Grzaniec z wina białego
Nadeszła pora długich, chłodnych wieczorów. Za oknem albo szumi wiatr, albo krople deszczu dzwonią o parapet, albo możemy obserwować jak cichuteńko spadają płatki śniegu – okrywając wszystko dookoła bieluchną kołderką. Najlepsze na taką właśnie porę są właśnie grzańce przygotowywane własnoręcznie z dobrych produktów obecnych już na naszym rynku i w naszych sklepach.
Grzańce które proponuję można przyrządzić bez problemu
w kilka minut. Wystarczy tylko odrobina fantazji i kilka niezbędnych „pomocy”, które na pewno znajdziecie w szufladach swojej kuchni.
Grzańce pachną bowiem kardamonem, cynamonem, skórką pomarańczową i cytrynową, imbirem i goździkami. Możemy wzbogacać je sokami, aromatami czy nawet ziołami.
Do grzańca z wina białego polecam wina wytrawne szczepu Sauvignon Blanc (swoim rodowodem sięgające średniowiecza) posiadające w swym bukiecie najrozmaitsze zioła, trawę, zielone jabłko, pokrzywę oraz Pinot Grigio wino o owocowych, rześkich aromatach.
Wyboru gatunku wina dokonał instagramowy znajomy #wieczornewinozestruśkiem
Bardzo serdecznie dziękuję.
Grzaniec z wina białego
Składniki na 1 porcję – 100ml
- 100ml białego wina
- 2-3 plastry słodkiej pomarańczy
- 1 łyżeczka miodu (najlepiej płynnego)
- 3-4 nasiona kardamonu
- 1 plasterek imbiru (pokrojony w cienkie słupki)
- 5 goździków
- 2-3 laski cynamonu
WYKONANIE:
Odmierzyć porcję wina, dodać przyprawy i pomarańczę.
Podgrzać dość mocno.
NIE GOTOWAĆ!!!
Przelewać gorące do szklaneczek. Dekorować laskami cynamonu, pomarańczą.
Prawda, że łatwe?
Doskonale! :-)
OdpowiedzUsuńDziekuję :)
UsuńGrzańca z białego wina jeszcze nie widziałam :)
OdpowiedzUsuńPora na nowości :)
Usuń