Zapiekanka leśna wcale
nie jest leśna :)
Jedyne co ma wspólnego z lasem to moje wspomnienia minionego
lata…
Mieszkałam w lesie nad brzegiem jeziora przez kilka miesięcy. Otaczały mnie
drzewa, piękna przyroda, szum wody i niesamowity śpiew ptaków. Choć dużo
pracowałam na pewien sposób czułam się
wolna, bardzo wolna i szczęśliwa.
Owszem, tęskniłam za cywilizacją, bliskimi, moimi zajęciami, pracą, ale im
dłużej przebywałam z naturą to wszystko co raz bardziej wydawało mi się
dalekie.
Pomimo natłoku zajęć od
świtu do nocy miałam czas na przemyślenie wielu spraw, zobaczyłam rzeczy, które
mnie od dawna nurtowały z innej, czasami zaskakującej perspektywy, To był
bardzo dobry i energetyczny czas. Poznałam wspaniałych ludzi, zdobyłam nowe
doświadczenia, nabrałam pewności siebie i osiągnęłam wewnętrzny spokój (bardzo
długo go w sobie szukałam).
Do teraz niesie mnie szum
lasu, cudowne wschody
i zachody słońca, śpiew ptaków i tęsknota za krainą
w której spotkałam
się z ludzką życzliwością, nowymi przyjaciółmi, rytuałem dnia i choć momentami
było ciężko … tęsknię.
Zapiekanka którą dziś proponuję
mało ma wspólnego
z lasem. Jej składniki na pewno macie w domu, a jeśli nie –
dostaniecie je na pewno na bazarku, albo osiedlowym sklepie. Dlaczego więc
nazwałam ją leśną? Jeden ze składników w połączeniu z innymi składnikami i
ziołami daje niezwykły aromat przypominający mi las i minione chwile …
Składniki na dużą blachę:
- 1 kg ziemniaków (w
przybliżeniu) pokrojonych na cząstki (mogą być w skórce).
- 1 niewielki bakłażan
pokrojony w kostkę
- ½ kg pieczarek
- 1-2 papryki (u mnie żółta
i czerwona)
- 60dkg polędwiczek
wieprzowych,
- 1 fenkuł (koper włoski)
- 2-3 ząbki czosnku
- 4-5 szalotek
- przyprawy: sól, pieprz,
rozmaryn, zioła prowansalskie, lubczyk, czerwona wędzona papryka w proszku,
majeranek, tymianek
- olej rzepakowy
- wino czerwone wytrawne,
woda, bulion (opcjonalnie)
Sposób wykonania:
Na dużą, głęboką blachę
wyłożyłam umyte i pokrojone
w ósemki ziemniaki (można je zostawić w skórce), oprószyłam
niewielką ilością przypraw (sól, pieprz, majeranek, tymianek, suszony rozmaryn),
skropiłam olejem rzepakowym i wstawiłam do piekarnika na 30 minut aby ziemniaki
się podpiekły.
W tym czasie polędwiczki
wieprzowe podzieliłam na małe kotleciki, lekko rozbiłam i znów podzieliłam na
mniejsze części (można podzielić je na pół lub jeszcze mniejsze)
i oprószyłam (bardzo
niewielką ilością) soli i pieprzu. Następnie na rozgrzanej patelni z dodatkiem
niewielkiej ilości oleju podsmażyłam mięso by stało się rumiane
i puściło soki,
podlałam winem czerwonym (można niewielką ilością wody lub bulionem). Dusiłam
przez kilka chwil.
Kiedy ziemniaki są w piekarniku,
a mięso się dusi można zająć się resztą składników:
- paprykę pokroić na
grube paski lub dużą kostkę
-bakłażana pokroić w półkola
lub większą kostkę
-pieczarki podzielić na połówki lub na 4
-fenkuła w całości podzielić na 4 części
-szalotki obrać z łupinek
i pozostawić w całości lub pokroić w cząstki lub talarki
-czosnek pozostawić w
łupinach lekko rozgniatając
W momencie gdy ziemniaki są
podpieczone, mięso uduszone i reszta składników pokrojona można je wszystkie
połączyć.
Wyjmuję na moment blachę z pieca, dodaję do ziemniaków mięso, pozostałe
składniki bez fen kuła, posypuję resztą przypraw i dokładnie mieszam drewnianą
łyżką. Na wierzch układam fen kuła posypuję świeżym rozmarynem i ponownie
umieszczam blachę w piekarniku na ok. 40min
Połączenie tych
wszystkich składników sprawiło,
że w mojej kuchni po kilkunastu minutach unosił
się wspaniały leśny aromat.
Podawałam na talerzach
bezpośrednio po wyjęciu
z piekarnika, tylko młodemu musiałam oprószyć całość
lekko tartym żółtym serem – no bo jak to – zapiekanka bez żółtego sera? :)
UWAGA!!! Jeśli do zapiekanki nie dodacie mięsa uzyskacie wersję vege - równie smaczną.
Druga, bogatsza wersja: zamiast mięsa można wbić pod koniec pieczenia 2-3 jaja w całości (oprószyć je solą, pieprzem i np. tymiankiem - pozostawić do zapieczenia) Takie jajo sadzone na zapiekance.
Życzą wszystkim smacznego
Poniżej inne zapiekanki,
które można równie szybko wykonać:
Zapiekanka ziemniaczana (klik)
Zapiekanka z ryżu i jabłek (klik)
Ciućmok - babka ziemniaczana (klik)
totalnie nasze smaki :) wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie. Nie wypada mi nic innego powiedzieć jak - smacznego! :)
Usuń