Grzaniec z wina białego




Nadeszła pora długich, chłodnych wieczorów. Za oknem albo szumi wiatr, albo krople deszczu dzwonią o parapet, albo możemy obserwować jak cichuteńko spadają płatki śniegu – okrywając wszystko dookoła bieluchną kołderką. Najlepsze na taką właśnie porę są właśnie grzańce przygotowywane własnoręcznie z dobrych produktów obecnych już na naszym rynku i w naszych sklepach.
Grzańce które proponuję można przyrządzić bez  problemu
w kilka minut. Wystarczy tylko odrobina fantazji i kilka niezbędnych „pomocy”, które na pewno znajdziecie w szufladach swojej kuchni.
Grzańce pachną bowiem kardamonem, cynamonem, skórką pomarańczową i cytrynową, imbirem i goździkami. Możemy wzbogacać je sokami, aromatami czy nawet ziołami.
Do grzańca z wina białego polecam wina wytrawne szczepu Sauvignon Blanc (swoim rodowodem sięgające średniowiecza) posiadające w swym bukiecie najrozmaitsze zioła, trawę, zielone jabłko, pokrzywę oraz Pinot Grigio wino o owocowych, rześkich aromatach.
Wyboru gatunku wina dokonał instagramowy znajomy #wieczornewinozestruśkiem
Bardzo serdecznie dziękuję.

Grzaniec z wina białego
Składniki na 1 porcję – 100ml
  • 100ml białego wina
  • 2-3 plastry słodkiej pomarańczy
  • 1 łyżeczka miodu (najlepiej płynnego)
  • 3-4 nasiona kardamonu
  • 1 plasterek imbiru (pokrojony w cienkie słupki)
  • 5 goździków
  • 2-3 laski  cynamonu

WYKONANIE:
Odmierzyć porcję wina, dodać przyprawy i pomarańczę.
Podgrzać dość mocno.
NIE GOTOWAĆ!!!
Przelewać gorące do szklaneczek. Dekorować laskami cynamonu, pomarańczą.
Prawda, że łatwe?


Komentarze

Prześlij komentarz

Możesz skomentować ten post

Popularne posty z tego bloga

Kiszenie żuru, czyli o tym, jak Dziadek żur kisił

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Wielkanocna baba cytrynowa