Rozgrzewająca kawa wg Kuchni 5 przemian



Gotowana kawa wg kuchni 5 przemian sięga swymi korzeniami do tradycji i medycyny chińskiej. Aby dobrze ją przygotować należy krok po kroku stosować się do niżej zamieszczonego przepisu. Taka kawa idealnie Was rozgrzeje i nie zakwasi naszego organizmu.

Składniki na dwa kubki kawy:
  • 2 kubki wrzątku
  • 2 kopiaste łyżki zmielonej kawy
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • szczypta kardamonu, goździków mielonych, łyżeczka świeżego imbiru lub pół łyżeczki mielonego imbiru (mielony imbir w ostateczności)
  • opcjonalnie: szczypta chili 
  • opcjonalnie: miód do posłodzenia

Przygotowanie :

Uwaga! Ważne by zachować kolejność dawania poszczególnych składników
 
  1. Do garnka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia,
  2. a następnie zmniejszamy płomień gazu i wsypujemy 2 kopiaste łyżeczki kawy
  3. Dodajemy cynamon
  4. Dodajemy kardamon, goździki, imbir oraz chili (dla chętnych)
  5. Gotujemy krótką chwilę.
  6. Po lekkim przestudzeniu można kawę osłodzić miodem

Taką kawę najlepiej pić na 1,5h przed posiłkiem, a po posiłku najlepiej dopiero po upływie 1,5-2h




Przepis pochodzi z książki Filozofia Smaku Anny Ciesielskiej, a dedykuję go mojej przemiłej, mądrej sąsiadce Esterze, która „stawia mnie na nogi” dzięki swoim cudownym masażom.

Komentarze

Prześlij komentarz

Możesz skomentować ten post

Popularne posty z tego bloga

Kiszenie żuru, czyli o tym, jak Dziadek żur kisił

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Wielkanocna baba cytrynowa