Pierogi z jagodami (borówkami)





Pierogi z jagodami

Początek lipca to również początek sezonu na owoce leśne. Najpopularniejsze
z nich to jagody, maliny i jeżyny i poziomki. Można wybrać się na nie do lasu, można kupić je na bazarku lub w ostateczności w sklepie. Lubią je duzi i mali … Szkoda, że sezon na te wyjątkowo aromatyczne i zdrowe owoce trwa w Polsce tak krótko.
Najbardziej lubiane w naszym domu są pierogi z jagodami.




Czarne jagody, zwane również borówkami są źródłem witamin A i C oraz witamin z grupy B, minerałów w tym potas, wapń, magnez oraz fosfor. Mają pozytywny wpływ podczas chorób układu pokarmowego ze względu na obecność antocyjanów, które działają antybakteryjnie oraz blokują wchłanianie się toksyn do przewodu pokarmowego. Ponadto zapobiegają nowotworom. Dodatkowo mają silne działanie przeciwutleniające. Jagody zawierają również zalecany
w szczególności kobietom w ciąży – kwas foliowy i  wiele fitoestrogenów  (to hormony roślinne o działaniu  antynowotworowym oraz łagodzące objawy przekwitania u kobiet, zmniejszające zagrożenia zachorowań na osteoporozę
i miażdżycę). Czarne jagody doskonale regulują metabolizm. To leśny skarb
i łatwo dostępny polski super food.






Składniki na pierogi z jagodami (borówkami):

 
ciasto na pierogi:

2 szklanki mąki
szczypta soli
mocno ciepła woda  (tyle ile wchłonie ciasto)

farsz:

90 dkg świeżych jagód
łyżka mąki kartoflanej
łyżka cukru (opcjonalnie)

dodatki:
masło do okraszenia pierożków
cukier
½ szklanki gęstej  śmietany



Wykonanie:

Mąkę pszenną przesiać i  wsypać do melaksera lub pozostawić na stolnicy następnie dodać do mąki sól i wyrabiać powoli dodając wodę. Wodę dodawać do momentu aż ciasto będzie zwarte i elastyczne.
Gotowe ciasto przykryć lnianą ściereczką aby nie wyschło lub przełożyć do woreczka i dać mu „odpocząć” ok. 30min.

Jagody przesypać partiami do miseczki, mieszać z niewielką ilością mąki ziemniaczanej i odrobiny cukru (resztę jagód najlepiej przetrzymywać w lodówce). Podczas gotowania  pierożków jagody delikatnie „żelują” dzięki mące ziemniaczanej - Uwaga! nie przesadzić z ilością mąki ziemniaczaną.
Dlaczego partiami? A dla tego by pierogi dobrze się sklejało. Gdybym od razu zmieszała wszystkie jagody z cukrem i mąką pod koniec robienia pierogów miałabym kłopot z farszem, jego nakładaniem i sklejeniem go w cieście gdyż jagody zbyt szybko puszczają sok.
Ciasto na pierogi rozwałkować wykrawając z niego (szklanką) kółka. Nałożyć na kółko jagodowy farsz, złożyć delikatnie ciasto z farszem  na pół i starannie posklejać brzegi aby przy gotowaniu pieróg się nie otworzył i farsz z niego nie wypłynął.

Gotowe pierogi gotować we wrzącej i lekko osolonej wodzie przez ok. 5-7 minut.
Pierożki można podawać polewając kwaśną śmietanką i klarowanym masłem.


Zachęcam również do

Komentarze

  1. Uwielbiam owocowe pierogi, w tym roku jadłam z truskawkami

    OdpowiedzUsuń
  2. No, ja Ciebie doskonale rozumiem :) Pierogi z owocami uważam za osobliwości wśród pierogów.

    OdpowiedzUsuń
  3. Alez cieniutkie ciasto, mam slinotok <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, ciasto wyrabiam w starym melakserze - tylko mąka, gorąca woda i odrobina soli. Daję mu dług odpocząć w woreczku ... od cała tajemnica - a jakie dobre :)
      Miłego tygodnia dla Ciebie <3

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Tak, pychotka.miło Ci gościć w moich skromnych progach.

      Usuń
  5. Wyglądają obłędnie. Aż się człowiek robi głodny :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Możesz skomentować ten post

Popularne posty z tego bloga

Kiszenie żuru, czyli o tym, jak Dziadek żur kisił

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Wielkanocna baba cytrynowa