciborowska, A. Rudnicka – „Dietetyka”
Paul Pitchford „Odżywianie dla zdrowia”
H. Kunachowicz, I. Nadolna, K. Iwanow, B. Przygoda – „Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych
i typowych potraw”


Artykuł ukazał się w najnowszym numerze Magazynu Aromat, do którego lektury serdecznie zapraszam.
 


Komentarze

  1. Ja wiosna znow zaczynam przygode z koktajlami, w zimne miesiace zdecydowanie wole goraca kawe czy herbate :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja, podobnie jestem miłośniczką kawy, za herbatą nie przepadam, ale za to preferuję napary. Zresztą sporo przepisów na napary znajdziesz na moim blogu. A koktajle są super!

      Usuń
  2. Warzywa i owoce ważne są w diecie bardzo, ruch to zdrowie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja zdecydowanie bardziej odczuwam przesilenie jesienne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też mam podobny stan jesienią, ale nazywam go "przejściową depresją jesienną". Wtedy też można z powodzeniem zastosować zasadę 6U - na miarę swoich sił i możliwości oczywiście. Na szczęście do jesieni jeszcze sporo czasu, więc ładuj "baterie".

      Usuń
  4. Wiosna zawsze mnie cieszy ale i męczy swoim przesileniem, które mocno mnie dotyka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam zatem na miarę swoich sił i możliwości zasadę 6U :)

      Usuń
  5. Oj ja czuję przesilenie... Zabrałam się za ćwiczenia fizyczne, dietę mam urozmaiconą. Ale brakuje słońca. 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słońca na szczęście będzie co raz więcej... zatem przesilenie wkrótce również się skończy i zdrowo będzie można wkroczyć w najpiękniejszą porę roku. Uwielbiam wiosnę. Urodziłam się wiosną ... :)

      Usuń
  6. uwielbiam warzywa i owoce, a co do sportu my planujemy w tym roku regularnie rolki, ale jesteśmy póki co chorzy :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdrowia zatem Wam życzę i pogody ducha :) Wiosna u drzwi stoi, zdrowiejcie bo rolki czekają.

      Usuń
  7. Very nice article, totally what I wanted to find.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ludzie nie zdają sobie sprawy z tego jakie cuda potrafi Zdziałać odpowiednie odżywianie się.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Możesz skomentować ten post

Popularne posty z tego bloga

Kiszenie żuru, czyli o tym, jak Dziadek żur kisił

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Wielkanocna baba cytrynowa