Letnie placuszki z zsiadłego mleka z czereśniami.




Nie ma nic lepszego dla ciała i duszy jak smak letnich placków z zsiadłego mleka z owocami, zwłaszcza gdy leje się żar z gorącego nieba. Mają kilka podstawowych zalet:

- są pyszne i wszyscy je lubią
- są tanie
- łatwo je przygotować
- bardzo szybko się je robi – przygotowanie placków zajmuje nie całe 30 minut razem  
  z karmelizacją owoców.

Placuszki można podawać jako ciepłe śniadanie, drugie danie obiadowe, podwieczorek,
a zwłaszcza wtedy gdy … „coś dobrego za Wami chodzi”, a nie wiecie co :)
Moje propozycja to placki z zsiadłego mleka z czereśniami, ale można podać je równie dobrze z borówkami (czarnymi jagodami), malinami, jeżynami, wiśniami. Zimą można je podać z jabłkami z cynamonem.

Przepis na placuszki z zsiadłego mleka:
  • 1 szklanka mleka zsiadłego (gęstego jogurtu)
  • 2 jaja
  • 2 łyżki oleju 
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru pudru (można zastąpić innym słodziłem np. ksylitom, erytrytolem)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wody pomarańczowej (można pominąć)
  • ½ szklanki oleju – do smażenia placków



Przepis na karmelizowane czereśnie:

  • 50 dkg czereśni
  • 25 dkg cukru
  • 2 goździki
  • Szczypta cynamonu
  • Odrobina wanilii (w lasce, w paście, cukier waniliowy)
  • Łyżeczka otartej skórki pomarańczowej (można pominąć)



Wykonanie placków:

Mleko zsiadłe zmieszać (trzepaczką)  z jajami i olejem w misce. Dodać cukier, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz szczyptę soli i wanilię. Mieszać wszystko bardzo dokładnie do połączenia się składników. Można użyć miksera ale nie jest to konieczne. Na rozgrzanej patelni z olejem nakładać po łyżce ciasta
i formować placuszki. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.


Przygotowanie czereśni:

Czereśnie umyć, usunąć ogonki, wydrylować i zasypać cukrem  i pozostawić na kilka minut by owoce puściły sok. Dodać resztę składników. Następnie podgrzewać na wolnym ogniu do odparowania większej ilości płynu jaki znajduje się w garnku – często mieszając by się nie przypaliły.


Z podanych składników wychodzi ok. 15-20 placuszków. Placki podawać na ciepło lub zimno posypane leciutko cukrem pudrem z odrobiną czereśni na wierzchu. Doskonale smakują również z odrobiną jogurtu naturalnego.

Życzę Wam smacznego.



 

Komentarze

  1. Bardzo dobre. Z cukrem pudrem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie placuszki, ale mam inny przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem ciekawa jaki? ... Czy przepis znajdę na Twoim blogu?

      Usuń
  3. Właśnie robimy Twoje placuszki... Pierwsza partia zjedzona prosto z patelni ☺️ Pycha.
    Danusia N.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Możesz skomentować ten post

Popularne posty z tego bloga

Kiszenie żuru, czyli o tym, jak Dziadek żur kisił

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Wielkanocna baba cytrynowa