Smalec klasyczny ze skwarkami




SMALEC KLASYCZNY ZE SKWARKAMI





SMALEC KLASYCZNY ZE SKWARKAMI - SKŁADNIKI


  • 0,5 kg słoniny bez skóry
  • 1-2 cebule
  • Sól, pieprz, majeranek





SMALEC KLASYCZNY ZE SKWARKAMI - WYKONANIE PRZEPISU


Słoninę pokroić w małą kostkę lub zmielić w maszynce do mielenia mięsa.
Przełożyć do garnka, posolić i przetapiać na średnim ogniu od czasu do czasu starannie mieszając by się nie przypaliła słonina.
W międzyczasie obrać i pokroić cebulę w drobną kostkę. Przesmażyć ją na patelni na złoty kolor z odrobiną wytopionej już słoniny. W momencie gdy słonina się wytopi i powstaną apetyczne rumiane skwarki smalec jest prawie gotowy.
Wystarczy go zdjąć z ognia, lekko go przestudzić i dodać przyprawy. Wymieszać.
Przelać do naczyń w których będzie przechowywany (najlepiej szklanych lub kamiennych z pokrywkami).
Przechowywać w chłodnym miejscu.






To podstawowa wersja na smalec. Przepis ten doczekał się wielu wariacji ... ze śliwkami suszonymi, z mlekiem, z jabłkiem ...
 
A Wy? Jaki smalec robicie?


A już za tydzień zapraszam po przepis na smalec wegetariański.

 

Komentarze

  1. Pycha!!!! Smak wakacji u dziadkow :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja babcia też robiła dobry, ale jej syn, a mój tato był w robieniu smalcu mistrzem ! :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Możesz skomentować ten post

Popularne posty z tego bloga

Kiszenie żuru, czyli o tym, jak Dziadek żur kisił

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Wielkanocna baba cytrynowa