wtorek, 5 grudnia 2017

Grzany cydr







Grzany cydr to prawdziwa feria smaku i aromatu.
Oczywiście, jeśli któregoś ze składników nie tolerujecie lub po prostu nie macie – można go śmiało pominąć. Zachęcam jednak do wypróbowania przepisu w całości.
Wiele razy podczas lata zadawano mi pytanie – Czy cydr zawiera alkohol?
Odpowiadam zatem po raz kolejny, TAK! CYDR ZAWIERA ALKOHOL i to czasami zaskakująco dużo, ale nie to w cydrze uważam za najważniejsze.
Cydr podobnie jak wino czerwone posiada właściwości pro lecznicze. Mam tu na myśli cydr naturalny – im ciemniejszy
i mniej przefermentowany tym lepszy dla naszego zdrowia. Cydr naturalny
porównywalny może być swymi właściwościami do czerwonego wina gdyż obfituje w swym składzie
w przeciwutleniacze (im ciemniejszy cydr, tym ich więcej): flawonoidy, antocyjany i fenole. Cydr swymi właściwościami potrafi zwalczać wolne rodniki, maja właściwości antybakteryjne
i przeciwzapalne. Zawiera sporo witaminy C, potasu i pektyn.

Szukajcie w sklepach dobrych cydrów, jak najbardziej naturalnych – omijajcie cydry „koncernowe” – one nie mają tego smaku, aromatu i właściwości co cydry z małych wytwórni
i manufaktur.



Składniki na 1 porcję – 500ml

  • Butelka słodkiego lub wytrawnego cydru (ok.300ml) – najlepiej naturalnego
  • 150-200 ml soku z jabłek (najlepiej tłoczonego lub wyciskanego)
  • 1 łyżka soku malinowego (w przypadku cydru wytrawnego)
  • ½ plastra pomarańczy 
  • ¼ jabłka ze skórką (pokrojonego na plastry)
  • 5-6 goździków
  • szczypta cynamonu (czubek małej łyżeczki do herbaty)
  • ½  łyżeczki przyprawy do piwa i wina
  • 1 łyżeczka miodu 
  • 5-7 szt. żurawiny  
  • 5-7 rodzynków namoczonych w rumie lub whiskey
  • kilka płatków nagietka lub róży 
  • szczypta (na czubek łyżeczki) wanilii mielonej
  • plaster cytryny lub limonki


WYKONANIE:

Do garnka wlać najpierw sok i dodać przyprawy oraz owoce. Można na lekkim ogniu podgrzewać przez ok. 15-20 minut,
a można nawet zagotować.  Następnie o
dmierzyć porcję cydru
i wlać do nieco przestudzonego soku i przypraw. Jeśli napój jest niezbyt gorący można jeszcze lekko podgrzać ale NIE GOTOWAĆ!!!

Sposób podania:

Całość można przecedzić przez sitko i podawać tylko z jabłkiem (z naparu) oraz udekorować laskami cynamonu, a można całość przelać do odpowiedniego naczynia – najlepiej kamionkowego
i podawać z łyżeczką i talerzykiem.




Przepis ukazał się na stronach #magazynaromat

6 komentarzy:

  1. Mmm, musiał zniewalać zapachem! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj gin :)
      Zniewala, zniewala. Lato tego roku nie rozpieszczało nas na Mazurach więc w chłodne i deszczowe wieczory kombinowaliśmy z grzańcami. Mogę powiedzieć o sobie, że wyspecjalizowałam się już w grzańcach.
      Miło, że znów mnie odwiedziłaś.
      Pozdrawiam

      Usuń
  2. Grzaniec cydrowy uwielbiam. Niestety w tym roku nie robiłam cydru, więc pozostaje grzaniec na domowym winie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niebawem przepis na grzaniec z czerwonego i białego wina :)
      Zapraszam

      Usuń
  3. A ja wlasnie mam cydr i nie omieszkam sie go uzyc ;)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawicie po sobie ślad w postaci komentarza.