rzutem na taśmę ... czyli puszyste i lekkie ciasto z truskawkami
Inspiracją do upieczenia tego ciasta były wielkie miski truskawek, które pojawiły się w naszym domku oraz świetnie wyglądające ciacho w poście Czarnowłosej :), którą bardzo serdecznie z tego miejsca pozdrawiam.
Jak to się rzeczy mają w takich przypadkach … ciasto trzeba było zmodyfikować, bo akurat mąka orkiszowa się skończyła. .. i po krótkiej wymianie zdań z Czrnowłosą przystąpiłam do wypieku własnego ciasta. Jak zobaczycie na moich zdjęciach, ciasto wyszło zupełnie inne aczkolwiek było przepyszne, lekkie, puszyste i ani za mokre, ani za suche lecz w sam raz. Pierwszy raz ciasto z owocami wyszło mi tak świetnie, no i zniknęło błyskawicznie, a to najlepsza rekomendacja dla ciasta, czyż nie? :)
Pozdrawiam wszystkich łasuchów i zachęcam do wypieku, to ciasto jest świetne :)
Potrzebne będzie:
Jak to się rzeczy mają w takich przypadkach … ciasto trzeba było zmodyfikować, bo akurat mąka orkiszowa się skończyła. .. i po krótkiej wymianie zdań z Czrnowłosą przystąpiłam do wypieku własnego ciasta. Jak zobaczycie na moich zdjęciach, ciasto wyszło zupełnie inne aczkolwiek było przepyszne, lekkie, puszyste i ani za mokre, ani za suche lecz w sam raz. Pierwszy raz ciasto z owocami wyszło mi tak świetnie, no i zniknęło błyskawicznie, a to najlepsza rekomendacja dla ciasta, czyż nie? :)
Pozdrawiam wszystkich łasuchów i zachęcam do wypieku, to ciasto jest świetne :)
Potrzebne będzie:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki oleju
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 całe jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 opak. cukru waniliowego lub 2 łyżeczki cukru waniliowego (naturalnego)
- ¼ kg truskawek
- 1 łyżka tłuszczu do wysmarowania formy
- 2-3 łyżki bułki tartej do obsypania formy
- cukier puder do posypania ciasta
Jak wykonać:
Ciasto robi się bardzo szybko i prosto. Całe jajka miksuje się
z cukrem białym i waniliowym, następnie dolewa powolutku olej i dalej miksuje jeszcze przez chwilę. Po chwili miksowania dodajemy mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia. Miksujemy dokładnie razem wszystkie składniki.
Formę (ja użyłam średniej kwadratowej) smarujemy wybranym tłuszczem i obsypujemy bułką tartą.
Wlewamy do formy ciasto i na wierzch układamy truskawki.
Pieczemy w ok.160 stopniach ok 55 minut – 65 minut
Po wyjęciu z piekarnika można od razu posypać cukrem pudrem, a można to zrobić również po ostudzeniu ciasta.
Przepis bierze udział w sympatycznej akcji :
Bardzo lubię takie proste i letnie ciasta ;)
OdpowiedzUsuńJa też lubię takie właśnie ciasta :). Pozdrawiam i zapraszam ponownie. Dziękuję za komentarz.
UsuńW sobotę znów piekłam te ciasto i tym razem podobnie jak Ty bez mąki orkiszowej. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWitam i pozdrawiam autorkę przepisu :) Powiedz mi Czarnowłosa dlaczego moje truskaweczki opadły na sam spód i stały się "jednością"?, może wiesz?. Twoje ciacho to - truskawki na różnych poziomach i oddzielnie :).
UsuńMiło, ze wpadłaś :)
Gdy je teraz piekłam też truskawki opadły w cieście, ale mnie to odpowiada. Czytałam kiedys, żeby owoce przed dodaniem do ciasta zanurzyć w mące, wtedy nie opadną. Ale sama tego nie testowałam.
UsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego :)
Usuń