Rozgrzewająca kawa wg Kuchni 5 przemian
Gotowana kawa wg kuchni 5 przemian sięga swymi korzeniami do tradycji i medycyny chińskiej. Aby dobrze ją przygotować należy krok po kroku stosować się do niżej zamieszczonego przepisu. Taka kawa idealnie Was rozgrzeje i nie zakwasi naszego organizmu.
Składniki na dwa kubki kawy:
- 2 kubki wrzątku
- 2 kopiaste łyżki zmielonej kawy
- ½ łyżeczki cynamonu
- szczypta kardamonu, goździków mielonych, łyżeczka świeżego imbiru lub pół łyżeczki mielonego imbiru (mielony imbir w ostateczności)
- opcjonalnie: szczypta chili
- opcjonalnie: miód do posłodzenia
Przygotowanie :
Uwaga! Ważne by zachować kolejność dawania poszczególnych składników
- Do garnka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia,
- a następnie zmniejszamy płomień gazu i wsypujemy 2 kopiaste łyżeczki kawy
- Dodajemy cynamon
- Dodajemy kardamon, goździki, imbir oraz chili (dla chętnych)
- Gotujemy krótką chwilę.
- Po lekkim przestudzeniu można kawę osłodzić miodem
Taką kawę najlepiej pić na 1,5h przed posiłkiem, a po posiłku najlepiej dopiero po upływie 1,5-2h
Przepis pochodzi z książki Filozofia Smaku Anny Ciesielskiej, a dedykuję go mojej przemiłej, mądrej sąsiadce Esterze, która „stawia mnie na nogi” dzięki swoim cudownym masażom.
Świetnie! ;-)
OdpowiedzUsuńDzięki. Rozgrzej się i Ty :)
Usuń