Ten o brzydkiej nazwie … czyli Pleśniak z jagodami
Jakiś czas temu natknęłam się w necie na wspaniały przepis na Pleśniak z jagodami. Autorem, a zarazem inspiracją do wykonania pleśniaka był blog – uśmiechnięte banany :) Przyznam się, że pleśniaka wykonałam w swoim życiu po raz pierwszy i muszę powiedzieć, że wyszedł wyśmienity. Okazja też była nie byle jaka – chciałam uświetnić powrót Pana K. do domu. Chyba mi się udało bo Pan K. zjadł od razu pół blachy, a drugie pół musiałam schować :)
Choć znam to ciasto od lat … nigdy specjalnie nie darzyłam go jakimś specjalnym uznaniem, ani zainteresowaniem. Dzięki Uśmiechniętym bananom zwykły pleśniak nabrał nowego wyrazu :)
Co będzie potrzebne:
na blachę 20 x 32cm:
na blachę 20 x 32cm:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 250 g (1 kostka) zimnej margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. pół szklanki cukru pudru
- 4 jajka (osobno żółtka i białka)
- 1 łyżka śmietany 18%
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- pół słoika powideł śliwkowych
- ok. 300 g jagód
- 2/3 szklanki cukru do białek
- cukier puder do posypania ciasta
Jak przygotować:
Przesianą mąkę posiekaj na stolnicy razem z margaryną, proszkiem i cukrem pudrem. Dodaj żółtka i śmietanę. Zagnieć szybko ciasto.
Ciasto podziel na 3 równe części. Do jednej z nich dodaj kakao
i zagnieć ciasto. Jedną jasną część ciasta włóż do lodówki
na ok. 1 godz., dwie pozostałe (jasna i ciemna) włóż do zamrażalnika (muszą być dobrze schłodzone).
Ciasto z lodówki wyłóż rozwałkowane na formę do pieczenia (można ją wyłożyć papierem do pieczenia – wtedy ciasto lepiej się wyciąga po upieczeniu). Na ciasto wyłóż i rozsmaruj równomiernie powidła śliwkowe, a na powidła wysyp czyste
i suche jagody.
Ciemne ciasto z zamrażalnika zetrzyj do formy na tarce
o grubych oczkach. Ciastem równomiernie zakryj jagody.
Z białek i cukru zwykłego ubij sztywną pianę. Wylej ją na ciemne ciasto i rozsmaruj dokładnie na całej powierzchni ciasta. Teraz na pianę należy zetrzeć ostatnie - jasne ciasto z zamrażalnika.
Ciasto podziel na 3 równe części. Do jednej z nich dodaj kakao
i zagnieć ciasto. Jedną jasną część ciasta włóż do lodówki
na ok. 1 godz., dwie pozostałe (jasna i ciemna) włóż do zamrażalnika (muszą być dobrze schłodzone).
Ciasto z lodówki wyłóż rozwałkowane na formę do pieczenia (można ją wyłożyć papierem do pieczenia – wtedy ciasto lepiej się wyciąga po upieczeniu). Na ciasto wyłóż i rozsmaruj równomiernie powidła śliwkowe, a na powidła wysyp czyste
i suche jagody.
Ciemne ciasto z zamrażalnika zetrzyj do formy na tarce
o grubych oczkach. Ciastem równomiernie zakryj jagody.
Z białek i cukru zwykłego ubij sztywną pianę. Wylej ją na ciemne ciasto i rozsmaruj dokładnie na całej powierzchni ciasta. Teraz na pianę należy zetrzeć ostatnie - jasne ciasto z zamrażalnika.
Ciasto pieczemy przez ok. 40 - 60 minut w temperaturze 180 st, aż wierzch się zarumieni.
To ciasto "pokochał" Pan K. :)
Synio nie mógł się od niego oderwać …
Było smaczne, wilgotne, nie za słodkie, nie za kwaśne, dobre letnie ciasto z owocami
Ciasto wygląda wyśmienicie ! :) Muszę skoczyć po jagody, bo chyba zrobię je jeszcze raz :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za uznanie :) i za odwiedziny :) To miło gościć Cię w swoich progach. Jak widzisz Twoje ciasto się udało, smakuje moim chłopakom i nie tylko :) Dzięki za przepis i inspirację no i za komentarz.
UsuńZapraszam do ponownych odwiedzin, jesteś zawsze mile widziany :)