Grzany cydr
Grzany cydr to prawdziwa feria smaku i aromatu.
Oczywiście, jeśli któregoś ze składników nie tolerujecie lub po prostu nie macie – można go śmiało pominąć. Zachęcam jednak do wypróbowania przepisu w całości.
Wiele razy podczas lata zadawano mi pytanie –
Czy cydr zawiera alkohol?
Odpowiadam zatem po raz kolejny, TAK! CYDR ZAWIERA ALKOHOL i to czasami zaskakująco dużo, ale nie to w cydrze uważam za najważniejsze.
Cydr podobnie jak wino czerwone ma
właściwości pro lecznicze. Mam tu na myśli cydr naturalny – im ciemniejszy i
mniej przefermentowany, tym lepszy dla naszego zdrowia.
Cydr naturalny porównywalny może być swymi
właściwościami do czerwonego wina, gdyż obfituje w swym składzie przeciwutleniacze
(im ciemniejszy cydr, tym ich więcej): flawonoidy, antocyjany i fenole.
Cydr
swymi właściwościami potrafi zwalczać wolne rodniki, mają właściwości
antybakteryjne i przeciwzapalne.
Zawiera sporo witaminy C, potasu i pektyn.
Szukajcie w sklepach dobrych cydrów, jak najbardziej
naturalnych – omijajcie cydry „koncernowe” – one nie mają tego smaku, aromatu
i właściwości co cydry z małych wytwórni i manufaktur.
i właściwości co cydry z małych wytwórni i manufaktur.
Składniki
na 1 porcję – 500 ml
- butelka słodkiego lub wytrawnego cydru (ok. 300 ml) – najlepiej naturalnego
- 150-200 ml soku z jabłek (najlepiej tłoczonego lub wyciskanego)
- 1 łyżka soku malinowego (w przypadku cydru wytrawnego)
- ½ plastra pomarańczy
- ¼ jabłka ze skórką (pokrojonego na plastry)
- 5-6 goździków
- szczypta cynamonu (czubek małej łyżeczki do herbaty)
- ½ łyżeczki przyprawy korzennej do piwa i wina
- 1 łyżeczka miodu
- 5-7 szt. żurawiny
- 5-7 rodzynków namoczonych w rumie lub whiskey
- kilka płatków nagietka lub róży
- plaster cytryny
WYKONANIE:
Do garnka
wlać najpierw sok i dodać przyprawy oraz owoce. Na ogniu
podgrzać dobrze sok z owocami i przyprawami. Następnie odmierzyć porcję cydru i
wlać do nieco przestudzonego soku i przypraw. Jeśli napój jest niezbyt gorący
można jeszcze lekko podgrzać, ale NIE GOTOWAĆ!!!
Sposób podania:
Całość można przecedzić przez sitko i podawać tylko z jabłkiem
(z naparu) oraz udekorować laskami cynamonu, a można całość przelać do
odpowiedniego naczynia – najlepiej kamionkowego i podawać z łyżeczką i
talerzykiem.
Przepis ukazał się na stronach #magazynaromat
Mmm, musiał zniewalać zapachem! :)
OdpowiedzUsuńWitaj gin :)
UsuńZniewala, zniewala. Lato tego roku nie rozpieszczało nas na Mazurach więc w chłodne i deszczowe wieczory kombinowaliśmy z grzańcami. Mogę powiedzieć o sobie, że wyspecjalizowałam się już w grzańcach.
Miło, że znów mnie odwiedziłaś.
Pozdrawiam
Grzaniec cydrowy uwielbiam. Niestety w tym roku nie robiłam cydru, więc pozostaje grzaniec na domowym winie :)
OdpowiedzUsuńNiebawem przepis na grzaniec z czerwonego i białego wina :)
UsuńZapraszam
A ja wlasnie mam cydr i nie omieszkam sie go uzyc ;)
OdpowiedzUsuńSmacznego :)
Usuń