poniedziałek, 14 grudnia 2015

Pierogowce świąteczne ... czyli ... Pierożki krucho-drożdżowe z makiem i bakaliami


Przepis na te pierogowce postanowiłam wypróbować jeszcze przed świętami.  Królikami doświadczalnymi zostały moje koleżanki z Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej oraz Pan K. Przyznam nieskromnie, że w jednym i drugim przypadku króliki :) przeżyły , a nawet miały się bardzo dobrze. Ponieważ to okres przedświąteczny użyłam gotowej masy makowej – wzbogacając ją tylko sowicie o skórkę z cytryny, orzechy laskowe, rodzynki
i migdały oraz odrobinę ekstraktu waniliowego. W święta przygotuję pierogowce z maku przygotowanego w domu. Z tego maku będą też makówki i strucla makowa. Maku nie może zabraknąć w naszym domu. Jeśli czasu wystarczy może pierwszy raz w życiu przygotuję torcik makowy, ale  warunkiem tego przedsięwzięcia jest czas i miejsce w kuchni :)


 
Pierogowce z makiem

Co będzie potrzebne:
 
Ciasto:
  • 4 szklanki mąki krupczatki
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 6dag drożdży świeżych
  • 1 łyżka mąki
  • 25dag masła
  • sól (czubata łyżeczka)
  • 2 łyżeczki cukru

Masa makowa:
  • 1 duża puszka masy makowej
  • 10-15dkg  orzechów laskowych
  • 10dkg rodzynków
  • 5dkg siekanych migdałów
  • 1 duża łyżka skórki kandyzowanej z cytryny
  • 1 duża łyżka skórki kandyzowanej z pomarańczy
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Jak przygotować:
 
Farsz makowy:
 
Gotową masę makową przełożyć do puszki i wymieszać. Dodać  rodzynki, siekane migdały, kandyzowaną skórkę z cytryny
i pomarańczy oraz posiekane na niezbyt duże kawałki orzechy laskowe. Na koniec dodać ekstraktu waniliowego i wymieszać. Jeśli nie macie ekstraktu waniliowego można zastąpić go kilkoma kroplami olejku migdałowego lub zrezygnować w ogóle – w zależności od nasączenia gotowej masy makowej.
Całość starannie wymieszać . Masa jest gotowa do nakładania.

Ciasto:
 
Rozrobić drożdże w cukrze dodać lekko podgrzanej śmietany, łyżkę mąki – zamieszać i zaczekać aż wszystko podrośnie
i zwiększy swoją objętość (np. o 2 razy)
W tym czasie mąkę przesiać, dodać masło i wyrobić do konsystencji ciasta kruchego (nie za bardzo). Ja wyrabiam swoje ciasto w misie robotem – używając specjalnego haka do wyrabiania ciasta  (obroty na 2). Kiedy drożdże ze śmietaną wyrosną, a mąka połączy się z masłem – dodać powolutku drożdże do mąki i wyrobić ciasto na gładką kulę.
Potem rozwałkować ciasto cienko,  wykroić szklanką koła jak na pierogi nałożyć farsz,  posklejać dokładnie brzegi i wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować pierogowce roztrzepanym jajkiem (może być z odrobiną mleka, jeśli 1 jajko to za mało)  odczekać trochę, żeby podrosły 10-15 min (można je włożyć do zimnego piekarnika i zamknąć )
Piec 25 - 30 minut w 175 stopniach Celsjusza (włożyć do zimnego). Jeśli wyszło Wam więcej pierogowcówów, kolejne możecie śmiało wkładać do ciepłego …

Przy sklejaniu pierożków … czasem ciasto lubi pękać przy naciąganiu. Powiem tak, pierogowcom to nie szkodzi
w przeciwieństwie do  pierożków z ciasta zwykłego, które muszą być szczelnie posklejane :)

Są pyszne, a ciasto mięciutkie i rozpływa się w ustach… przekonajcie się sami.



Moje koleżanki chwaliły pierożki, a Pan K. nie może się już doczekać kiedy ponownie zrobię świąteczne pierożki z makiem.
Znaczy to, że pomysł miałam dobry i pierogowce z takim farszem na stałe wejdą do naszego świątecznego menu :)



Jeśli nie pamiętacie to tutaj znajdziecie przepis na pierogowce z soczewicą i mięsem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję, że pozostawili Państwo swój komentarz. Wszelkie uwagi są mile widziane i czytane.
Mam nadzieję,że do zobaczenia :)