Smalec klasyczny ze skwarkami
SMALEC KLASYCZNY ZE SKWARKAMI
SMALEC KLASYCZNY ZE SKWARKAMI - SKŁADNIKI
- 0,5 kg słoniny bez skóry
- 1-2 cebule
- Sól, pieprz, majeranek
SMALEC KLASYCZNY ZE SKWARKAMI - WYKONANIE PRZEPISU
Słoninę pokroić w małą kostkę lub zmielić w maszynce do mielenia mięsa.
Przełożyć do garnka, posolić i przetapiać na średnim ogniu od czasu do czasu starannie mieszając by się nie przypaliła słonina.
W międzyczasie obrać i pokroić cebulę w drobną kostkę. Przesmażyć ją na patelni na złoty kolor z odrobiną wytopionej już słoniny. W momencie gdy słonina się wytopi i powstaną apetyczne rumiane skwarki smalec jest prawie gotowy.
Wystarczy go zdjąć z ognia, lekko go przestudzić i dodać przyprawy. Wymieszać.
Przelać do naczyń w których będzie przechowywany (najlepiej szklanych lub kamiennych z pokrywkami).
Przechowywać w chłodnym miejscu.
To podstawowa wersja na smalec. Przepis ten doczekał się wielu wariacji ... ze śliwkami suszonymi, z mlekiem, z jabłkiem ...
A Wy? Jaki smalec robicie?
A już za tydzień zapraszam po przepis na smalec wegetariański.
Pycha!!!! Smak wakacji u dziadkow :D
OdpowiedzUsuńMoja babcia też robiła dobry, ale jej syn, a mój tato był w robieniu smalcu mistrzem ! :)
Usuń