Pierogi z jagodami (borówkami)
Pierogi
z jagodami
Początek lipca to również
początek sezonu na owoce leśne. Najpopularniejsze
z nich to jagody, maliny i jeżyny i poziomki. Można wybrać się na nie do lasu, można kupić je na bazarku lub w ostateczności w sklepie. Lubią je duzi i mali … Szkoda, że sezon na te wyjątkowo aromatyczne i zdrowe owoce trwa w Polsce tak krótko.
Najbardziej lubiane w naszym domu są pierogi z jagodami.
z nich to jagody, maliny i jeżyny i poziomki. Można wybrać się na nie do lasu, można kupić je na bazarku lub w ostateczności w sklepie. Lubią je duzi i mali … Szkoda, że sezon na te wyjątkowo aromatyczne i zdrowe owoce trwa w Polsce tak krótko.
Najbardziej lubiane w naszym domu są pierogi z jagodami.
Czarne
jagody, zwane również borówkami są źródłem witamin
A i C oraz witamin z grupy B, minerałów
w tym potas, wapń, magnez oraz fosfor. Mają pozytywny wpływ podczas chorób
układu pokarmowego ze względu na obecność antocyjanów, które działają
antybakteryjnie oraz blokują wchłanianie się toksyn do przewodu pokarmowego. Ponadto
zapobiegają nowotworom. Dodatkowo mają silne działanie przeciwutleniające.
Jagody zawierają
również zalecany
w szczególności kobietom w ciąży – kwas foliowy i wiele fitoestrogenów (to hormony roślinne o działaniu antynowotworowym oraz łagodzące objawy przekwitania u kobiet, zmniejszające zagrożenia zachorowań na osteoporozę
i miażdżycę). Czarne jagody doskonale regulują metabolizm. To leśny skarb
i łatwo dostępny polski super food.
w szczególności kobietom w ciąży – kwas foliowy i wiele fitoestrogenów (to hormony roślinne o działaniu antynowotworowym oraz łagodzące objawy przekwitania u kobiet, zmniejszające zagrożenia zachorowań na osteoporozę
i miażdżycę). Czarne jagody doskonale regulują metabolizm. To leśny skarb
i łatwo dostępny polski super food.
Składniki na pierogi z jagodami (borówkami):
ciasto na pierogi:
2 szklanki
mąki
szczypta soli
mocno ciepła woda (tyle ile wchłonie ciasto)
szczypta soli
mocno ciepła woda (tyle ile wchłonie ciasto)
farsz:
90 dkg świeżych
jagód
łyżka mąki kartoflanej
łyżka cukru
(opcjonalnie)
dodatki:
masło do okraszenia
pierożków
cukier
½ szklanki
gęstej śmietany
Wykonanie:
Mąkę
pszenną przesiać i wsypać do melaksera
lub pozostawić na stolnicy następnie dodać do mąki sól i wyrabiać powoli
dodając wodę. Wodę dodawać do momentu aż ciasto będzie zwarte i elastyczne.
Gotowe
ciasto przykryć lnianą ściereczką aby nie wyschło lub przełożyć do woreczka i
dać mu „odpocząć” ok. 30min.
Jagody przesypać partiami do
miseczki, mieszać z niewielką ilością mąki ziemniaczanej i odrobiny cukru (resztę
jagód najlepiej przetrzymywać w lodówce). Podczas gotowania pierożków jagody delikatnie „żelują” dzięki
mące ziemniaczanej - Uwaga! nie przesadzić z ilością mąki ziemniaczaną.
Dlaczego partiami? A dla tego by pierogi dobrze się sklejało. Gdybym od razu zmieszała wszystkie jagody z cukrem i mąką pod koniec robienia pierogów miałabym kłopot z farszem, jego nakładaniem i sklejeniem go w cieście gdyż jagody zbyt szybko puszczają sok.
Dlaczego partiami? A dla tego by pierogi dobrze się sklejało. Gdybym od razu zmieszała wszystkie jagody z cukrem i mąką pod koniec robienia pierogów miałabym kłopot z farszem, jego nakładaniem i sklejeniem go w cieście gdyż jagody zbyt szybko puszczają sok.
Ciasto na pierogi
rozwałkować wykrawając z niego (szklanką) kółka. Nałożyć na kółko jagodowy
farsz, złożyć delikatnie ciasto z farszem na pół i starannie posklejać
brzegi aby przy gotowaniu pieróg się nie otworzył i farsz z niego nie wypłynął.
Gotowe pierogi gotować we
wrzącej i lekko osolonej wodzie przez ok. 5-7 minut.
Pierożki można podawać
polewając kwaśną śmietanką i klarowanym masłem.
Zachęcam również do
Uwielbiam owocowe pierogi, w tym roku jadłam z truskawkami
OdpowiedzUsuńNo, ja Ciebie doskonale rozumiem :) Pierogi z owocami uważam za osobliwości wśród pierogów.
OdpowiedzUsuńAlez cieniutkie ciasto, mam slinotok <3
OdpowiedzUsuńDzięki, ciasto wyrabiam w starym melakserze - tylko mąka, gorąca woda i odrobina soli. Daję mu dług odpocząć w woreczku ... od cała tajemnica - a jakie dobre :)
UsuńMiłego tygodnia dla Ciebie <3
Pychotka
OdpowiedzUsuńTak, pychotka.miło Ci gościć w moich skromnych progach.
UsuńWyglądają obłędnie. Aż się człowiek robi głodny :)
OdpowiedzUsuńZapraszam :) u mnie pierogi prawie co sobotę :)
Usuń