Letnie placuszki z zsiadłego mleka z czereśniami.
Nie
ma nic lepszego dla ciała i duszy jak smak letnich placków z zsiadłego mleka z
owocami, zwłaszcza gdy leje się żar z gorącego nieba. Mają kilka podstawowych
zalet:
- są pyszne i wszyscy je lubią
-
są tanie
-
łatwo je przygotować
-
bardzo szybko się je robi – przygotowanie placków zajmuje nie całe 30 minut
razem
z karmelizacją owoców.
Placuszki można podawać jako
ciepłe śniadanie, drugie danie obiadowe, podwieczorek,
a zwłaszcza wtedy gdy … „coś dobrego za Wami chodzi”, a nie wiecie co :)
a zwłaszcza wtedy gdy … „coś dobrego za Wami chodzi”, a nie wiecie co :)
Moje propozycja to placki z
zsiadłego mleka z czereśniami, ale można podać je równie dobrze z borówkami
(czarnymi jagodami), malinami, jeżynami, wiśniami. Zimą można je podać z
jabłkami z cynamonem.
- 1 szklanka mleka zsiadłego (gęstego jogurtu)
- 2 jaja
- 2 łyżki oleju
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru pudru (można zastąpić innym słodziłem np. ksylitom, erytrytolem)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka wody pomarańczowej (można pominąć)
- ½ szklanki oleju – do smażenia placków
Przepis na karmelizowane czereśnie:
- 50 dkg czereśni
- 25 dkg cukru
- 2 goździki
- Szczypta cynamonu
- Odrobina wanilii (w lasce, w paście, cukier waniliowy)
- Łyżeczka otartej skórki pomarańczowej (można pominąć)
Wykonanie
placków:
Mleko
zsiadłe zmieszać (trzepaczką) z jajami i
olejem w misce. Dodać cukier, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz
szczyptę soli i wanilię. Mieszać wszystko bardzo dokładnie do połączenia się
składników. Można użyć miksera ale nie jest to konieczne. Na rozgrzanej patelni
z olejem nakładać po łyżce ciasta
i formować placuszki. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.
i formować placuszki. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.
Przygotowanie
czereśni:
Czereśnie umyć, usunąć ogonki, wydrylować
i zasypać cukrem i pozostawić na kilka
minut by owoce puściły sok. Dodać resztę składników. Następnie podgrzewać na
wolnym ogniu do odparowania większej ilości płynu jaki znajduje się w garnku –
często mieszając by się nie przypaliły.
Z podanych składników wychodzi ok.
15-20 placuszków. Placki podawać na ciepło lub zimno posypane leciutko cukrem
pudrem z odrobiną czereśni na wierzchu. Doskonale smakują również z odrobiną
jogurtu naturalnego.
Życzę Wam smacznego.
Bardzo dobre. Z cukrem pudrem.
OdpowiedzUsuńTak. Bardzo dobre nawet z samym cukrem pudrem.
UsuńLubię takie placuszki, ale mam inny przepis
OdpowiedzUsuńJestem ciekawa jaki? ... Czy przepis znajdę na Twoim blogu?
UsuńWłaśnie robimy Twoje placuszki... Pierwsza partia zjedzona prosto z patelni ☺️ Pycha.
OdpowiedzUsuńDanusia N.