Smalec wegetariański







SMALEC WEGETARIAŃSKI






SMALEC WEGETARIAŃSKI - składniki

 

100 g oleju kokosowego
1 cebula
1 małe kwaśne jabłko
1 ząbek czosnku
sól, pieprz, majeranek, tymianek









SMALEC WEGETARIAŃSKI - wykonanie przepisu


Zacznij od obrania cebuli, pokrojenia jej w kostkę i przesmażenia jej na łyżce oleju kokosowego  na złoty kolor. Zetrzyj jabłko na tarce o grubych lub średnich oczkach, ale nie na najmniejszych!
Rozpuść  lub roztop w garnuszku olej do konsystencji lejącej. Do ciekłego oleju dodaj jabłko, cebulę
i przyprawy. Dobrze wymieszaj.
Przelej do miseczki lub słoika i wstaw na kilka kwadransów by ponownie zastygł.
Przechowuj w lodówce do 7 dni. 






Komentarze

  1. Musze go zrobic, choc moj olej kokosowy ma zbyt intensywny smak, musze poszukac czegos bardziej neutralnego <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To może bardziej odpowiadałby Ci smalec z fasoli? Też pyszny ;)

      Usuń

Prześlij komentarz

Możesz skomentować ten post

Popularne posty z tego bloga

Kiszenie żuru, czyli o tym, jak Dziadek żur kisił

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Wielkanocna baba cytrynowa