wtorek, 2 grudnia 2014

Pierożki Hanki … czyli … pieczone pierogowce z soczewicą i mięsem .


Hanka to kobieta z krwi i kości :) Hanka to kobieta, której robota paliła się kiedyś w rękach … Szyła, robiła na drutach i na szydełku, świetnie gotowała i piekła niesamowite wypieki z ciasta drożdżowego i kruchego i choć nigdy nie sprzątała, zawsze miała posprzątane :) Sypała i zresztą podobno do dziś sypie milionami rad ale nie obrażała się jeśli nie stosowałam się do nich. Czasem słuchałam ich tylko z grzeczności, a czasem z uwagą…
Hanka była zawsze na diecie ale niczego sobie nie żałowała :) Miała w głowie tabele kaloryczne, indeksy, przeliczniki ale miała i chyba ma do dziś zdrowy dystans do siebie, za to bardzo ją lubię.
Za co nie lubiłam Hanki? Miała jednego hopla … dużego hopla!  Hopla na punkcie mojego męża, a swojego syna, hahaha.
I tu kończy się opowieść o cudownej Hance, a zaczyna bajka o złej teściowej, której pozwolicie, że nie dokończę…
Możecie sobie ją dokończyć sami bo to historia banalna  i jakich wiele. Na pewno o niej słyszeliście już nie raz … :(
Jednak ma swoje i drugie zakończenie … Po wielu latach, kiedy emocje już opadły Hanka i ja znowu mamy kontakt.  Mój Ex i ja nie rozmawiamy tyle co ja i moja Ex Teściowa :)
Jest to co prawda kontakt telefoniczny, ale gdy już rozmawiamy to godzinami … Jak za dawnych lat, Hanka opowiada mi
o wszystkim i o wszystkich, wymieniamy się przepisami i radami (jeśli tylko uda mi się dojść do głosu, hi hi – bo to nadal straszna gaduła z tej Hanki).
Przepis na ciasto krucho drożdżowe dostałam właśnie od Hanki.
Dziś zrobiłam z niego pierogowce z mięsem i soczewicą bo to teraz taki czas świąteczny i czas spotkań wigilijno-opłatkowych. Właśnie na takie spotkanie, jedno z pierwszych zabieram swoje pierogowce.
Z takiego ciasta Hanka przyrządza zupełnie coś innego … a ja jeszcze coś innego, ale o tym w jednym z kolejnych postów.
 
Pierogowsce krucho-drożdżowe z soczewicy przyrządzisz tak:
 
Potrzebne będzie:
 
Ciasto krucho-drożdżowe
  • 4 szklanki mąki krupczatki
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 6dag drożdży świeżych
  • 25dag masła
  • sól (czubata łyżeczka)
  • 2 łyżeczki cukru

Farsz:
  • 1,5 szklanki soczewicy zielonej
  • Mięso ugotowane z wywaru/rosołu (kurczak, indyk, wołowina)
  • 2 cebule
  • sól, pieprz, tymianek, cubrica zielona (opcjonalnie), czosnek (opcjonalnie)
  • 2 łyżki oliwy
Ugotować soczewicę do miękkości. Nie wiem jak Wy ale ja w ogóle nie namaczam soczewicy. Płuczę ją dokładnie, następnie zalewam podwójną ilością wody i gotuję na wolnym ogniu pilnując aby się nie przypaliła bo bardzo szybko wchłania wodę. Pod koniec gotowania solę i gotowe.
Cebulę obrać i zrumienić na oliwie. Jeśli zdecydujecie się na dodanie czosnku to część cebuli odłożyć, a część nadal przysmażać dodając posiekany czosnek. Przestudzone mięso z rosołu/wywaru zmielić w maszynce do mielenia mięsa, następnie zmielić wystudzoną soczewicę i cebulkę. Dodać ulubione przyprawy i dokładnie wymieszać.
Specjalnie użyłam maszynki do mielenia mięsa bo próbowałam kiedyś wszystko zblendować w blenderze i wyszła niezła papa, a jednak lubię jak farsz jest lekko napowietrzony. Soczewicę można też rozgnieść widelcem lub po prostu rękoma.


Sposób przygotowania:
 
Rozrobić drożdże w cukrze dodać lekko podgrzanej śmietany
i zaczekać aż wszystko podrośnie i zwiększy swoją objętość (np. o 2 razy)
W międzyczasie mąkę przesiać, dodać masło i wyrobić do konsystencji ciasta kruchego (nie za bardzo). Ja wyrabiam swoje ciasto w misie robotem – używając specjalnego haka do wyrabiania ciasta  (obroty na 2). Kiedy drożdże ze śmietaną wyrosną, a mąka połączy się z masłem – dodać powolutku drożdży do mąki i wyrobić ciasto na gładką kulę.
Potem rozwałkować ciasto cienko,  wykroić szklanką koła jak na pierogi nałożyć farsz (taki jak przy pierogach z mięsem i soczewicą - powyżej) posklejać dokładnie brzegi i wyłożyć na blachę wysmarowaną masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Polecam zdecydowanie drugi wariant!
Posmarować pierogowce roztrzepanym jajkiem (może być z odrobiną mleka, jeśli 1 jajko to za mało)  odczekać trochę, żeby podrosły 10-15 min (można je włożyć do zimnego piekarnika
i zamknąć )
Piec 25 - 30 minut w 175 stopniach Celsjusza (włożyć do zimnego). Jeśli wyszło Wam więcej pierogowcówów, kolejne możecie śmiało wkładać do ciepłego … 



Przy sklejaniu pierożków … czasem ciasto lubi pękać przy naciąganiu. Powiem tak, pierogowcom to nie szkodzi w przeciwieństwie do  pierożków, które muszą być szczelnie posklejane :)



Są pyszne, a ciasto mięciutkie i rozpływa się w ustach… przekonajcie się sami.

zBLOGowani.pl

1 komentarz:

  1. to wygląda przednio, Droga Pani :) mrrrrrrrrrrrr

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję, że pozostawili Państwo swój komentarz. Wszelkie uwagi są mile widziane i czytane.
Mam nadzieję,że do zobaczenia :)