Niezobowiązująca ... czyli Zapiekanka makaronowa z warzywami i kurczakiem :-)


Zapiekanka … któż jej nie zna, kto jej nie lubi? Robimy ją na tysiące sposobów, a każdy dobry, a każdy lepszy. Ma tyle wykonań, tyle odsłon autorskich ilu kucharzy się za nią bierze
i chyba nikogo to nie dziwi … Swoją zapiekankę wykonuję zawsze z tego co mam pod ręką bo to właśnie taka zapiekanka. Nigdy nie wykonałam dwóch takich samych zapiekanek – bo i po co?
Przy zapiekance pozwalam sobie na dużą improwizację
i  szaleństwo.
 
Potrzebna będą;
  • 30dkg makaronu (dziś u mnie muszelki) mogą być rurki, świderki lub jakie bądź – ulubione
  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka zielona lub pomarańczowa
  • 1 średnia marchewka
  • 1 mała średnia cukinia
  • garść oliwek
  • 30dkg sera miękkiego dobrze się roztapiającego np. gouda lub  mozarella
  • 50ml śmietanki 12%
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła (może być roślinne)
  • Zielona pietruszka, zielona bazylia, czosnek, papryka czerwona (mielona – może być wędzona), oregano, sól i pieprz,
 

Jak wykonać:
 
Makaron gotujemy w osolonej wodzie z niewielkim dodatkiem oleju wg. przepisu na opakowaniu do stopnia al dente. Studzimy.
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy w roztartym w soli czosnku, oregano, mielonej papryce, pieprzu i oliwie. Odstawiamy na ½ h w chłodne miejsce.
Warzywa (paprykę i cukinię) kroimy w kostkę, a marchew kroimy wzdłuż na cienkie długie plasterki (obieraczką do warzyw) i przesmażamy na oliwie na patelni. Kurczaka zamarynowanego również smażymy na patelni (ja smażę na oddzielnej, ale można smażyć z warzywami razem) na złoty kolor. Całość dobrze połączyć i wymieszać.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Wsypać makaron
i warzywa z kurczakiem. Dobrze wymieszać. Doprawić przyprawami, dodać poszatkowane zioła (natkę pietruszki, odrobinę bazylii). W miseczce rozbełtać 1 jajko ze śmietanką
i zalać makaron. Dodać połowę sera startego na grubych oczkach. Wszystko jeszcze raz dobrze wymieszać. Na wierzchu posypać grubo resztą startego żółtego sera. Aby zapiekanka była chrupiąca i rumiana z wierzchu – należy ją posypać tartą bułką.
Zapiekankę wstawić na 20-30 minut do gorącego piekarnika o temp. 180 stopni. Czasem wyjmuję swoją zapiekankę już po 20 minutach, a czasem dopiero po 40. Wszystko zależy jak się ser zapieka i czy się coś w niej nie przypala … czas pieczenia zapiekanki to rzecz bardzo względna i orientacyjna
i niezobowiązująca :-)

Zapewniam, że robota jest … łatwa i przyjemna, a konsumpcja jeszcze bardziej będzie miła jak zaprosicie na wino i tę prostą zapiekankę swoich przyjaciół. 



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kiszenie żuru, czyli o tym, jak Dziadek żur kisił

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Wielkanocna baba cytrynowa