Krem czekoladowy z bananami i orzechami laskowymi. Nutella inaczej.


Znów stoję na rozstaju dróg.

Tym razem jednak nie czuję lęku, ale przyjemne mrowienie w sercu — taki niepokój, który zamiast hamować, dodaje skrzydeł. Rok powoli dobiega końca, a ja już otwieram się na nowe.

Nie czekam na wybicie północy w Sylwestra, by spisywać postanowienia. Wiem, że każda chwila może być dobrym momentem, by zrobić krok naprzód. Mam w sobie tyle energii, że mogę zacząć właśnie teraz.

Nie boję się zmian planów ani korekt po drodze. 

Moje życie nie jest równaniem matematycznym — to raczej żywy obraz, który codziennie mogę przemalowywać innymi barwami. Ludzie wokół się zmieniają, świat się zmienia i ja też. 

I to jest piękne💖

Nie muszę mieć wszystkiego zaplanowanego od A do Z. 

Daję sobie prawo do spontaniczności, do małych zboczeń z wyznaczonej ścieżki. 

Dzięki temu czuję się wolna, szczęśliwa i naprawdę sobą.

Dlatego stoję tu, na rozdrożu, gotowa na kolejne przygody. 

Niepokój przyjmuję jak wiernego towarzysza — bo to on sprawia, że wciąż mam ochotę szukać, odkrywać i iść dalej. Zmiany nadchodzą, a ja witam je z uśmiechem. 

Trzymajcie za mnie kciuki!

A skoro mowa o zmianach… nic tak nie osładza nowych początków, jak coś pysznego. 

Dziś mam dla Was przepis na aksamitny krem czekoladowy z bananów – zdrowy, szybki i tak pyszny, że z powodzeniem zastąpi niejedną słodką zachciankę.


 

Nic tak nie koi naszych niepokoi, jak słodycze. Moja propozycja to pyszny krem czekoladowy z bananów. Doskonały jako deser i na śniadanko. Świetnie sprawdza się też jako dodatek do naleśników.

                Krem czekoladowy z bananów.
 
Składniki:
  • 4 bardzo dojrzałe banany (skórka może być już całkiem ciemna lub nakrapiana)
  • 4-6 łyżek kakao naturalnego (niesłodzonego)
  • 4-6 łyżek zmielonych orzechów laskowych – można kupić gotowe
  • 1-3 łyżeczki ekstraktu waniliowego (domowej roboty).

Sposób wykonania:
 
Najlepsze do wykonania kremu nadają się te bardzo dojrzałe,
a nawet przejrzałe banany, ponieważ zdecydowanie są słodsze od tych w zielonych lub żółtych skórkach. 
 
Takie banany należy obrać ze skórki, można pokroić w plasterki, a następnie zblendować, tak by uzyskać jednolitą konsystencję. 
 
Do bananów dodać kakao w ilości odpowiadającej Waszym oczekiwaniom.
 
Ja lubię bardzo dużo kakao, dlatego wsypuję od razu ok. 5 łyżek, a czasami nawet więcej. 
 
Wy możecie kakao  dodawać po jednej łyżce próbować czy dodawać kolejne jego porcje. 
 
Banany i kakao dokładnie wymieszać albo zblendować. Na koniec dodać orzechy laskowe lub zblendowane wcześniej (można je również uprażyć na patelni lub w piekarniku i dopiero potem blendować). 
 
Na koniec dodać ekstrakt waniliowy. Jak go zrobić samodzielnie w domu dowiecie się tutaj i wszystko jeszcze raz wymieszać by składniki dobrze się połączyły.
 
Tak przygotowany krem podaję do pieczywa na śniadanie lub jako deser. 
 
Świetnie smakuje z naleśnikami.

 
Jest pyszny i szybko się go robi. 
 
Czas wykonania to niecałe 10 minut.


Komentarze

  1. Zima jestem strasznym łasuchem i takie słodkości przemawiają do mnie w stu procentach! Musze wypróbować w swojej kuchni i juz czuje ze sie polubimy!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekam niecierpliwie na rezultaty prób Agnes :)
      Bardzo się cieszę, że krem przypadł Pani do gustu.
      Też myślę, że się polubimy :)
      Zapraszam serdecznie do kolejnych odwiedzin i pobuszowaniu ciut na blogu :) Ze słodkości polecam również batony :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Możesz skomentować ten post

Popularne posty z tego bloga

Kiszenie żuru, czyli o tym, jak Dziadek żur kisił

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Wielkanocna baba cytrynowa